wtorek, 21 października 2014

Krem orzechowy jak zrobić?

Krem orzechowy to jedna z najsmaczniejszych mas do tortów, ciast i ciasteczek. Przepisów jest wiele - ja podzielę się możliwie najprostszym sposobem bez długiej listy składników, gdzie nie może zabraknąć orzechów i dobrej jakości masła. Przygotowanie jest bardzo łatwe. Bazą jest krem budyniowy, do którego po prostu dodaję zmielone w blenderze orzechy włoskie (wybór orzechów według uznania)...



Składniki do kremu orzechowego



szklanka zmielonych orzechów włoskich
szczypta kakao, nie więcej niż płaska łyżeczka
2-3 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżka cukru pudru



Przygotowanie kremu orzechowego


1. Zaczynam od przygotowania kremu budyniowego

2. Do kremu budyniowego dodaję zmielone orzechy, kakao, cukier, alkohol i krótko miksuję na jednolitą masę. Krem gotowy.

Jak przygotować orzechy do mas i ciast?


Orzechy po wyjęciu ze skorupek, płuczę i przelewam wrzątkiem. Osączone wsypuje na rozgrzaną patelnie i podgrzewam minutę, dwie do dokładnego wysuszenia. Można je delikatnie podrumienić, ale trzeba ich przypilnować, często potrząsając patelką, by się orzechy nie przypaliły. Orzechy żle mielą się w młynku do kawy. Najlepszy jest blender, możdierz lub po prostu nóż do siekania.


W przypadku dwóch kremów do ciasta, tak jak na fotce u góry, przygotowuję podwójną porcję kremu budyniowego, którego dzielę na dwie połowy i dodaję do jednej z nich zmielone orzechy.
Orzechowy Smakuś - przepis na ciasto. Polecam!


sobota, 18 października 2014

Bułki grahamki krok po kroku

Domowe pieczywo to treść i smak a bułki grahamki doceni każdy, kto ma problemy z oczyszczaniem organizmu. Mają sporo białka, witamin z grupy B i tak naprawdę wystarczy do nich dodać tylko trochę masła lub porcję powideł. Oprócz mąki z pełnego przemiału dodałam jeszcze otręby owsiane, które mają przyswajalny błonnik a co to znaczy, przeczytacie tutaj. Pożyteczne pieczywo porusza leniwe jelita i wzmacnia układ nerwowy. Polecam!




Składniki

porcja na 8-9 bułek - jedna piekarnikowa taca (lepiej robić częściej, by mieć pod ręką świeże pieczywo - kiedy zrobimy ich więcej można bułki zamrozić)


(używam do odmierzania szklanki o pojemności 250 ml)

2 płaskie szklanki mąki pszennej razowej (przemiał całego ziarna)
0,5  szklanki otrębów owsianych (to nie to samo, co zmielone płatki - jest to rozdrobniona otulina ziarna owsa)
2 płaskie szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650
około 3,5 dag świeżych drożdży (1/3 paczki 10 dag)
1 kopiasta łyżeczka cukru
1 łyżka z brzuszkiem masła
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka z brzuszkiem soli
około 1,5 szklanki ciepłej wody


Przygotowanie


1. Mąki, otręby i sól mieszam dokładnie. Po środku mieszaniny robię dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuje je cukrem i polewam połową szklanki ciepłej wody. Czekam kilka minut aż podrosną.

2. Topię masło na minimalnym płomieniu. W trakcie dodawania do suchych składników tłuszcz powinien być letni lub ciepły, byle nie gorący.

