czwartek, 17 marca 2016

Ciasteczka Wielkanocne kruche drożdżowe idealny przepis

Witam Kochani. Myślę, że to już dobry czas, by upiec świąteczne ciasteczka. Dodatek niewielki drożdży oprócz łagodnego spulchniania uelastycznia ciasto, które łatwiej się formuje i wałkuje, ale można je pominąć, bo to przecież normalne ciasto kruche, które nie wymaga także proszku do pieczenia. Ciasteczka wychodzą pulchne i równiutkie, świetne również do rogalików. Polecam i życzę przyjemnej zabawy na przykład w towarzystwie milusińskich.




Składniki na około 70 sztuk

3 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
3 żółtka
nieco mniej niż 3/4 szklanki cukru
200 g masła
2, 5 dag drożdży (opcjonalnie)
aromat (u mnie skórka z pomarańczy)
szczypta soli
3 łyżki wody ciepłej, gdy dodawane drożdże, bez drożdży lepiej dodać zimnej wody)

Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie



Mąkę, sól, aromat, cukier mieszam na sucho (1 łyżeczkę cukru zostawiam do posypania drożdży). Robię w suchych składnikach zagłębienie, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Drożdże posypuję pozostałym cukrem i polewam je ciepłą wodą. Po chwili, kiedy drożdże podrosną - pojawi się taka napuchła pianka- dodaję żółtka i rozdrobnione masło. Krótko wyrabiam całość do połączenia. Gdyby ciasto było zbyt suche dodaję jeszcze ciut wody. To ciasto ma taką samą konsystencję jak typowe kruche. Zawijam w folię i wstawiam do lodówki na około 2 godziny lub dłużej, jak nie mam akurat czasu na dalszy etap.
Ciasto po wyjęciu krótko przerabiam i wałkuję, podsypując od czasu do czasu mąką, na grubość około 2-3 mm. Wycinam ciasteczka i układam w formie na papierze do pieczenia. Piekę około 10 min w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół.  Ważne, żeby ciastek nie zdejmować z blachy na ciepło, bo się powykrzywiają. Chyba że zrobicie to dużą płaską łopatką i ułożycie na równej powierzchni. Wystudzone dekoruję lukrem, ale to już możecie obejrzeć na filmie.

LUKIER PROSTY:

Na tą ilość ciasteczek potrzeba około 1,5 szklanki cukru pudru, kilka łyżek soku z cytryny, którego trzeba wlać przez sitko porcjami i mieszać dokładnie, do gęstości takiej, zeby masa z łyżeczki wolno spływała- rzadki lukier rozlewa się na ciastkach, tepy zaś z trudem wychodzi przez szprycę. Barwniki w tym przypadku użyłam spożywcze rozpuszczalne w wodzie.

LUKIER Z BIAŁKA

Tyle cukru pudru (również mniej więcej 1, 5 szklanki), by po wymieszaniu z białkiem uzyskać odpowiednią konsystencję plus aromat do lukru, żeby nie był mdły. Ponieważ dodajemy surowe białko trzeba przed wybiciem jajko dobrze umyć i przelać skorupkę gorącą wodą. Potrzebne będą barwniki rozpuszczalne w wodzie.

LUKIER ZE ŚMIETANĄ

Podobną ilość cukru pudru mieszamy ze słodką śmietanką kremową lub taką do kawy. Dodajemy aromat i tym razem barwniki rozpuszczalne w tłuszczu.



Życzę kochani udanych wypieków i Wesołych Świąt!
Pozdrawiam Weronika

30 komentarzy:

  1. Będą piękną ozdobą świątecznego stołu i koszyczka ;)Ja zapraszam na ''Drożdżowe zajączki świąteczne'' Pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/02/zajaczki-drozdzowe.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Zuzanno za miłą wizytę i zaproszenie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Witam a jak długo można je przechowywać? Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam - około 2-3 tygodni, ale do miesiąca można spokojnie przechować

      Usuń
  3. witam ale pycha ciastka własnie juz zrobiłam z twego przepisu roladki były smacznehttp://moje-wyroby.blog.pl/super blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Tereso. Zyczę smakowitości na Święta

      Usuń
  4. Wspaniałe świąteczne ciasteczka! Dzieci uwielbiają je dekorować więc warto się pokusić i wypróbować przepis. Życzę milutkiej niedzieli, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam serdecznie i namawiam do przyjemnych wypieków. Dziekuję za zyczenia. Miłego inspirującego tygodnia życzę.

      Usuń
  5. Dziękuje za przepis i Zdrowych spokojnych i niepracowitych Swiat Wielkanocnych jak to wogóle jest mozliwe !-odpoczynku Radości ALLELUJA!!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za piękne życzenia i tak... zamierzam w te Święta zbytnio się nie forsować, spokojnie i bez pośpiechu... Życze Panu Słonecznych pogodnych i smakowitych Świąt. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Jakie urocze te świąteczne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasteczka chyba i ja jutro je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, aby zainteresować dzieci do wspólnej zabawy podczas wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Dziekuję za odwiedziny i życzę miłych wypieków

      Usuń
  9. Wygląda świetnie! Chyba zrobię na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam święta i ozdabianie ciasteczek:-) Przypominają mi się smaki dzieciństwa:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smaki z dawnych lat zapisuja się trwale a ozdabianie daje wyjątkową frajdę, byle się przy tym zbytnio nie przejmować.

      Usuń
  11. Apetyczne ciasteczka :))
    Wesołych i pogodnych Świąt !!

    OdpowiedzUsuń
  12. W końcu trafiłam na odpowiedni przepis. Ciastka mięciutkie! Przepis idealny! Będę częściej tu zaglądać i może ponownie przekonam się do pieczenia ciast i ciasteczek �� dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie, Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Małgosiu super, że wypróbowane! Dziękuję za ocenę i życzę miłego wiosennego tygodnia!

      Usuń
  13. ciekawa treść i konkretny wpis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...