Wiem, wiem, znacie lepsze, z wyszukanymi dodatkami... Mnie jednak chodzi głównie o to, żeby pokazać, że to naprawdę kilka minut lekkiej pracy dzieli nas od smacznego napoju, z owoców, pod ciężarem których własnie uginają się teraz stragany. Jabłka dodaję w skórkach, bo to w nich najwięcej dobroci a smakowite śliwki dają piękny rabarbarowy kolor, zaś miętę polecam bardziej niż kawę - stawia na nogi i rozjaśnia umysł.
Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły. Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
piątek, 29 sierpnia 2014
Domowy paprykarz z tuńczyka i świeżych warzyw
Nie ma to jak domowe specjały do kanapek a w sezonie na świeżą paprykę, pasta z tuńczyka smakuje wybornie. Do sałatki wybieram rybę w dużych kawałkach we własnym sosie, bo w zasadzie wolę sama dodać olej do paprykarza taki, jaki lubię a powinien to być olej z pierwszego tłoczenia - bogaty w kwasy omega 3 - olej lniany lub - na przykład olej rzepakowy.
wtorek, 26 sierpnia 2014
Ryba w koperkowej koszulce szybko i pysznie
Dania rybne zawsze na czasie a w sezonie letnim szczególnie pasują do wielu warzywnych przystawek. Mój niedzielny obiad właśnie tak wyglądał a smakował obłędnie, z prostą surówką z marchewki i pora z dodatkiem ulubionej przez nas fasolki szparagowej i sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów. Bardzo polecam do tego zestawu filet z flądry lub soli - bajka...
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Ciasto ze śliwkami z kruszonką pulchne i pyszne
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, jak dla mnie to idealne połączenie słodko-kwaskowych smaków, ale jak zawsze trzeba do nich dodać szczyptę soli, wybrać dojrzałe, słodkie owoce, żeby dać jeszcze więcej rozkoszy podniebieniu.
Składniki
20-30 dojrzałych śliwek umiarkowanie kwaskowych
3 płaskie szklanki mąki pszennej typ 450 lub 480 (szklanka o pojemnosci 250 ml)
5 dużych jaj
3/4 szklanki śmietany 12%
1/3 szklanki oleju o łagodnym smaku
niepełna szklanka cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
aromat
szczypta soli
1 łyżka mąki
Składniki do kruszonki
1 kopiasta szklanka mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
80-100 g masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
aromat
Przygotowanie kruszonki
Wszystkie składniki wyrabiam ręką lub robotem. Jeśli ciasto łatwo się łączy w jedną bryłę, dosypuje ciut mąki a jeśli jest zbyt suche, dodaję ciut masła lub śmietany. Kruszonkę wstawiam do lodówki na kilka minut bez przykrywania. Kruszonkę można zbić w kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na pół godziny, godzinę. Potem zetrzeć ją na ciasto.
Przygotowanie ciasta śliwkowego
1. Ubijam białka ze solą. Kiedy piana jest sztywna dodaję około 1 łyżki drobnego cukru i ubijam całość do połączenia około 0,5 minuty. Cukier bardzo dobrze utrwala pianę to znaczy, ze jej struktura nie słabnie a od ubitych białek nie oddziela się woda.
2. Do żółtek dosypuję pozostały cukier, zostawiając z 1-2 łyżeczki do posypania owoców po wierzchu na cieście. Miksuję krótko robotem. Kiedy masa żółtkowa zjaśnieje i jest jednolita, dodaję śmietanę, olej, aromat i ponownie krótko miksuję tylko do połączenia. Na koniec dodaję mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Znowu krótko miksuję do połączenia. Ciasto powinno być gęste, kremowe, ale nie tępe. Gdyby takie nie było, lepiej do niego dodać kilka łyżek śmietany i ponownie krótko wyrobić, żeby łączenie z ubitą pianą było sprawne i bardzo krótkie. Pianę z białek dodaję w 3 etapach, za każdym razem mieszam łyżką krótko i delikatnie. Ciasto przelewam na dosyć dużą wysmarowaną olejem blachę (37cm x 26 cm), gdyż uwielbiam ciasta z owocami i nie lubię, jak są zbyt wysokie. Zapycham się wtedy głównie ciastem a przyjemnością jest czuć w każdym małym kęsie mieszanie smaków ze śliwek, ciasta i kruszonki.