2. Polewam mąkę masłem wymieszanym z olejem wokół wyrośniętych drożdży. Dodaję około szklanki ciepłej wody i wszystko mieszam. Jeśli czuję, że ciasto będzie zbyt tępe, dodaję jeszcze wody a jeśli rzadkie trochę mąki typ 650. Ciasto z mąką razową wyrabia się szybciej od typowego drożdżowego na białe pieczywo. Jednak trzeba wyrabiać 2-3 minuty, żeby wpompować w nie trochę powietrza, dzięki któremu drożdże spulchnią ciasto. Ciasto można wyrobić robotem, również będzie dobrze przygotowane. Posypuję ciasto mąką. Nakrywam misę ścierką i odstawiam na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

3. Po wyrośnięciu krótko przerabiam ciasto. Formuję wałek. Dzielę na porcje, z których formuję bułki, starając się ładnie wyrobić ich powierzchnię. Układam bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki rosną jeszcze około 30 minut.



4. Smaruję bułki roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni C, poniżej środkowej półki, grzałka góra-dół na około 30 minut. Dobrze upieczone bułki można sprawdzić patyczkiem, jak większość ciast, czy nie mają surowego ciasta.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

środa, 15 października 2014

Zupa brokułowa z kaszą jaglaną treściwa i smaczna

Bez zupy obiad jest niekompletny a pomysłów na płynne dania jest naprawdę mnóstwo. Trzeba tylko próbować zestawiać ze sobą najlepiej wartościowe składniki, jak na przykład znaną z cudownych wartości odżywczych kaszę jaglaną. Jest smaczna a do brokuła pasuje, jak ulał... Polecam!


Składniki

porcja na 5-6 osób

średni brokuł
4-5 łyżek z brzuszkiem kaszy jaglanej
2-3 marchewki
1-2 pietruszki
kawałek selera
pęczek koperku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła lub oleju
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
płaska łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
około 2 l wody

Przygotowanie

1. Umyte warzywa - marchew, pietruszkę, seler kroję w plasterki i wrzucam do garnka.

2. Opłukanego dobrze brokuła dzielę na różyczki a trzon kroję w kawałeczki i dodaję do warzyw, które to zalewam wodą i gotuję na półtwardo. Dodaję trochę soli, jak się zagotują. Zmniejszam ogień.

3. Cebulkę i czosnek siekam na drobno i oprószam solą. Wrzucam na roztopione masło najpierw cebulę. Jak się zeszkli, zaraz dodaję czosnek i zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodaję do gotujących się warzyw. 

4. Po chwili, kiedy warzywa jeszcze niezbyt miękkie, wkładam do garnka różyczki brokuła. Mieszam delikatnie i gotuję jeszcze 2-3 minuty. Na minutę-dwie przed końcem gotowania dodaję opłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem, kaszę jaglaną. Śmietanę hartuję porcją płynu z gorącej zupy - to znaczy mieszam dokładnie. Dodaję mieszaninę do zupy.  Sprawdzam smak i miękkość warzyw. Wyłączam palnik i dodaję posiekany drobno koperek. Gotowe. 
Zachęcam, bo zupa nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim bardzo smaczna.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika




wtorek, 14 października 2014

Buraczki do drugiego dania sprawdzone i pyszne

Uwielbiamy buraczki do kopytek, pyz i ziemniaków - bo po prostu pychota. Kochani! Z kaszą jaglaną możecie spróbować buraczków bez obawy... Do tego tylko sosik koperkowy lub jakiś inny, którego lubicie najbardziej...
Jeśli robicie buraczki pierwszy raz, zapraszam do przepisu - trochę roboty jest, ale ile przyjemności... Polecam!!!


Składniki

porcja na 6 osób


około 1 kg buraków czerwonych

płaska łyżka masła lub dwie łyżki oleju

1 łyżeczka z brzuszkiem mąki pszennej (Ilość mąki zależy od ilości soku, którego trzeba zagęścić)

2 łyżki soku z cytryny

sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie



1. Dokładnie umyte buraki gotuję w skórkach na parze około 30-40 minut. Czas gotowania zależy od buraków i świeżości warzyw. Na wiosnę, kiedy nie ma jeszcze młodych, trzeba je niekiedy gotować nawet godzinę. Sprawdzam widelcem. Wyjmuję z garnka. Kiedy ostygną obieram ze skórek. Ścieram na małych oczkach.

