środa, 9 grudnia 2015

Karp tradycyjny najlepszy w lekkiej panierce

Witajcie kochani! W sklepach już Święta pełną parą. Kupiłam kilka karpi, by podzielić się moimi pomysłami na ich przygotowanie. W grudniu najłatwiej o tą smaczną rybę, więc czemu by nie spróbować już wcześniej...


Potrzebne będzie:

odmoczone i osuszone ręcznikiem papierowym porcje karpia
1 jajo
panierka - u mnie mieszanka bułki tartej i otrąb owsianych
niewielka szczypta majeranku i pieprzu ziołowego
sól, pieprz czarny do smaku
tłuszcz do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Oprószam rybę solą, świeżo mielonym pieprzem i maleńką szczyptą ziół. Wstawiam na 2 godziny do lodówki.

Mieszam składniki panierki. Można ją nieco posolić i dodać małą szczyptę ziół. Roztrzepuję jajko z maleńką szczyptą tych samych ziół, soli i pieprzu, na jednolity płyn.

Zanurzam kawałki ryby w jajku i obtaczam w panierce, strzepując nadmiar.

Podsmażam rybę na rumiano, krótko, na niewielkiej ilości tłuszczu. Tłuszcz wybierzcie sami-u mnie olej rzepakowy filtrowany na zimno - jak tradycja to tradycja. No i u nas bardzo go lubimy.

Wstawiam rybę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pod przykryciem z folii aluminiowej i piekę około 15 minut. Prosty sposób! Pyszny karp na ciepło i na zimno.
Bardzo polecam!
Smacznego!

Życzę Radosnych Pysznych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 8 grudnia 2015

Pierniczki cienkie i kruche prosty przepis

Witajcie Kochani. W tym roku piekłam pierniczki z tej samej receptury, co zawsze, z tym że je wałkowałam na cieniutko. Wyszły mega kruche i bardzo bardzo pyszne. Dekorować lukrem wielu z Was potrafi po mistrzowsku a mnie się trochę śpieszyło i tu i ówdzie rozlał mi się lukier, ale co tam...


Polecam mój przepis na ciasto piernikowe LINK, jak zrobicie grubsze będą mięciutkie a jak cienkie zyskają na kruchości. Jestem nimi zachwycona! Na moim blogu ogrodowym pokazałam stroik, który można szybko zrobić za darmoszkę i włożyłam do niego właśnie kilka takich ciasteczek-jak dla mnie bajka! LINK do strony, gdzie pokazuję jak szybko zrobić stroik na Święta Bożego Narodzenia.


Życzę Wszystkim wspaniałych wypieków i Radosnych Świąt
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Kapusta zasmażana przepis że mniam...

Witam Kochani. Dzisiaj publikuję post uzupełniający do przepisu na pyszne szybkie ziemniaki. którym towarzyszy właśnie kapusta zasmażana. Jest niezwykle smaczna i jak dla mnie wystarczyłaby za bigos, ale co tam... Idą Święta, więc bigos też się przyda...

Kapusta zasmażana z ziemniakami na szybko


Składniki na 4-5 porcji

około 70 dag kapusty kiszonej
2 szklanki wody
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
3-4 grzybki suszone (opcjonalnie)
kawałeczek pokrojonej drobno wędzonki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka z brzuszkiem majeranku ( u mnie jeszcze trochę świeżych listków tymianku)
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki z brzuszkiem cukru
3-4 łyżki oleju do smażenia lub 2 łyżki masa klarowanego
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie

LINK do filmu z przepisem

Kapustę, jeśli bardzo kwaśna krótko przelewam na sicie zimną wodą. Osączam. Kapusta gotowa ma strasznie długie kawałki, bo siekają ją maszyny jak leci przez całość, dlatego ja ją siekam, by nie wkurzała przy posiłku. Wlewam do garnka z kapustą wodę i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy. Kiedy zaczyna się gotować trochę solę i słodzę, bo lubię słodko-kwaśne potrawy. Gotuję około 30-40 minut a raczej tyle czasu, by tylko zmiękła zachowując jednak jędrność.

Kiedy gotuje się kapusta podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodaję posiekane grzyby i smażę około 2-3 minut.

