Translate

piątek, 28 listopada 2014

Sernik mojej mamy tradycja i smak...

Od czasu do czasu wracam do przepisu mamy na treściwy sernik. Wyjątkowo dobrze dobrane są też składniki na ciasto do spodu, jak i wierzchu - jest pyszne, chrupkie a mimo to zwarte, bo nie rozwala się tak łatwo, jak ciasto kruche. Przepis bardzo dobrze się sprawdzi w Święta, czy z braku okazji, bo powala smakiem. Bardzo polecam!!!


Składniki na ciasto do spodu i wierzchu


60 dag mąki pszennej
2 jaja
1 żółtko
250 g masła lub sprawdzonej margaryny
pół szklanki cukru (125 ml)
płaska łyżka cukru wanilinowego
2 łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo 1 jajo lub żółtko do posmarowania wierzchu
forma 24 cm x 36cm posmarowana i wysypana mąką





Przygotowanie ciasta

Suche składniki - mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia - mieszam  na sucho. Dodaję masło, jaja, żółtko i szybko wyrabiam gładkie ciasto. Powinno odpocząć kilkanaście minut. Dzielę na dwie połowy i wałkuję kolejno 2 placki, podsypując mąką, żeby ciasto się nie przylepiało. Pierwszy placek dopasowujemy do formy. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. W czasie kiedy stygnie spód, wałkujemy drugi placek na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ładne paski.

Masa na sernik




około 1 kg twarogu półtłustego (jeśli będzie chudy trzeba dodać ze 2 łyżki masła)
2 łyżki ze sporym brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub dwa budynie śmietankowe
5 jaj
125 ml mleka
125 ml chudej śmietany 12%
3/4 szklanki cukru (około 200 g)
150-200 g rodzynek
kilka kropel aromatu migdałowego
szczypta soli





Przygotowanie sernika


Ser miksuję razem z mlekiem i śmietaną blenderem na gładką masę  - uważam, że tego typu sprzęt bardzo dobrze sobie radzi, jeśli nie lepiej od maszynki do mielenia a do tego szybko mozna uzyskać efekt i bez zmywania licznych detali.

Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Kiedy piana ubita dodaję jedną łyżkę cukru i jeszcze chwilę miksuję.

W drugiej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem na kogel-mogel, czyli do białości na prawie krem. Dodaję masę żółtkową do masy serowej. Dolewam aromat i dosypuję mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Kiedy masa gładka, dodaję przesypane mąką rodzynki (wcześniej je trzeba przepłukać, sparzyć wrzątkiem i osączyć) i 1/3 lub połowę piany. Krótko i delikatnie mieszam, żeby piana nie siadła i dodaję kolejną część piany. Ponownie ostrożnie mieszam.

Masę serową przelewam na wystudzony spód. Wyrównuję i układam kratkę z paseczków ciasta. Paseczki smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję niewielką ilością cukru. Piekę około 45- 50 minut w temperaturze około 180 stopni. Z reguły na 20 minut przed końcem obniżam temperaturę, żeby wierzchu zbytnio nie przyrumienić, zwłaszcza wierzchy smarowane jajkiem.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika



17 komentarzy:

  1. Tradycyjny sernik, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sernik- takie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie-najlepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Przepis łatwy a efekt fantastyczny

      Usuń
  3. wygląd bardzo smacznie, pięknie prezentuje się zwłaszcza wierzch:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo polecam, bo łatwy do wykonania

      Usuń
  4. Piękny ten serniczek, niczym z cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W cukierniach w tamtych czasach byly podobne serniki, ale smak niestety nieciekawy

      Usuń
  5. Pyszny ten sernik………muszę zrobić sobie ser aby upiec sobie takie ciasto na święta,bo w Szwecji nie ma białego sera
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale prrzepisy a co do sernika mamay czy nie opada

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć sera z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam, chyba za rzadki. nie utrzyma kratki

      Usuń
  10. Czy można użyć sera z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...