2. Topię na patelni masło i zaraz wrzucam mąkę. Mieszam. Krótko podsmażam i zaraz dodaję przyprawione wcześniej solą, cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem starte buraki. Również krótko podsmażam i mieszam. Kiedy dobrze się podgrzeją robią się błyszczące to znak, że można je zaraz podawać. Nadmiar wkładam do wyparzonego słoika. Dobrze zakręcam zaraz na gorąco, dzięki temu zawekują się bez pasteryzacji. Kiedy wystygnie wstawiam do lodówki i mam na następny obiad. Kto wie? Jak będzie ochota to może do kopytek. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



poniedziałek, 13 października 2014

Placki z cukinii jabłek i ziemniaków. Mniam!!!

Witam . Rzadko, praktycznie raz na miesiąc smażone placki z jarzyn... Wiadomo niezbyt zdrowe, ale pyszne - na słodko lub w wersji klasycznej z sosem, na przykład pieczarkowym. Szybko je można przygotować nawet bez rozdrabniacza. Polecam!


czwartek, 9 października 2014

Bułki z ziarnem pyszne pulchne i treściwe

W tym tylko tygodniu piekłam bułki dwa razy - raz, że na sklep czasu nie było a dwa, że przy moich leniwych jelitach takie pieczywo działa oczyszczająco. Wiem, wiem, że niektórzy z Was rezygnują z pieczywa całkowicie, ale czy warto???



Składniki

porcja na 12 bułek



2 szklanki płatków owsianych
2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
4 łyżki z brzuszkiem nasion lnu
3-4 łyżki z brzuszkiem nasion słonecznika
3-4 dag świeżych drożdży
1 łyżka masła z brzuszkiem
3-4 łyżki dobrego oleju (daję oliwę z oliwek)
1 łyżeczka soli ze sporym brzuszkiem
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1-2 łyżeczki cukru
około 2 szklanek wody

Przygotowanie


1. Płatki owsiane zalewam szklanką gorącej wody na kilka minut.

2. Opłukuję ziarno pod bieżącą wodą na sicie i osączone dodaję do namoczonych płatków owsianych. Dodaję także sól, zioła suszone i mieszam całość, mniej więcej na coś w rodzaju grubej kruszonki. Po środku robię dołek. Można go wysypać dodatkowo niewielką ilością mąki, żeby woda z zaczynem nie uciekła na dno lub jak wolicie zrobić zaczyn z drożdży w osobnym naczyniu - ja do dołka sypię pokruszone drożdże, posypuję cukrem i zalewam tak około połową szklanką ciepłej wody. Czekam aż drożdże po kilku minutach zaczną pracować...


3. Topię masło w rondelku i dodaję także oliwę, resztę wody, rozlewając płyny wokół dołka z drożdżowym zaczynem. 

4. Wyrabiam ciasto robotem. Zaraz na początku dodaję trochę mąki, jeśli ciasto zbyt luźne lub wody, jeśli zbyt tępe. Ciasto powinno być gęste, ale nietwarde. Wyrabiam grubymi łopatkami około 3-4 minut. Dobrze wyrobione ciasto z łatwością odchodzi od łopatek. Wyrównuję kopułkę ciasta i posypuję odrobiną mąki po wierzchu. Przykrywam ściereczką i odstawiam na minimum 2 godziny. Dobrze wyrośnięte ciasto daję najlepsze efekty.



5. Ciasto po wyrośnięciu uciskam centralnie i wyrabiam ręką przez kilka chwil. Toczę z niego wałek, który dzielę na 12 porcji, formując każdą na kształt bułeczki. Bułki wykładam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiam je na około pół godziny do wyrośnięcia.

6. Bułki można naciąć ostrym nożem, co zapobiega pękaniu. Mój przepis jednak testowałam już wielokrotnie, zmieniając wcześniej proporcje składników i ostatnimi czasy, rzadko kiedy któraś jest popękana.

