środa, 13 kwietnia 2016

Biszkopt Puszek z brzoskwiniami i delikatną pianką z białek

Witam dzisiaj amatorów domowej kawiarenki. Proponuję mięciutkie ciacho, puszyste i wilgotne zarazem. Jeśli biszkopt upiecze się w przeddzień to przygotowanie takiego ciasta jest bardzo szybkie i przyjemne. Polecam!





Przepis na dużą formę o wymiarach około 25 cm x 39 cm


Potrzebujesz: 

biszkopt z 5 jaj LINK  (na mniejszą formę)
lub biszkopt z 8 jaj LINK
lub biszkopt kakaowy LINK
lub biszkopt owsiany LINK

brzoskwinie z syropu lub słodkie świeże
5-6 białek
250 ml cukru drobnego (szklanka)
1 łyzka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
aromat według uznania
szczypta soli


Poncz do biszkoptu

około 150 ml  przegotowanej chłodnej wody
sok z połowy cytryny
łyżeczka cukru (opcjonalnie)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Zaczynam od nasączenia wystudzonego biszkoptu. Można użyć syropu z brzoskwiń, jeśli nie jest zbyt gęsty. Gęstym można smarować przekrojony porowaty płat, dlatego użyłam ponczu, według składników powyżej, by lepiej się wchłonął. 


Wykładam owoce niedbale osączone.


Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Kiedy dobrze ubite, dodaję partiami cukier - mniej więcej na 4-5 razy. Kiedy masa jednolita, błyszcząca, dodaję mąkę ziemniaczaną i aromat  -a jeśli jest to budyń aromat jest zbędny. Miksuję krótko tylko do połączenia i wykładam masę białkową na owoce.



 Łyżką robię szybko łatwe kleksy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika z temperaturą 165 stopni C, grzałka góra-dół i piekę około 30 minut. 


Kiedy wierzch się przyrumieni, wyłączam grzanie i zostawiam ciasto na 30 minut w uchylonym  piekarniku. 

Jeśli chcecie uzyskać efekt bezowy na jedno białko trzeba dać około 75 ml cukru i zapiekać ciasto około godziny w 140 stopniach C.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 9 kwietnia 2016

Majonez błyskawiczny jak zrobić blenderem

Witam Kochani. Podzielę się prostym sposobem na szybkościowy majonez. Blender to doskonały pomocnik w kuchni. Można go mieć za niewielkie pieniądze a zdrowy domowy majonez jest po prostu pycha.
.



Składniki na 250 ml majonezu

około 230 ml oliwy albo dobrej jakości oleju
1 żółtko
kilka łyżek soku z cytryny
1-2 łyżeczki musztardy według uznania- dałam chrzanową
1 łyżeczka miodu lub cukru
sól, pieprz do smaku
przyprawy ziołowe - opcjonalnie - dodałam roztartej w dłoniach bazylii suszonej i szczyptę chili

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Do wygodnego słoika, w którym przechowuję majonez wrzucam świeże żółtko oddzielone od białka (jajo powinno się dobrze umyć i przelać wrzątkiem, zanim się oddzieli białko, by uniknąć ewentualnych problemów z niechcianymi bakteriami). Na środek żółtka dodaję musztardę. Wkładam końcówkę blendującą tak, żeby jak najwięcej żółtka było nią zakryte. Wlewamy do słoika łyżkę oleju. Miksuję kilka sekund bez odrywania końcówki od dna. Po chwili unoszę trochę blender i dokładnie miksuję kolejne kilka sekund. Końcówkę blendującą znowu układam na dnie słoika i wlewam resztę oleju naraz. Miksuje kilka sekund, pamiętając by na początku minimalnie unosić blender. Zaraz masy się łączą w jedną gęstą całość, więc jak potrzeba rozrzedzam sokiem z cytryny i doprawiam. W razie gdy majonez rzadki dodajemy chlust oleju. Miksuję już bez uważania swobodnie unosząc blender. Ogólnie kochani - więcej pisania niż roboty!
Domowy majonez przechowujemy krótko do 3-4 dni, dlatego lepiej go robić tyle ile potrzeba.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

a

wtorek, 5 kwietnia 2016

Zupa ogórkowa prosta i najsmaczniejsza jak zrobić

Witam Kochani lekką zupą ogórkową z kaszą jaglaną i od razu namawiam na większą ilość, bo następnego dnia zjemy ją z jeszcze większym apetytem. Przygotowuję ją na bazie prostego bulionu bez wkładek mięsnych, ale jak nie możecie się obyć to wrzućcie coś chudego. Można ją gotować z ryżem, kaszą, płatkami bez potrzeby zagęszczania mąką.




