czwartek, 26 listopada 2015

Mielonka pieczona soczysta jak zrobić

Witam amatorów dobrej domowej wędliny. Polecam prosty przepis na przepyszną mielonkę tylko z naturalnymi przyprawami. Przygotowanie pieczystego to po prostu pikuś w porównaniu do przygotowania kiełbasy w osłonkach z wędzeniem. Zaraz po kupnie moczę mięso w zimnej wodzie 2 godziny. Potem osączam , dzielę na kawałki i mielę w maszynce, ale o tym poniżej. Gorąco polecam!




Składniki na jedną formę wymiary około:  40 cm x 10 lub 2 formy wymiary 

20 cm x 10


1,5 kg mięsa (u mnie łopatka wieprzowa, ale może być wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób...)
1/4 lub 1/3 szklanki wody chłodnej (około 100 ml lub nieco więcej)
1-2 łyżki octu owocowego lub winnego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
około 1,5 łyżeczki soli (na kilogram mięsa średnio daję łyżeczkę z małym brzuszkiem soli)
łyżeczka kminku rozdrobnionego w moździerzu
łyżeczka czubata majeranku
płaska łyżeczka pieprzu mielonego
2 małe kromki chleba lub pół bułki
około 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego

Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie
Wymoczone osączone pokrojone mięso mielę w maszynce. W trakcie dodaję cebulę do zmielenia. Na koniec przepuszczam w maszynce namoczony odsączony chleb lub bułkę, żeby przepchnęły masy mięsne do przodu. 
Dodaję do masy mięsnej wodę i ocet. Mięso przyprawiam ziołami, solą, czosnkiem i dokładnie wyrabiam. Wstawiam miskę przykrytą talerzem do lodówki na minimum 2 godziny, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły. Można masę trzymać przez noc, jak przy robieniu kiełbasy, ale z drobniej mielonym nie trzeba aż tak długo czekać.
Nakładam do wysmarowanych foremek masę porcjami. Staram się uklepywać łyżką, żeby masa była zwarta. Wierzch smaruję płynnym tłuszczem-roztopione masło lub olej. Wstawiam do piekarnika, który musi być już bardzo gorący, żeby mięso zaraz się ścięło. Piekę w temperaturze 190 stopni C przez 40 minut, grzałka góra-dół. Potem obniżam na 180 stopni Ci piekę jeszcze około 20 minut. Jeśli wierzch się nie zrumieni, w ostatnich minutach podpiekam na funkcji grilla około 4-5 minut w temperaturze 180 stopni. 
Po wyjęciu odlewam płyn z dna foremki-zawsze go trochę się zbiera a jest to bardzo dobra baza do sosu. Jeśli go zostawicie trochę w foremce, po kilku godzinach, gdy mielonka dobrze wystygnie płyn zamieni się w pyszną galaretkę (naturalna galaretka tworzy się przy pieczonej wieprzowinie i kurczaku). Kroję na zimno. Rewelacja! Uwielbiam szczególnie z ćwikłą.

Życzę smakowitych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


15 komentarzy:

  1. Mmm pyszności na kolację jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu nie tylko na zimno- świetny dodatek do obiadu

      Usuń
  2. Faktycznie, przygotowanie mielonki łatwiejsze od kiełbaski !!
    Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis !!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka domowa wędlinka smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda i tylko prawda domowa najlepsza/Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ocet dodany do pieczeni co daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet owocowy lub winny mam na myśli- nie bój się go tak jak i wina-jedno i drugie kruszy, zmiękcza, daje aromat a zapachy ulatują w trakcie

      Usuń
  5. Nigdy nie robiłam, ale przepis i zdjęcia bardzo zachęcają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo prosta recepta a wyrób ścisły, smaczny-na zimno i na ciepło

      Usuń
  6. na pewno zrobię, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam!!! smakowita i bardzo łatwa/Pozdrawiam

      Usuń
  7. Ostatnio eksperymentuję z domowymi wędlinami, więc chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie- polecam łatwy i pyszny/Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...