7. Tuż przed pieczeniem smaruję bułki mlekiem lub wodą dla zwilżenia i posypuję ziarnem.

8. Wstawiam do piekarnika, nagrzanego do 195 stopni C (+5 stopni więcej, jeśli trzeba - wszystko zależy od rodzaju piekarnika, jak podpieka z góry i z dołu).
Piekę około 30 minut na dolnej półce, grzałka góra dół.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


środa, 8 października 2014

Wyborne ciasto z jabłkami i kruszonką

W poszukiwaniu lżejszych wersji ciast z owocami, staram się ograniczyć udział tłuszczu, co wcale nie znaczy, że ciasto będzie nijakie. Przygotowałam ten przepis już w zeszłym roku do prostego ciasta ze śliwkami - w smaku, że mniaaamm... Żadne słowa nie opiszą rozkoszy kosztowania. Mogę tylko namawiać Was Kochani na wypróbowanie. Polecam!!!








Składniki


5-6 jabłek ulubionej odmiany
3 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml pojemn)
3 duże jaja
125 g masła lub sprawdzonej margaryny
3/4 szklanki cukru
240 ml mleka (prawie pełna szklanka)
1 kopiasta łyżeczka proszku do piecz. lub sodki
1 łyżka mąki do posypania ciasta
płaska łyżeczka cynamonu 
aromat: skórka z cytryny, cukier wanilinowy lub inny

Składniki do kruszonki


1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500
około 100 g masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
cukier wanilinowy lub inny aromat

Przygotowanie ciasta




1. Zaczynam od przygotowania kruszonki. Szybko rozdrabniam schłodzone masło w dłoniach, przesypując mąką (staram się przy tym nie miażdżyć masła, by go nie ogrzewać) - błyskawicznie zrobicie to łopatkami od robota. Jeśli ciasto zbyt suche, dodajemy trochę masła a jeśli rzadkie, dosypujemy ostrożnie mąkę i formujemy masę do uzyskania kruszynek masła, do którego przylegają sypkie składniki. Wkładamy do lodówki na kilkanaście minut do schłodzenia.

2. Obieram umyte jabłka i kroję na ósemki lub szesnastki (1/8, 1/16) - to zależy od wielkości owoców)

3. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję niewielką część cukru, z całości przeznaczonej do ciasta (około 1 łyżki z brzuszkiem) i miksuję jeszcze z cukrem około pół minuty.

4. Do roztopionego ciepłego masła dodaję resztę cukru, ciepłe mleko, żółtka, cukier wanilinowy i mieszam do rozpuszczenia cukru. Wlewam do mąki, wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny. Wyrabiam całość na jednolitą masę. Zrobiłam to łyżką, ale lepiej to zrobić robotem. Ważne, by miksować krótko, tylko do połączenia składników.

5. Dodaję w 3 etapach ubitą pianę i za każdym razem ostrożnie i krótko mieszam, tylko do połączenia, jak w biszkopcie.

6. Wylewam ciasto na wysmarowaną formę (zwykłą blachę warto wysypać bułką tartą). Moja forma dość duża 36 cm x 24 cm, dlatego ciasto jest niższe (można użyć nieco mniejszej).

7. Wyrównuję ciasto i posypuję przez sito mąką, zabezpieczając owoce przed opadaniem na dno formy. Wykładam kawałki jabłek. Posypuję niewielką ilością cukru, wymieszanego z cukrem wanilinowym i cynamonem.





8. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa lub dolna półka, ale to zależy od piekarnika. Trzeba sprawdzać patyczkiem, czy nie ma surowego ciasta. Pod koniec, kiedy ciasto na pewno jest już upieczone, dodaję temperaturę, gdyż chcę przyrumienić kruszonkę, uważając by się zbytnio nie przypaliła.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika



Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...