3. Ciasto posypuję 1 łyżką mąki przez sito, tworząc warstewkę, która zapobiegnie opadaniu owoców na spód ciasta. Układam umyte, wydrylowane połówki śliwek skórką do dołu. Owoce posypuję cukrem, dzięki temu puszczą piękny kolor a ciasto zyska na smaku.
4. Na owoce rozkładam kruszonkę. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piekę około 45 minut (środkowa półka, grzałka góra-dół). Na kilka minut przed końcem sprawdzam ciasto patyczkiem - jeśli po wkłuciu, na patyku są ślady surowego ciasta, przedłużam czas pieczenia i ponownie robię próbę patyczka, pilnując jednocześnie, żeby kruszonka się nie przypaliła. Polecam.
Polecam mój zeszłoroczny przepis na wyjątkowe pyszne, łatwiejsze, bardzo lubiane na YT ciasto ze śliwkami:
Polecam mój zeszłoroczny przepis na wyjątkowe pyszne, łatwiejsze, bardzo lubiane na YT ciasto ze śliwkami:
Dziękuję za cieplutkie komentarze i polubienia.
piątek, 22 sierpnia 2014
Podroby w sosie pomidorowym z ciemnym makaronem
Dla urozmaicenia diety warto od czasu do czasu docenić smak podrobów, których tkanka jest jędrna i delikatna zarazem. Podroby są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej i francuskiej a i w polskiej mają wielu amatorów. Zawartość cennego białka, żelaza, cynku, witaminy A jest o wiele wyższa niż w typowym mięsie a ich smak, moim zdaniem, jest ciekawszy.
Składniki
porcja na 2-3 osoby
około 30 dag żołądków kurzych (odradzam żołądki indycze, które są kaloryczną bombą)
25 dag makaronu (użyłam makaronu z mąki razowej, ale można tradycyjnie przygotować z kaszą)
5-6 mięsistych pomidorów (o podłużnym kształcie, trochę trudniej schodzi z nich skórka, ale są bardzo smaczne i mają mniej ziarenek)
1/4 szklanki wina czerwonego lub białego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki świeżych posiekanych ziół - tymianek, bazylia, rozmaryn
płaska łyżeczka ziół suszonych (polecam mieszankę prowansalską)
1 łyżeczka cukru lub miodu
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Żołądki (można użyć wątróbki, która błyskawicznie się dusi) płuczę i czyszczę (mogą być na nich ślady treści, którymi żywiły się kurczaki i żółta skórka, którą trzeba ściągnąć a jasne pofałdowane błony wystarczy dokładnie umyć). Dodatkowo posypuję żołądki łyżeczką soli i polewam zimną wodą do przykrycia. Mieszam i zostawiam żołądki na pół godziny, żeby zneutralizować ich zapach.
2. Odsączam i kroję w bigosową kostkę.
3. Podsmażam na rozgrzanej ceramicznej patelni bez tłuszczu do momentu kiedy zetnie się białko. Dodaję wino a po kilku minutach posiekaną cebulkę. Duszę całość około pół godziny.
4. Posypuję żołądki mąką. Mieszam i po chwili dodaję posiekane świeże i suszone zioła.
5. Na 5 minut przed końcem dodaję bez skórek pokrojone w kostkę pomidory (pomidory trzeba chwile potrzymać we wrzątku, odcedzić - łatwiej odejdzie skórka). Dodaję cukier. Próbuję i w razie potrzeby koryguje smak solą i pieprzem.
6. Wyłączam palnik i do gorącego gulaszu dodaję posiekany koper. Mieszam. Gotowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika
wtorek, 19 sierpnia 2014
Smakowita sałatka z pomidorów przepis
Od połowy lata po wczesną jesień pomidory mają najciekawszy smak a sałatki z ich udziałem są zdrowsze, aromatyczne i bardzo pyszne. Wystarczy dodać trochę świeżych ziół, skropić dobrym olejem i gotowe. Proponowałabym jednak nieco wysilić się i dodać jeszcze kilka prostych składników, jak jajka, ser i sałata. Główne produkty pokroiłam w dosyć dużą kostkę, by czuć każdy kawałek smakowitych kąsków. Ostatnio podałam taką sałatkę do obiadu z rybą po myśliwsku. Po prostu pychota.