Składniki na 4 osoby

4-5  sporych ogórków kiszonych LINK do przepisu na ogórki kiszone
1 pietruszka
kawałek selera
1 marchewka
5-6 łyżek z brzuszkiem kaszy jaglanej
1 cebula
łyżka oleju lub ciut masła klarowanego do smażenia
przyprawy po szczypcie - zioła prowansalskie, kurkuma, pieprz chilli oraz liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2-3 szczypty soli do smaku
1-2 łyżki śmietany chudej lub jogurtu
około 2 l wody
natka z pietruszki

Przygotowanie 
LINK do przygotowania na filmie

Warzywa- marchew, pietruszkę, seler - kroję, jak do zupy jarzynowej i zalewam w garnku około 2 litrami wody. Kiedy się zagotuje podsmażam drobno posiekaną cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaję cebulę do zupy, przyprawy i kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną dobrze jest wcześniej opłukać zimną a potem wrzącą wodą.



Gotuję kilka minut, podczas których ścieram na tarce ogórki kiszone lub tnę na drobno w rozdrabniaczu. Ogórki dodaję, jak warzywa są już miękkie i kasza jest prawie dobra. Gotuję jeszcze zupę kilka minut na małym płomieniu. Na koniec: do roztrzepanej w szklance zimnej śmietany dodaję trochę wywaru z zupy. Mieszam i zabielam całość w garnku. Doprawiam i zestawiam z ognia. Po chwili dodaję posiekaną natkę z pietruszki i gotowe. Hmm.. Pycha! Polecam!


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

 

środa, 30 marca 2016

Ciasto makowe pychota z kremem budyniowym

Witam serdecznie. Dzisiaj podzielę się przepisem na makowy smakołyk, którym delektowaliśmy się w minione Święta. Wiem, że aktualnie macie dosyć słodyczy, ale zapisać przepis warto już teraz.




Na Święta Wielkanocne tradycyjnie robię roladę makową. Zachęcam! LINK - do przepisu na roladę

czwartek, 17 marca 2016

Ciasteczka Wielkanocne kruche drożdżowe idealny przepis

Witam Kochani. Myślę, że to już dobry czas, by upiec świąteczne ciasteczka. Dodatek niewielki drożdży oprócz łagodnego spulchniania uelastycznia ciasto, które łatwiej się formuje i wałkuje, ale można je pominąć, bo to przecież normalne ciasto kruche, które nie wymaga także proszku do pieczenia. Ciasteczka wychodzą pulchne i równiutkie, świetne również do rogalików. Polecam i życzę przyjemnej zabawy na przykład w towarzystwie milusińskich.




Składniki na około 70 sztuk

3 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
3 żółtka
nieco mniej niż 3/4 szklanki cukru
200 g masła
2, 5 dag drożdży (opcjonalnie)
aromat (u mnie skórka z pomarańczy)
szczypta soli
3 łyżki wody ciepłej, gdy dodawane drożdże, bez drożdży lepiej dodać zimnej wody)

Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie



Mąkę, sól, aromat, cukier mieszam na sucho (1 łyżeczkę cukru zostawiam do posypania drożdży). Robię w suchych składnikach zagłębienie, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Drożdże posypuję pozostałym cukrem i polewam je ciepłą wodą. Po chwili, kiedy drożdże podrosną - pojawi się taka napuchła pianka- dodaję żółtka i rozdrobnione masło. Krótko wyrabiam całość do połączenia. Gdyby ciasto było zbyt suche dodaję jeszcze ciut wody. To ciasto ma taką samą konsystencję jak typowe kruche. Zawijam w folię i wstawiam do lodówki na około 2 godziny lub dłużej, jak nie mam akurat czasu na dalszy etap.
Ciasto po wyjęciu krótko przerabiam i wałkuję, podsypując od czasu do czasu mąką, na grubość około 2-3 mm. Wycinam ciasteczka i układam w formie na papierze do pieczenia. Piekę około 10 min w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół.  Ważne, żeby ciastek nie zdejmować z blachy na ciepło, bo się powykrzywiają. Chyba że zrobicie to dużą płaską łopatką i ułożycie na równej powierzchni. Wystudzone dekoruję lukrem, ale to już możecie obejrzeć na filmie.

LUKIER PROSTY:

Na tą ilość ciasteczek potrzeba około 1,5 szklanki cukru pudru, kilka łyżek soku z cytryny, którego trzeba wlać przez sitko porcjami i mieszać dokładnie, do gęstości takiej, zeby masa z łyżeczki wolno spływała- rzadki lukier rozlewa się na ciastkach, tepy zaś z trudem wychodzi przez szprycę. Barwniki w tym przypadku użyłam spożywcze rozpuszczalne w wodzie.

LUKIER Z BIAŁKA

Tyle cukru pudru (również mniej więcej 1, 5 szklanki), by po wymieszaniu z białkiem uzyskać odpowiednią konsystencję plus aromat do lukru, żeby nie był mdły. Ponieważ dodajemy surowe białko trzeba przed wybiciem jajko dobrze umyć i przelać skorupkę gorącą wodą. Potrzebne będą barwniki rozpuszczalne w wodzie.

