poniedziałek, 11 lipca 2016

Buraki w słoikach na zupę przepis na zimę

Buraki są dostępne w warzywniaku przez okrągły rok, ale te z lata nie mają sobie równych. Wypróbujcie Kochani łatwy przepis na około 2,5 kg młodych buraków, na które zużyłam 6 półlitrowych słoików. Zimą, jak znalazł. Wystarczy dodać wodę lub rosół, zagęścić mąką ziemniaczaną lub pszenną, dodać drobno posiekaną, podsmażoną cebulkę, ciut śmietany lub bez niej.


 Tak przygotowane buraki polecam także do przepysznych sałatek jarzynowych. Pychota!!!




Składniki na zalewę do buraków na około  6-7 słoików a 500 ml




około 2 litry wody
4-5 liści laurowych
1 łyżeczka z brzuszkiem soli
40 ml octu jabłkowego
około 2 łyżek cukru -4 łyżki
6-7 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka lub suszone oregano,
ciut bazylii i chili lub czarnego pieprzu

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Umyte buraki gotuję w wodzie lub na parze, mniej więcej 20-30 minut, ale lepiej nie trzymać się podanego czasu i sprawdzić widelcem. Powinien wchodzić w warzywo z lekkim oporem. Buraki nie mogą być zbyt miękkie.

Odcedzam buraki. Wystudzone obieram ze skórek i kroję w kostkę, ale można zetrzeć na tarce. Wówczas wystarczy tylko je po starciu przyprawić bez dodawania wody i podgrzać.
Wkładam kostki warzywa do pełna do wyparzonych słoików, zostawiając centymetr wolnej przestrzeni do dekla.



Do gotującej się wody dodaję sól, cukier, ocet i pozostałe składniki. Gotuję około 2 minut. Cukier dodaje smak, utrwala kolor i konserwuje. Podobne właściwości konserwujące ma oregano, dzięki któremu nie tylko wszystko jest o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze.

Zalewam gorącą zalewą buraki w słoikach, tak, żeby wszystkie były pod wodą. Zakręcam dokładnie. Odwracam słoik do góry spodem, by sprawdzić czy zakrętki na gwincie dobrze trzymają i nic nie wycieka.

Wkładam słoiki do nagrzanego piekarnika-temperatura 140-145 stopni na około 35 minut na termoobiegu.
Można tradycyjnie pasteryzować w garnku, zalewając słoiki do 3/4 wysokości słoika i od momentu delikatnego zagotowania, w takiej tzw. szumiącej wodzie, bez bulgotania, podgrzewać około 15 minut.
Piekarnik uchylam po tym czasie i zostawiam słoiki do wystudzenia. Po wystudzeniu znowu odwracam słoiki do góry spodem- jeśli nic nie wycieka, przenoszę w ciemne i chłodne miejsce.

Życzę kochani bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 8 lipca 2016

Naleśniki najlepsze na maślance - delikatne- przepis

Witam Kochani. Maślanka to super składnik do wielu ciast. Spulchnia, nawilża i daje bardzo dobry smak, ale pod warunkiem, że jest świeża, nie tak bardzo kwaśna, jak ta, która stoi w lodówce ponad tydzień. Zatem, jeśli szukacie przepisu na naleśniki mięciutkie, niegumowate to jest dobra metoda.



Składniki na 8-10 sporych naleśników
Ciasto:

1,5 szklanki mąki (użyłam zamojskiej)
250 ml maślanki
około pół szklanki wody o temp. pokojowej lub letniej
1-2 jajka
około pół płaskiej łyżeczki soli

do smażenia: około łyżki z brzuszkiem masła klarowanego lub zwykłego masła minimum 82% tłuszczu topionego

