poniedziałek, 1 grudnia 2014

Soczysty kurczak w sosie z jabłek

Jabłka bardzo dobrze pasują do wieprzowiny, ale moim zdaniem z kurczakiem też jest super. Trzeba tylko pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością. Jedno spore jabłko wystarczy na dwa duże udka lub ćwiartki. Taki kurczak jest mięciutki już po 30 minutach a smak, jak dla mnie idealny bez dodawania, tłuszczu, miodu, czy cukru. Bardzo polecam!


Składniki

porcja na 3 osoby





2 duże udka ( ćwiartki lub kurczak pocięty, jak leci)
1 spore jabłko
1/4 szklanki wina najlepiej czerwonego
3-4 suszone grzyby lub 20 dag pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka z małym brzuszkiem ziół prowansalskich
 po szczypcie soli, pieprzu, papryki czerwonej mielonej do smaku

przyda się dobra nieprzywieralna patelnia


Przygotowanie



1. Umyte udka osuszam dobrze ręcznikiem papierowym, żeby tłuszcz w zetknięciu z wodą nie pryskał na patelni. Kroję na wygodne porcje i oprószam solą.

2. Rozgrzewam patelnie i układam po chwili porcje kurczaka. Rumienię z każdej strony. 


Wlewam wino. Mieszam. Po minucie, kiedy odparuje alkohol, dodaję pokrojoną cebulę i jabłka. Mieszam. Duszę pod przykryciem, pamiętając, by przerzucać kurczaka z jednej strony na drugą.

3. Mniej więcej w połowie duszenia dodaje pokrojone suszone grzyby i posiekany czosnek. Znowu duszę pod przykryciem do miękkości, podlewając niewielką ilością wody w razie potrzeby. Pod koniec próbuję, oprószam pieprzem, papryką czerwoną i w razie potrzeby dodaje sól.
Życzę Smacznego!




sobota, 29 listopada 2014

Sernik mojej mamy tradycja i smak...

Od czasu do czasu wracam do przepisu mamy na treściwy sernik. Wyjątkowo dobrze dobrane są też składniki na ciasto do spodu, jak i wierzchu - jest pyszne, chrupkie a mimo to zwarte, bo nie rozwala się tak łatwo, jak ciasto kruche. Przepis bardzo dobrze się sprawdzi w Święta, czy z braku okazji, bo powala smakiem. Bardzo polecam!!!


Składniki na ciasto do spodu i wierzchu




60 dag mąki pszennej
2 jaja
1 żółtko
250 g masła lub sprawdzonej margaryny
pół szklanki cukru (125 ml)
płaska łyżka cukru wanilinowego
2 łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo 1 jajo lub żółtko do posmarowania wierzchu
forma 24 cm x 36cm posmarowana i wysypana mąką


Przygotowanie ciasta

Suche składniki - mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia - mieszam  na sucho. Dodaję masło, jaja, żółtko i szybko wyrabiam gładkie ciasto. Powinno odpocząć kilkanaście minut. Dzielę na dwie połowy i wałkuję kolejno 2 placki, podsypując mąką, żeby ciasto się nie przylepiało. Pierwszy placek dopasowujemy do formy. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. W czasie kiedy stygnie spód, wałkujemy drugi placek na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ładne paski.

Masa na sernik






około 1 kg twarogu półtłustego (jeśli będzie chudy trzeba dodać ze 2 łyżki masła)
2 łyżki ze sporym brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub dwa budynie śmietankowe
5 jaj
125 ml mleka
125 ml chudej śmietany 12%
3/4 szklanki cukru (około 200 g)
150-200 g rodzynek
kilka kropel aromatu migdałowego
szczypta soli


Przygotowanie sernika


Ser miksuję razem z mlekiem i śmietaną blenderem na gładką masę  - uważam, że tego typu sprzęt bardzo dobrze sobie radzi, jeśli nie lepiej od maszynki do mielenia a do tego szybko mozna uzyskać efekt i bez zmywania licznych detali.

Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Kiedy piana ubita dodaję jedną łyżkę cukru i jeszcze chwilę miksuję.