LUKIER ZE ŚMIETANĄ

Podobną ilość cukru pudru mieszamy ze słodką śmietanką kremową lub taką do kawy. Dodajemy aromat i tym razem barwniki rozpuszczalne w tłuszczu.



Życzę kochani udanych wypieków i Wesołych Świąt!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 15 marca 2016

Pierogi o smaku pizzy przepis na dwa farsze i sos

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się prostym sposobem na dwa wyjątkowo pyszne farsze do pierogów. Tym przepisem postarałam się spełnić życzenia Widzów i Czytelników, którzy poszukują pomysłów na nadzienie do pierogów. Farsz jeden i drugi idealnie sprawdzi się do naleśników, chlebków pita, czy w innych wyrobach tego typu. Dodaję także przepis na błyskawiczny bardzo smaczny sos nie tylko do pierogów.




Składniki na około 50 pierogów (ciasto z 3 szklanek mąki -przepis na doskonałe elastyczne ciasto pierogowe LINK)

LINK do przygotowania farszów na filmie

Farsz o smaku pizzy ( pieczarkowy z serem) przepis





na pół kg pieczarek około 5-10 dag sera żółtego o łagodnym smaku
pół pora z  dolnej części lub nieduża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki tłuszczu do smażenia
1 łyżka bułki tartej
przyprawy po szczypcie: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, pieprz świeżo mielony
łyżeczka cukru lub miodu dla lepszego smaku

Przygotowanie

Podsmażam chwilę pora pokrojonego na drobno. Dodaję zaraz rozdrobniony czosnek i zaraz po nim pieczarki. Mieszam i przyprawiam do smaku. Duszę 2-3 minuty i dodaję na koniec bułkę tartą. Mieszam i studzę. Po wystudzeniu ścieram ser do pieczarek. Mieszam.

Farsz z mięsem mielonym i kapustą (o smaku gołąbków)



1/4 średniej kapusty pekińskiej lub włoskiej czy zwykłej
10-20 dag mięsa mielonego
1 cebula 1-2 ząbki czosnku
przyprawy po szczypcie: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, sól
1 łyżeczka miodu lub cukru
2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu

Podsmażam mięso mielone na suchej patelni bez tłuszczu. Rozdrabniam grubsze kawałki mięsa i jak tylko zjaśnieją dodaję posiekaną cebulę i część przypraw. Zaraz, jak się cebula zeszkli, dodaję pokrojoną drobniej kapustę. Przyprawiam całość solą i cukrem. Duszę całość bez przykrycia często mieszając. Z kapustą pekińską będzie najszybciej, bo około 5-7 minut. Na koniec dodaję paprykę suszoną. Mieszam i zestawiam z ognia. Kiedy wystygnie dodaję 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu. Mieszam

Jeśli zostanie Ci trochę farszu, zapakuj go i wstaw do lodówki lub zamrażalnika na najbliższe dni. Możesz użyć farszu na przykład do pizzy, naleśników czy po prostu do nadziania zapiekanego pieczywa

Sos pomidorowy do pierogów, pizzy, naleśników, klusek  przepis (porcja na 4-6 osób)



3-4 łyżeczki z brzuszkiem gęstego przecieru pomidorowego dobrej jakości
1 ząbek czosnku drobniutko posiekany (suszony lub proszkowany nie daje, niestety dobrych efektów smakowych)
2 łyżki oliwy do smażenia lub łyżka masła klarowanego
około 1 szklanki wody lub więcej- tyle, by sos był odpowiedni na gęstość
1 łyżeczka suszonej bazylii  (w sezonie warto sięgać po świeże listki -6-8 listków)
po szczypcie: soli, papryki słodkiej i ostrej
około 1 łyżeczki miodu lub cukru

Przygotowanie 

LINK do przygotowania na filmie

Podsmażam bardzo krótko czosnek na tłuszczu na minimalnym grzaniu i natychmiast dodaję przecier. przyprawy. Rozrzedzam całość wodą, porcjami. Sprawdzam smak - efekt powinien być delikatnie słodko-kwaśny. Doprowadzam do wrzenia i gotowe.

sobota, 12 marca 2016

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy minimum starań. Wielkanoc niedaleko, więc już teraz zachęcam do wypróbowania przepisu.


Składniki

150 ml soku pomarańczowego
starta skórka z pomarańczy
1,5 szklanki (szklanka 250 ml) mąki tortowej (375 ml)
3/4 szklanki cukru drobnego
1 łyżka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 kisiel pomarańczowy
100 g dość miękkiego masła (mała osełka) - masło wystarczy ogrzać chwilę w piekarniku
4 duże jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Mieszam suche składniki - przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, kisiel, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli ze startą skórką z pomarańczy. Dodaję naraz miękkie masło, całe jaja i sok pomarańczowy. Miksuję krótko do połączenia. Wykładam do foremki wysmarowanej i oprószonej bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 45 minut do suchego patyczka. W razie potrzeby na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę na 170 stopni C.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...