Odcedzam kapustę, odlewając szklankę płynu (pyszny wywar - do natychmiastowego wypicia-leczy żołądek), którym też trochę podlewam grzybki z cebulą -jak wyparuje, dodaję do grzybków pokrojoną wędzonkę i czosnek posiekany z tymiankiem. Krótko podsmażam i zaraz dodaję kapustę. Mieszam i próbuję. w razie potrzeby koryguje smak. Mniam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 4 grudnia 2015

Ziemniaki do obiadu super szybkie...

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się bardzo prostym i szybkim sposobem na przygotowanie atrakcyjnych i pysznych ziemniaków, do których jeśli coś dodacie będzie smacznie na maksa a jak nic nie dodacie to też zjecie z apetytem.

Kapusta zasmażana z ziemniakami na szybko


Składniki na 3-4 porcje

6 sporych ładnych ziemniaków
wrzątku tyle, by pokryć ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
łyżka lub dwie masła lub oleju
trochę listków tymianku lub suszony (sprawdzi się także majeranek, cząber)
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta kurkumy
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie

Obrane umyte ziemniaki kroję w sporą kostkę, mniej więcej 2 cm x 2 cm. Zalewam w garnku wrzątkiem. Nie zaparzą się. Bez obawy!. Obalamy mity i do dzieła... Dodam:  bardzo krótkiego dzieła. Gotuję 3-5 minut pod przykryciem, jak w zalewajce tak, żeby były miękkie, ale trzymały fason. Solę w trakcie gotowania, ale nie jest to mus-dobrze tez osolić dopiero przy podsmażaniu na patelni. Odcedzam i czekam aż przestygną. Na lekko rozgrzany tłuszcz wrzucam czosnek posiekany z tymiankiem, kurkumę, pieprz ziołowy. Mieszam. Bardzo krótko podsmażam-czosnek nie może się zrumienić- i zaraz dodaję chłodne ziemniaki. Mieszam. Na koniec jeszcze papryka słodka i trochę pieprzu świeżego. Pychota!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 3 grudnia 2015

Naleśniki ze szpinakiem z sosem czosnkowym

Witam serdecznie amatorów naleśników. Dzisiaj polecam wyjątkowo pyszne kwadratowe paczuszki z soczystym szpinakiem. Szpinak dobrze przyprawiony smakuje rewelacyjnie a w naleśnikach z sosem czosnkowym po prostu pychota.


.


Składniki na 4 porcje
około 8 dużych naleśników przepis TUTAJ


Masa szpinakowa

około 400 g szpinaku mrożonego
łyżka masła lub 2 łyżki oleju
2 drobno posiekane lub starte ząbki czosnku
łyżeczka z małym brzuszkiem miodu
1 łyżeczka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
ciut tymianku świeżego lub suszonego
szczypta pieprzu ziołowego
2-3 szczypty soli
ciut pieprzu świeżo mielonego

Przygotowanie masy ze szpinaku

Na rozgrzany tłuszcz w rondlu wsypuję czosnek, listki tymianku, pieprz ziołowy, miód, sól. Mieszam i unoszę rondel, żeby czosnek pozostał jasny i się nie rumienił, bo popsuje smak całego dania. Zaraz dodaję rozmrożony szpinak. Dokładnie mieszam i posypuję mąką ziemniaczaną. Znowu dokładnie mieszam. Od momentu zagotowania masy podgrzewam minimalnie i mieszam przy tym często. Szpinak szybko mięknie a nadmiar płynu zwiąże mąka. Mąkę daje po to, żeby nie smażyć długo masy, by zachować piękny kolor.

Sos czosnkowy przepis

około 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
1-2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego -czosnek można podsmażyc krótko na maśle lub dodać surowy
1 łyżka dobrego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżeczka z małym brzuszkiem miodu
zioła świeże lub suszone - u mnie świeży tymianek i ciut bazylii
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie naleśników ze szpinakiem

LINK do filmu z przepisem 





Układam masę szpinakową centralnie na naleśniku bez smarowania po całości. Zaginam najpierw ciasto z dwóch przeciwległych stron naleśnika w charakterystyczny pasek  a potem zaginam ten pasek z obu stron na granicy farszu, mniej więcej na kształt kwadratu. Smaruję wierzchy roztopionym masłem lub olejem. Dla chrupkości posypuję wierzch paczuszek niewielką ilością bułki tartej. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut, grzałka góra-dół 180 stopni C i podpiekam kolejne 3-4 minuty dla podrumienienia wierzchów na funkcji grilla w tej samej temperaturze.

Życzę Wszystkim smacznego!
Pozdrawiam Weronika



czwartek, 26 listopada 2015

Mielonka pieczona soczysta jak zrobić

Witam amatorów dobrej domowej wędliny. Polecam prosty przepis na przepyszną mielonkę tylko z naturalnymi przyprawami. Przygotowanie pieczystego to po prostu pikuś w porównaniu do przygotowania kiełbasy w osłonkach z wędzeniem. Zaraz po kupnie moczę mięso w zimnej wodzie 2 godziny. Potem osączam , dzielę na kawałki i mielę w maszynce, ale o tym poniżej. Gorąco polecam!




Składniki na jedną formę wymiary około:  40 cm x 10 lub 2 formy wymiary 

20 cm x 10


1,5 kg mięsa (u mnie łopatka wieprzowa, ale może być wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób...)
1/4 lub 1/3 szklanki wody chłodnej (około 100 ml lub nieco więcej)
1-2 łyżki octu owocowego lub winnego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
około 1,5 łyżeczki soli (na kilogram mięsa średnio daję łyżeczkę z małym brzuszkiem soli)
łyżeczka kminku rozdrobnionego w moździerzu
łyżeczka czubata majeranku
płaska łyżeczka pieprzu mielonego
2 małe kromki chleba lub pół bułki
około 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego


Przygotowanie


LINK do przepisu na filmie

Wymoczone osączone pokrojone mięso mielę w maszynce. W trakcie dodaję cebulę do zmielenia. Na koniec przepuszczam w maszynce namoczony odsączony chleb lub bułkę, żeby przepchnęły masy mięsne do przodu. 
Dodaję do masy mięsnej wodę i ocet. Mięso przyprawiam ziołami, solą, czosnkiem i dokładnie wyrabiam. Wstawiam miskę przykrytą talerzem do lodówki na minimum 2 godziny, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły. Można masę trzymać przez noc, jak przy robieniu kiełbasy, ale z drobniej mielonym nie trzeba aż tak długo czekać.
Nakładam do wysmarowanych foremek masę porcjami. Staram się uklepywać łyżką, żeby masa była zwarta. Wierzch smaruję płynnym tłuszczem-roztopione masło lub olej. Wstawiam do piekarnika, który musi być już bardzo gorący, żeby mięso zaraz się ścięło. Piekę w temperaturze 190 stopni C przez 40 minut, grzałka góra-dół. Potem obniżam na 180 stopni Ci piekę jeszcze około 20 minut. Jeśli wierzch się nie zrumieni, w ostatnich minutach podpiekam na funkcji grilla około 4-5 minut w temperaturze 180 stopni. 
Po wyjęciu odlewam płyn z dna foremki-zawsze go trochę się zbiera a jest to bardzo dobra baza do sosu. Jeśli go zostawicie trochę w foremce, po kilku godzinach, gdy mielonka dobrze wystygnie płyn zamieni się w pyszną galaretkę (naturalna galaretka tworzy się przy pieczonej wieprzowinie i kurczaku). Kroję na zimno. Rewelacja! Uwielbiam szczególnie z ćwikłą.

Życzę smakowitych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 24 listopada 2015

Pasta z makreli i jajek szybko i pysznie

Witam Kochani. Dzisiaj polecam bardzo łatwy przepis na pożywną pastę do pieczywa. Z pomocą blendera zrobicie ją błyskawicznie. Nam smakuje wybornie na kanapce z cienko pokrojonym ogórkiem kiszonym, ale bez niego również pyszna i za grosze. Wystarczy jej na dwa dni dla dwóch osób. Polecam!


Składniki



1 średnia makrela
4-5 jaj ugotowanych na twardo
2 łyżeczki musztardy łagodnej
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka z brzuszkiem miodu lub 2 łyżeczki cukru trzcinowego
sól, pieprz do smaku
natka z pietruszki - jeśli lubicie dodajcie i blendujcie z pastą 

Przygotowanie

LINK do przygotowane na filmie

Makrelę lub inną rybę wędzoną, oczyszczam z ości, kręgosłupa i skóry. Z ugotowanych jajek zostawiam pół żółtka do prostej i efektownej dekoracji, jeśli podaję pastę w salaterce zaraz po przygotowaniu. Wszystkie składniki rozdrabniam w blenderze dodając przyprawy. Gotową obsypuję tartym żółtkiem. 
Pastę przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiku, nie dłużej niż 3-4 dni.  

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika!



Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...