W drugiej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem na kogel-mogel, czyli do białości na prawie krem. Dodaję masę żółtkową do masy serowej. Dolewam aromat i dosypuję mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Kiedy masa gładka, dodaję przesypane mąką rodzynki (wcześniej je trzeba przepłukać, sparzyć wrzątkiem i osączyć) i 1/3 lub połowę piany. Krótko i delikatnie mieszam, żeby piana nie siadła i dodaję kolejną część piany. Ponownie ostrożnie mieszam.

Masę serową przelewam na wystudzony spód. Wyrównuję i układam kratkę z paseczków ciasta. Paseczki smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję niewielką ilością cukru. Piekę około 45- 50 minut w temperaturze około 180 stopni. Z reguły na 20 minut przed końcem obniżam temperaturę, żeby wierzchu zbytnio nie przyrumienić, zwłaszcza wierzchy smarowane jajkiem.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika




czwartek, 27 listopada 2014

Buraczki naprędce najlepszy przepis

Buraczki według klasycznego przepisu zabierają sporo czasu a większość z nas przemęczona potrzebuje szybkiego zdrowego posiłku, by nie lecieć zaraz po fast food. Mój sposób przygotowania buraczków o wiele krótszy od tradycyjnego, gdzie buraki gotują się sporo, potem długo stygną i dopiero wtedy można je obrać, zetrzeć i doprawić podsmażając na patelni. Nawet skromne jajko sadzone smakuje po królewsku - po prostu szybki wartościowy obiad. Bardzo polecam!!!

Nadmiar gorących buraczków wkładam do
wyparzonego słoika.
Kiedy ostygną wstawiam słoik do lodówki







Składniki

porcja na 4-5 osób

4-5 średniej wielkości buraków (bardzo duże warzywa mają mniej smaku)
pół łyżki masła lub oleju
1/4 szklanki wody
około 1 łyżki soku z cytryny 
po szczypcie soli, cukru, pieprzu do smaku (niektóre buraki są bardzo słodkie, więc dodatek cukru opcjonalny)

przydadzą się rękawiczki i fartuszek ochronny, jak zawsze przy burakach


Przygotowanie


1. Użyłam podłużnych buraków, bo akurat takie trafiły mi się w sklepie i dobrze, bo z doświadczenia wiem, że są pyszne. Buraki obieram i myję (dobrą obieraczką to po prostu chwila). Ścieram na tarce o średnich oczkach, ale wybierzcie wielkość oczek według uznania .

2. Wlewam na rozgrzaną patelnie wodę i zaraz dodaję starte buraki. Mieszam co jakiś czas i duszę pod przykryciem około 6-8 minut. Tarte warzywa bardzo szybko dochodzą. Przyprawiam buraczki solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny a na końcu, kiedy nie ma już nadmiaru płynu (lepiej go odparować, żeby nie zagęszczać masy mąką), dodaję masło. Mieszam do rozpuszczenia tłuszczu i gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika






wtorek, 25 listopada 2014

Sałatka z pora w kilka minut

Por to kopalnia zdrowia, jedno z najtańszych źródeł przeciwutleniaczy, najważniejszych witamin i minerałów a do tego kalorii ma tak niewiele, że można się nim objadać. Jeśli ktoś jeszcze go nie polubił to najwyższy czas to zmienić, bo to naturalne lekarstwo za grosze
 - reguluje ciśnienie krwi, broni przed infekcjami, poprawia humor...


Składniki

porcja na 2-3 osoby


1 średni por
4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12% (użyłam mieszanki jogurtu i śmietany)
2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno np: lniany
1 łyżeczka miodu lub cukru (ilość według uznania)
sól do smaku




Przygotowanie


Pora obieram z brzydkich liści. Odcinam górną zieloną część pora, którą zużywam przy okazji do zupy (przeważnie odcięta jaśniejsza część do surówki to około 2/3 pora). Pora rozcinam wzdłuż na pół, oprócz główki, która trzyma wszystkie liście. Dzięki temu można dokładnie umyć warzywo pod bieżącą wodą. Odcinam początek pora (główkę) i każdą połowę dzielę na pół. Kroję warzywo w poprzeczne plastry.

Mieszam jogurt, śmietanę, olej, miód, sól. Posypuję szczyptą soli także pokrojonego pora i mieszam. Polewam sosem. Mieszam całość.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




niedziela, 23 listopada 2014

Sałatka z makreli prosta i najsmaczniejsza

U mnie sałatka z makreli to jedno ze stałych dań, pojawiających się na stole w ciągu tygodnia do pieczywa. Jej walory to bardzo dobry smak, wykonanie ze składników, które prawie zawsze są w domu i oczywiście ich niska cena. Bardzo polecam!