Składniki
porcja na 4-5 osób
6-7 mięsistych pomidorów dojrzałych, ale nie miękkich
3 jajka ugotowane na twardo
około 300 g sera sałatkowego
1 główka sałaty
pęczek szczypiorku
2-3 łyżeczki posiekanych świeżych ziół - tymianek, bazylia, rozmaryn
składniki sosu do sałatki z pomidorów
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka oliwy
1 kopiasta łyżeczka musztardy
1 kopiasta łyżeczka musztardy lub miodu
1 spory ząbek rozdrobnionego czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta ziół prowansalskich suszonych
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Ściągam skórkę z pomidorów, które wcześniej sparzyłam we wrzątku. Sałatka z pomidorami bez skórki jest delikatna i bardziej smaczna. Warto też usunąć z pomidorów twarde środki, efekt będzie jeszcze lepszy. Pomidory kroję w dosyć grubą kostkę.
2. W międzyczasie przygotowuję dresing do sałatki mieszając wszystkie składniki marynaty.
3. Do pomidorów dodaję pokrojone w kostkę jajka i ser sałatkowy. Siekam świeże zioła szczypiorek i dosypuję do sałatki. Dorzucam porwane kawałki opłukanej i osuszonej sałaty. Polewam całość przygotowanym wcześniej sosem i delikatnie mieszam. W razie potrzeby koryguję smak
Życzę sacznego!
Pozdrawiam Weronika
niedziela, 17 sierpnia 2014
Ryba po myśliwsku z fasolką szparagową i sałatką z pomidorów
Dania z rybą często goszczą na moim stole, choć rzadko kiedy w panierkach. Moja kolejna propozycja tym razem to ryba z chrupiącą panierką ze zmielonych nasion lnu. Orzechowy smak siemienia, idealnie doprawiona i upieczona ryba z dodatkiem pysznej fasolki szparagowej i sałatki z pomidora to kompletny zestaw wysokowartościowych składników bez potrzeby dodawania ziemniaków, kaszy, czy makaronu. Ciemny kolor panierki kojarzy mi się z myśliwską kuchnią, stąd nazwa potrawy, którą bardzo polecam.
Składniki
porcja na 3-4 osoby
około 60 dag tuszki rybnej lub 2 spore filety rybne
około 1 kg fasolki szparagowej
2 łyżki z brzuszkiem zmielonego siemienia lnianego
1 jajo
około 1 łyżki oleju do smażenia lub ciut masła klarowanego
1-2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
około 1 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
sałatka z pomidorów z sałatą, serem sałatkowym i jajkiem
Przygotowanie
1. Z fasolki odcinam niezjadliwe końcówki. Umytą fasolkę gotuję na parze do miękkości. Posypuję ją po wierzchu solą i szczyptą ziół prowansalskich.
2. Umytą, dobrze odsączoną rybę doprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością ziół prowansalskich. Odstawiam na kilkanaście minut.
3. Roztrzepuję jajko ze szczyptą soli, pieprzu i szczyptą ziół prowansalskich.
4. Obtaczam kawałki ryby, najpierw w jajku i zaraz w panierce ze zmielonych nasion lnu, które wcześniej kilka sekund mielę w młynku do kawy.
5. Na rozgrzaną patelnie wlewam niepełną łyżkę oleju (u mnie ceramiczna patelnia nieprzywierająca) i układam kawałki ryby. Podsmażam krótko z każdej strony - najdłużej po minucie na średnim płomieniu tak, by po wierzchu ścięło się białko, zamykając ujście sokom. Zaraz po upieczeniu przekładam rybę do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika na około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C. (mając odpowiednią patelnię można po prostu wstawić z patelnią do piekarnika)
6. Fasolkę przyprawiam na ciepło dobrym tłoczonym na zimno olejem. Sprawdzam smak i w razie potrzeby dodaję szczyptę soli. Jest naprawdę przepyszna bez potrzeby polewania jej kaloryczną bułką z roztopionym masłem. Podaję układając na fasolce kawałki upieczonej ryby a wokół rozkładam sałatkę z pomidorów.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis
Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...
-
Witam serdecznie. Dawno nie robiłam karpatki. Ten lubiany przysmak to rodzaj ciasta ptysiowego parzonego, które pod wpływem wysokiej tempera...
-
Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta t...
-
Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sez...