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Do mąki dodaję maślankę, jajka, sól. Miksuję na gładko i dodaję tyle wody, żeby uzyskać lżejsze, lejące ciasto, które wkrótce nieco zgęstnieje - zużyłam pół szklanki wody. Miksuję całość i odstawiam na kilkanaście minut, żeby ciasto nie rozrywało się nadto przy smażeniu. W razie, gdyby bardzo zgęstniało warto rozcieńczyć ciut wodą. Będzie łatwiej rozlewało się na patelni.
Smażę na rozgrzanym maśle tradycyjnie do zrumienienia na średnim grzaniu.
Użyłam prostego farszu: trochę sera twarogowego miksuję ze śmietaną, jogurtem-jak nie ma to z wodą. Dodaję trochę cukru, cynamonu i gotowe. W sezonie idealnie dopełnią smaku:truskawki, maliny, borówki i kleks z chudej świeżej śmietany czy jogurtu.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 5 lipca 2016

Sernik Jagódka na zimno przepis

Witam Kochani na słodko. Sezon jagodowy właśnie się zaczyna i warto machnąć takie niesamowite cudo. Smak super a kolor bajkowy. Polecam!



Składniki polecam na formę o średnicy 22-23 cm

około 0,5 litra jagód świeżych lub z przetworów około 400 ml
0,5 litra śmietany kremówki 30%
około 0,6 kg serka typu ricotta albo mascarpone lub serek z wiaderka (mogą być homogenizowane, wtedy nie dodajemy cukru do masy)
około 150 g biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj LINK
200-250 ml gorącej wody, zależy jak soczyste jagody
1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
7-8 łyżeczek z brzuszkiem żelatyny

Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie





Tortownica, jeśli blaszana wykładam folią spożywczą i zaczynam robić ciasto trochę w odwrotnej kolejności, zaczynając od wierzchu, które znajdzie się na spodzie formy. Posmak blachy w cieście to nic przyjemnego. Folię łatwo się usuwa...

Połowę jagód miksuję. Dodaję gorącą wodę- tak na pojemność około 400 ml i wsypuję galaretkę cytrynową. Mieszam. Dla dokładnego rozpuszczenia galaretki warto wstawić na kilka minut naczynie, na przykład do większej misy z gorącą wodą. Mieszam od czasu do czasu i po chwili wymieniam wodę na bardzo zimną, żeby masa szybciej tężała.. Wylewam żelującą masę do formy
i wstawiam do lodówki na około 30 minut.

Kiedy spód jest już zestalony miksuję pozostałe jagody, do których dodaję żelatynę. Mozna dodac ciut wody do zmiksowanch jagód tak na objętość mniej więcej 150 ml. Mieszam całość. Po chwili żelatyna spęcznieje i masa zrobi się bardzo gęsta, ale nie martwimy się tym. Wstawiam naczynie do drugiego z dość gorącą wodą, najlepiej do rondelka, bo szybko można podgrzać w razie gdyby masa za nadto przestygła. Żelatyna szybko się rozklei i masa stanie się rzadsza.

Ubijam śmietanę na sztywno. Trwa to moment. Uważam , żeby nie przedłużać, bo ze śmietany może zrobić się masło. Dodaję cukier. Chwilę miksuję i zaraz dodaję masę serową. U mnie była ricotta, którą zmiksowałam z kilkoma łyżkami śmietany. żeby nie była zbyt tępa i ładnie się łączyła z bitą śmietaną. Kilka łyżek masy serowej wkładam do masy jagodowej z galaretką - podkreślam zawsze, że masa z żelatyną powinna być dobrze ciepła. Energicznie mieszam i jak najszybciej dodaję do pozostałej masy. Natychmiast miksuję, żeby ładnie się połączyło wszystko bez grudek. Masa szybko żeluje. Zaraz wlewam ją do formy i wkładam na kilka minut do lodówki, żeby tylko lekko zgęstniała,

Po czym wykładam na masę biszkopty, które warto zanurzyć na moment w prostym ponczu z wody przegotowanej zimnej i niewielkiej ilości soku z cytryny. Ponownie wkładam ciasto do lodówki, tym razem na 2-3 godziny.

