Przepis na dużą formę o wymiarach około 25 cm x 39 cm
Potrzebujesz:
biszkopt z 5 jaj LINK (na mniejszą formę)
lub biszkopt z 8 jaj LINK
lub biszkopt kakaowy LINK
lub biszkopt owsiany LINK
brzoskwinie z syropu lub słodkie świeże
5-6 białek
250 ml cukru drobnego (szklanka)
1 łyzka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
aromat według uznania
szczypta soli
Poncz do biszkoptu
około 150 ml przegotowanej chłodnej wody
sok z połowy cytryny
łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Zaczynam od nasączenia wystudzonego biszkoptu. Można użyć syropu z brzoskwiń, jeśli nie jest zbyt gęsty. Gęstym można smarować przekrojony porowaty płat, dlatego użyłam ponczu, według składników powyżej, by lepiej się wchłonął.
Wykładam owoce niedbale osączone.
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Kiedy dobrze ubite, dodaję partiami cukier - mniej więcej na 4-5 razy. Kiedy masa jednolita, błyszcząca, dodaję mąkę ziemniaczaną i aromat -a jeśli jest to budyń aromat jest zbędny. Miksuję krótko tylko do połączenia i wykładam masę białkową na owoce.
Łyżką robię szybko łatwe kleksy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika z temperaturą 165 stopni C, grzałka góra-dół i piekę około 30 minut.
Kiedy wierzch się przyrumieni, wyłączam grzanie i zostawiam ciasto na 30 minut w uchylonym piekarniku.
Jeśli chcecie uzyskać efekt bezowy na jedno białko trzeba dać około 75 ml cukru i zapiekać ciasto około godziny w 140 stopniach C.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika