poniedziałek, 7 grudnia 2015

Kapusta zasmażana przepis że mniam...

Witam kochani. Dzisiaj publikuję post uzupełniający do przepisu na pyszne szybkie ziemniaki. którym towarzyszy właśnie kapusta zasmażana. Jest niezwykle smaczna i jak dla mnie wystarczyłaby za bigos, ale co tam... Idą Święta, więc bigos też się przyda...

Kapusta zasmażana z ziemniakami na szybko


Składniki na 4-5 porcji

około 70 dag kapusty kiszonej
2 szklanki wody
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
3-4 grzybki suszone (opcjonalnie)
kawałeczek pokrojonej drobno wędzonki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka z brzuszkiem majeranku ( u mnie jeszcze trochę świeżych listków tymianku)
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki z brzuszkiem cukru
3-4 łyżki oleju do smażenia lub 2 łyżki masa klarowanego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
LINK do filmu z przepisem

Kapustę, jeśli bardzo kwaśna krótko przelewam na sicie zimną wodą. Osączam. Kapusta gotowa ma strasznie długie kawałki, bo siekają ją maszyny jak leci przez całość, dlatego ja ją siekam, by nie wkurzała przy posiłku. Wlewam do garnka z kapustą wodę i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy. Kiedy zaczyna się gotować trochę solę i słodzę, bo lubię słodko-kwaśne potrawy. Gotuję około 30-40 minut a raczej tyle czasu, by tylko zmiękła zachowując jednak jędrność.
Kiedy gotuje się kapusta podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodaję posiekane grzyby i smażę około 2-3 minut.
Odcedzam kapustę, odlewając szklankę płynu (pyszny wywar - do natychmiastowego wypicia-leczy żołądek), którym też trochę podlewam grzybki z cebulą -jak wyparuje, dodaję do grzybków pokrojoną wędzonkę i czosnek posiekany z tymiankiem. Krótko podsmażam i zaraz dodaję kapustę. Mieszam i próbuję. w razie potrzeby koryguje smak. Mniam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wszelakie zasmażane kapusty, robię bardzo często i nigdy nie mam dość. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie tez na widok kapusty nikt nie grymasi. Ile się zrobi tyle zniknie

      Usuń
  2. Ostatnio mam smaka na takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ja lubię taką kapustkę, pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz w chłodne dni szczególnie się przydaje

      Usuń
  4. Jednak kapusta teściowej nadal będzie the best ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama jestem teściową. Gratuluję Ci Twojej!!!

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...