Paterę przykładam od góry formy z ciastem tak, jak bym chciała go przykryć, jak pokrywą. Odwracam całość uważnie. Uwalniam ciasto i usuwam folię. Ciasto smakuje niepowtarzalnie, pysznie i ładnie się kroi. Polecam!

Życzę Wszystkim udanych wypieków,
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 30 czerwca 2016

Zapiekanka zielona z brokuła i bobu przepis

Witam Kochani. Polecam zdrową odżywcza zapiekankę własnie teraz w sezonie. Warzywa zielone to moc i siła i rzeczywiście danie jest bardzo sycące, choć kalorii aż tak dużo w nim nie ma. Czy smaczna? Zarówno brokuł, jak i bób to bardzo smaczne warzywa a do tego sprawdzona jajeczna zalewa. Gdyby jednak ktoś czuł lekki niedosyt to zawsze można zaostrzyc jej smak ulubioną wędzonką.



Składniki na 3-4 porcje


różyczki z jednego sporego brokuła
0,5 kg bobu
forma posmarowana tłuszczem wymiary około 19 cm x 28 cm
kilka wiórek masła lub oleju
5 dag sera - użyłam owczego



Zalewa do zapiekanki:

5 jaj
200 ml śmietany 12 lub 18% świeżej
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, ciut papryki słodkiej i ostrej, szczypta ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego
szczypiorek posiekany drobno


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Ugotowany w lekko osolonej wodzie brokuł lub na parze, kiedy przestygnie układam na dnie naczynia żaroodpornego. Wystudzonym po ugotowaniu i obranym bobem uzupełniam zakamarki pomiędzy brokułem. Brokuł powinien gotować się kilka minut - ważne by się nie rozlatywał i nie stracił koloru. Bób gotuje się błyskawicznie, 2-3 minuty.
Czas to umowna kwestia, a kluczem do odpowiedniej miękkości warzyw to próbowanie w trakcie gotowania.

Mieszam składniki zalewy i polewam warzywa. Lekko uciskam całość. Ścieram ser i rozkładam punktowo kilka wiórek masła.

Wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C, grzałka gór-dół. Po tym czasie, jeśli zapiekanka z wierzchu jest blada, dopiekam przez około 4 minuty na funkcji grilla w podobnej temperaturze.

Po wystawieniu warto odczekać kilka minut, niech odparuje. Potem trzeba obkroic całość wokół formy i dalej kroić na porcje.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Schabowe poduszki pychota z pieczarkami, serem... Sprawdzony przepis!

Witam Kochani. Polecam mój sposób na faszerowanie schabu ze sprawdzoną marynatą do mięsa, jak i prostym i bardzo smacznym nadzieniem.





Składniki na 6-7 poduszek schabowych


około 70-80 dag schabu oczyszczonego z błon

Farsz

5-6 średnich pieczarek
około 10 dag żółtego sera żółtego lub mozzarelli
2-3 różyczki ugotowanego brokuła lub ogórek kiszony (opcjonalnie)
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
przyprawy ziołowe suszone: zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy
sól do smaku
trochę posiekanego świeżego tymianku
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
1 łyżeczka z brzuszkiem bułki tartej





Marynata do mięsa



1 łyżka octu owocowego
1 łyżka oleju
2-3 łyżeczki z brzuszkiem musztardy lub gęstego jogurtu
przyprawy ziołowe jak wyżej
nieco więcej niż pół płaskiej łyżeczki soli

Panierka (opcjonalnie)

3-4 łyżki z brzuszkiem bułki tartej
1 jajo
po szczypcie przypraw

Dodatkowo: wykałaczki


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Schab dzielę na 6-7 grubych plastrów o grubości 2-2,5 cm. Ostrym nożem nacinam ostrożnie każdy kotlet tak, by uzyskać poszewkę, nie naruszając 3/4 obwodu kotleta.

Mieszam składniki marynaty, w której obtaczam mięso dokładnie masując także środki poszewek. Przechowuję mięso pod przykryciem do następnego dnia.