Składniki







1 wędzona makrela

3 ugotowane na twardo jajka

1 jabłko

1 cebula



Sos do sałatki z makreli


3 łyżki jogurtu naturalnego lub chudej śmietany lub 2- 3 łyżki oleju

2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka cukru lub miodu

sól, pieprz do smaku



Przygotowanie sałatki



1. Makrelę dokładnie obieram ze skóry, ości i dzielę na mniejsze kawałki.

2. Jabłko, jajka, cebulę kroję w kostkę (cebulę kroję najdrobniej) i dodaję do ryby. Ciut solę i mieszam całość.

3. Składniki sosu dobrze mieszam i wlewam do sałatki. Mieszam całość. Próbuję. W razie potrzeby koryguję smak solą, cukrem, pieprzem.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika








piątek, 21 listopada 2014

Rolada schabowa idealna na Święta

Na stół świąteczny przydałoby się przygotować jeden lub dwa półmiski z dobrą domową przekąską. Rolada nie jest trudna do przygotowania. Choć trwa to minimum 12 godzin to większość czasu przypada na wylegiwanie się mięsa w kruszącej marynacie, dzięki której schab, pomimo że nigdy nie będzie miękki, jak masełko, na pewno zyska na soczystości i smaku.

W. Domogród

Składniki podstawowe







około 1,5 kg schabu
około 0,5 kg mięsa od łopatki lub karkówki
około 20 dag śliwek suszonych bez pestek
około 100 g orzechów włoskich 


Składniki marynaty


około 2, 5 łyżeczek soli (około 15g)
2-3 ząbki posiekanego czosnku 
około 2 łyżeczek ziół prowansalskich
dodatkowo szczypta majeranku
2-3 zmielone liście laurowe
10 ziaren posiekanego jałowca
po szczypcie słodkiej i ostrej papryki
2-3 łyżeczki miodu
3 łyżeczki oleju
3 łyżeczki musztardy
około 30 ml octu owocowego lub winnego




Przygotowanie marynaty


Składniki marynaty po prostu mieszam (częścią soli oprószam mięso a resztę soli dodaję do marynaty). 1/4 część marynaty zużywam do mięsa pokrojonego w niedużą kostkę a 3/4 do schabu.



Przygotowanie rolady schabowej


Do rolady dodałam sporo mięsa, śliwek i orzechów włoskich. To trochę utrudnia zawijanie, które powinno być w miarę możliwości ścisłe. Mniejsza ilość dodatków na pewno ułatwi rolowanie mięsa. Mięso od łopatki, bo takie użyłam do nadzienia kroję w drobną kostkę, jak do kiełbasy i używam bardzo podobnej marynaty, jak do domowych wędlin (mięso w marynacie przechowuję 12 godzin). Można użyć mięsa mielonego, ale nie będzie tak ładnie wyglądać w roladzie, jak kawałeczki mięsa, które widać na zdjęciu. Z mielonym rolada będzie bardziej ścisła i będzie mniej się kruszyć.

Schab rozcinam na prostokątny płat. Wkładam do foliowego rękawa do pieczenia i ostrożnie rozbijam  tłuczkiem.



Jedną stronę, która będzie zawinięciem na zewnątrz, rozbijam nieco cieniej, żeby rolada ładnie wyglądała po upieczeniu. Rozcinam foliowy rękaw i smaruję płat marynatą. Nakłuwam wielokrotnie widelcem w wielu miejscach, żeby marynata dotarła do każdego kawałka - to mój sposób na soczysty schab. Wkładam do naczynia i ponownie masuję schab. Zwijam, jak roladę i w naczyniu pod przykryciem przechowuję w lodówce przez 12 godzin.

Warunkiem, żeby pokrojone mięso dobrze związało a potem ładnie się kroiło jest po prostu kilkuminutowe mieszanie mięsa z marynatą i powtórne mieszanie przed wyłożeniem na rozbity płat schabu. Rozłożone mięso na schabie uklepuję, Na nie wykładam śliwki i orzechy. Zawijam ściśle roladę, ale z wyczuciem. Na pewno część składników z boków wyleci, ale gdy skończę zawijanie powkładam je po bokach. Po czym zwijam, jak najciaśniej roladę w rozcięty na duży prostokąt rękaw do pieczenia. Zawijam dobrze boki folii i wkładam do naczynia żaroodpornego.