Przygotowanie farszu:

Kroje w kostkę ser, pieczarki, cebulę. Czosnek siekam ze świeżym tymiankiem. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu podsmażam cebulę, krótko do zeszklenia i zaraz dodaję pieczarki. Przprawiam solą i ziołami. Duszę około dwóch minut i dodaję na koniec  pół porcji posiekanego czosnku z tymiankiem. Mieszam i zaraz zdejmuję z ognia.
Do wystudzonych pieczarek dodaję żółty ser, bułkę, przyprawy i resztę posiekanego czosnku z tymiankiem. Mieszam.

Nadziewam farszem poszewki schabowe i delikatnie upycham farsz. Spinam mniej więcej dokładnie wykałaczką, wykonując taką krótką fastrygę.



Roztrzepuję jajo z odrobiną przypraw. Panieruję poduszeczki najpierw w jajku a potem w bułce, cienko - nie przesadzając z dużą ilością bułki, żeby nie osypywała się na patelni, bo będzie się palić. Można zrezygnować z panierowania i podsmażyć mięso od razu na rozgrzanej patelni. Podsmażam z panierką czy bez, krótko do zrumienienia, tylko po to, żeby mięso się ścięło i nie puściło raptownie soków, około minuty z każdej strony.

Przekładam poduszki do naczynia żaroodpornego-wcześniej lekko można przesmarować naczynie resztką tłuszczu z patelni. Przykrywam folią aluminiową, żeby się nie obsuszyły i dopiekam przez około 20 minut w temperaturze 185 stopni C. , grzałka góra-dół. Po wyjęciu wyjmuję wykałaczki albo ostrzegam o ich obecności.
Polecam przepis na roladki schabowe bez panierki LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
.

sobota, 18 czerwca 2016

Zapiekanka ziemniaczana smakowita z kalafiorem, mielonym przepis

Witam Kochani. Ostatnio robiłam zapiekankę z kalafiorem i ziemniakami a miało to być tradycyjne danie, ale, że zawsze lubię szukać przysłowiowego miodu, stąd w trakcie obierania kartofli przyszedł mi pomysł do głowy, by połączyć wszystko w zapiekance. Zamiast mielonego wystarczy kawałek wędzonki lub boczku. Zresztą bez tych składników tez będzie smacznie. Polecam!





Składniki na 3-4 porcje forma 19 cm x 29 cm 


nieduży kalafior
3-4 duże ziemniaki
20 dag mielonego wieprzowego, wołowego lub drobiowego
4-5 jaj
150 g jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
mała cebulka
1 ząbek czosnku
3-5 dag sera żółtego do starcia
zielenina: koperek, szczypiorek
przyprawy ziołowe susz.: zioła prowansalskie, papryka ostra i słodka mielona, sól, pieprz
przyprawy ziołowe świeże: oregano lub trochę tymianku

Przygotowanie
Link do przygotowania na filmie

Kalafior oddzielam od twardszego drzewka-żadnych strat, bo przyda się do zupy. Kalafiora dzielę na różyczki a ziemniaki kroję w grube plastry. Najpierw wrzuciłam kalafiora do lekko osolonego wrzątku, bo moje kartofle gotują się błyskawicznie. Chodzi o to, zeby byly prawie miękkie, ale jędrne, no i żeby się nie rozwalały - nie chcę twardych, bo potem za długo się to piecze w piekarniku a szkoda czasu i pysznych składników.

Mielone błyskawicznie podsmażam na rozgrzanej nieprzywierającej patelni, bez tłuszczu. Zaraz, jak mięso zbieleje dodaję posiekaną cebulę. Chwilę smażę, przyprawiam. W razie potrzeby, podlewam niewielką ilością wody, żeby mięso raptownie się nie przypaliło. Na koniec dodaję posiekany czosnek z oregano. Mieszam i za kilka sekund zestawiam z ognia.

Zalewa do zapiekanki: Jaja całe surowe, jogurt, zieleninę, szczyptę soli, trochę przypraw mieszam dokładnie.


Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem i wykładam ziemniaki. Delikatnie można je przesmarować na przykład roztopionym masłem i posypać ziołami, zieleniną, solą, jeśli gotowaliście warzywa w nieosolonej wodzie. U mnie były luki pomiędzy plastrami ziemniaków, więc wypełniłam je kalafiorem. Na to daję mięso mielone, mniej więcej równomiernie po całości naczynia a na wierzch warstwa kalafiora. Posypuję kalafior przyprawami, zieleniną i polewam zamieszaną zalewą jajeczną. Ścieram żółty ser nad całością i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C., grzałka góra-dół na około 25 minut. Jeśli się w tym czasie zapiekanka nie zrumieni, można to zrobić na funkcji grilla przez około 4-5 minut w tej samej temperaturze.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 16 czerwca 2016

Truskawki w słoikach przepis na wydajny kompot lub pyszną zupę na zimę

Witam Kochani. Polecam sprawdzony sposób na truskawki. Kilka dni temu przerobiłam 20 kilo truskawek i przy okazji nagrałam krok po kroku etap przygotowania. LINK do filmu. Zapraszam.




Podam przepis na około 5-6 kg truskawek. Były wyjątkowe, słodziutkie. Zużyłam na tą ilość tylko pół kilo cukru. Nie polecam bez osłodzenia, zwłaszcza jeśli chodzi o truskawki czy maliny, bo szybko ściemnieją w słoiku. Cukier to po prostu taki naturalny konserwant. Można się pokusić o słodzenie miodem, ale jego moc już powyżej 60 stopni C. ginie, niestety.

Składniki na  około 14 słoików o pojemności 300-330 ml

5-6 kg truskawek ładnych dojrzałych
0,5 kg cukru lub więcej, zależnie od słodkości owoców

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Obrane z szypułek, umyte truskawki przesypuję do naczynia porcjami przesypując cukrem. Odstawiam na 4-5 godzin. W trakcie można dodawać owoce, bo nie wszystkie od razu mogą się zmieścić.

Można przyśpieszyć etap delikatnie mieszając w trakcie. Wtedy truskawki szybciej przejdą cukrem i cukier ładnie się rozpuści. Dzięki temu więcej truskawek wejdzie do jednego słoika, których wystarczy na kompot dla 4 osób, jak i zupę, kisiel czy inny letni, aromatyczny deser zimową porą.

Nakładam owoce do wyparzonych słoików, lekko uciskając. Zalewam owoce pozostałym sokiem tak do centymetra wolnej przestrzeni pod deklem. Zakręcam słoiki wyparzonymi zakrętkami, dokładnie. Zakrętki, które przeskakują przy zakręcaniu lub w przypadku, gdy po odwróceniu słoika spodem do góry, przeciekają  wymieniam na dobre. 

Pasteryzować możemy na 2 sposoby - tradycyjnie w garnku, gdzie warto na spodzie ułożyć kawałek ręcznika papierowego. Można nim dla pewności poowijać słoiki. Zalewam chłodną wodą słoiki do 3/4 wysokości słoików. Nie przykrywam pokrywą. Od momentu delikatnego zagotowania, pasteryzuje w szumiącej, niebulgoczącej wodzie około 15 minut. Zostawiam w garnku do wystudzenia. Po wyjęciu wytarte słoiki odwracam na chwilę do góry spodem, by sprawdzić szczelność.
Drugi sposób pasteryzowania: Słoiki z zimną zawartością wkładam do zimnego piekarnika, żeby nie było różnicy temperatur. Nastawiam temperaturę na 145 stopni C. -grzałka góra-dół. Zanim się zagrzeją do temperatury prawie 100 stopni minie około 40 minut, więc trzeba doliczyć jeszcze 15-20 minut na pasteryzacje - w sumie potrwa całość około 50-60 minut. Uchylam zaraz piekarnik. Wystawiam, jak wystygną i odwracam na chwilę do góry spodem. Słoiki przenoszę do piwnicy-w ciemne, chłodne miejsce. Gotowe!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...