Jeden kilogram mięsa pieczemy średnio około jednej godziny.

U mnie wyszła gruba rolada, więc, żeby szybko ścięło się białko po wierzchu rolady, co z kolei zabezpieczy roladę przed wysuszeniem, piekę bez przykrycia w wysokiej temperaturze 200 stopni C., grzałka góra-dół przez 30 minut na półce poniżej środkowej. Potem obniżam temperaturę do 180 stopni C i piekę jeszcze około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie odwijam folie (trzeba folię naciąć nożem, pamiętając by mięso ułożyć widocznym zawinięciem rolady do dołu naczynia, żeby się przypadkiem rolada nie rozluźniła) polewam sokiem roladę i posypuję mieszanką ziół prowansalskich z papryką słodką i ostrą. Zapiekam przez 3-4 minuty na funkcji grilla, w temperaturze 180 stopni C.

Polecam moje przepisy na domowe wędliny LINK
kotlety schabowe soczyste i miękkie LINK
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 18 listopada 2014

Piernik miodzio bez miodu przepis

Pomału zbliżamy się do sezonu na pierniki. Mam dla Was Kochani sprawdzony przepis na mega pulchne, pyszne piernikowe ciasto. Można go przełożyć kremem albo nie, bo i tak będzie super. Co ja tu będę zachwalać... Trzeba wypróbować i tyle... Polecam!!!

Domogród

W. Domogród





Składniki na ciasto



(użyłam do przepisu dużej tortownicy średnica 30 cm)

5 jaj

250 g masła lub sprawdzonej margaryny

3 płaskie szklanki mąki pszennej typ 450 (u mnie do pomiaru szklanka o pojemności 250 ml, licząc na płasko)

1/2 szklanka mleka 125 ml

szklanka cukru trzcinowego drobnego

3 łyżeczki przyprawy do piernika (dobrej marki)

2 łyżki kakao holenderskiego

2 łyżeczki sodki lub proszku do pieczenia

szczypta soli


Składniki do nadzienia




1 słoik około 300 ml powideł lub dżemu

1 porcja kremu budyniowego przygotowana według przepisu na 1/2 litra mleka (polecam mój przepis na krem budyniowy)LINK

do posypania: okruszki ciasta lub sypkie kakao albo tarta czekolada



 

Przygotowanie



1. Sypkie składniki typu: mąka, kakao, przyprawa do piernika, proszek do pieczenia, sól - mieszam dokładnie.

2, Ucieram masło z cukrem do połączenia - cukier nie musi się całkiem rozpuścić. Dodaję całe jajka. Chwilkę miksuję i dodaje mleko. Znowu krótko miksuję, nie martwiąc się, że konsystencja nie jest całkiem jednolita. Zaraz dodaję wymieszane suche składniki. Miksuję chwilę a wszystkie składniki zamieniają się w gładką aksamitną masę, cudownie spływającą do formy. Trochę się zagalopowałam, bo użyłam bardzo dużej tortownicy, że ciasto legło prawie na styk na dużej paterze mamy. Niższe ciasta lepiej i krócej się pieką, dlatego z reguły sięgam po większe formy. W tym przypadku akurat, ciut mniejsza tortownica na przykład o średnicy 27-28 cm, bardzo dobrze się sprawdzi. Spód formy wykładam papierem i zatrzaskuję bokami, których nie smaruję. Dzięki temu ciasto jest bardziej kształtne po upieczeniu.


3. Piekę około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra dół. C. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto oddzielam od boków nożem, zdejmuję papier i osuszam na kratce.

4. Dobrze wystudzone ciasto kroję na dwa płaty. Na spodnim rozsmarowuję warstwę powideł. Na powidła wykładam około 2/3 porcji kremu budyniowego. Nakrywam drugim płatem ciasta i całość smaruję pozostałym kremem. Polewam dosyć ciepłą polewą czekoladową, która szybko stygnie. Dlatego przy rozprowadzaniu polewy trzeba się śpieszyć ,bo kiedy jest już chłodna, każde pociągniecie packą lub łyżką zostawia brzydkie matowe ślady.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...