środa, 18 września 2013

Domowe bułeczki lekkostrawne z siemieniem...

Od czasu do czasu, pragnę pełnej treści pieczywa, dlatego piekę bułeczki z siemieniem lnianym, dzięki któremu łatwiej pracują jelita i poprawia się metabolizm.

W. Domogród


Smak domowego pieczywa i niesamowity jego zapach to nagroda za jego przygotowanie, które nie nastręcza przecież większego trudu. Z takimi bułkami pysznie smakują domowe kotlety z ryby, wędliny a z masełkiem i dżemem domowej roboty to już prawdziwa rozkosz.

Składniki na ciasto drożdżowe

W. Domogród


0,5 kilograma mąki pszennej

2-3 dag pokruszonych świeżych drożdży

1,5 łyżki nasion lnu

1 łyżka otrąb owsianych

około 3/4 szklanki ciepłego mleka lub nieco więcej (zamiast mleka wystarczy użyć ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

łyżeczka soli

2-3 łyżki oleju




Przygotowanie ciasta drożdżowego 


W. Domogród
1. Mieszamy mąkę ze solą, siemieniem i otrębami. Robimy po środku dołek. Wsypujemy doń drożdże, które posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym, ale niegorącym mlekiem lub wodą. Czekamy aż na powierzchni płynu pojawi się pianka. Po czym dodajemy resztę mleka lub wody, dozując sobie w razie potrzeb. Dodajemy także olej i wstępnie mieszamy. Jeśli trzeba, ponownie dodajemy jeszcze mleko i zarabiamy ciasto kilka minut. Lepiej, gdy jego konsystencja nie jest zbyt rzadka, bo zdecydowanie łatwiej ciasto ugnieść. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk. Przykrywamy ciasto talerzem lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na pół godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość najmniej dwukrotnie.

2. Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i formujemy wałeczek. Tniemy na części o szerokości około 4-5 cm a każdą z nich modelujemy na kształt typowej bułeczki. Bułeczki wyrastają kolejne pół godziny.

W. Domogród
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C a wierzch bułeczek smarujemy mlekiem lub białkiem. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika





Polecam także sprawdzone przepisy:

pyszny domowy chlebek
chlebek pszenno-owsiany





wtorek, 17 września 2013

Pierogi ze świeżymi grzybami super przepis

Zapach grzybni rozchodzi się po lesie i z dnia na dzień grzybów przybywa coraz więcej. Nie można przegapić takiej okazji, choćby po to, by docenić ich smak w sezonie a nie tylko wtedy, kiedy święta i pora na pierogi z suszonych grzybów...

W. Domogród

Jeśli jesteś zawalony robotą, pewnie z łatwością kupisz grzybki na straganie - oczywiście zakładam, że kupujesz takie, do których masz przekonanie, co do ich bezpiecznego spożycia. Najlepiej kupować popularne podgrzybki, bacząc, czy nie ma pośród nich tak zwanego szatana. Co prawda nie jest trujący, ale jego ohydny gorzki smak, nie pozwoli przełknąć nawet najmniejszego kęsa. Warto jednak podkreślić, że grzyby to świetne źródło białka, witamin ABDEK, minerałów i związków, dzięki którym, minimalizujemy ryzyko raka piersi u kobiet a u mężczyzn  - raka prostaty. Grzybów jednak nigdy nie spożywamy na surowo, zawsze po kilkuminutowej obróbce kulinarnej i najlepiej w postaci rozdrobnionej.

Z uwagi jednak na dłuższy proces trawienia, nie podajemy grzybów małym dzieciom, dzieciom do 10 lat, osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym i ludziom w podeszłym wieku.

Przekonaj się, jakie skarby kryją się w grzybach LINK

Składniki


W. Domogród
tyle grzybów (najlepiej różnych), by otrzymać około 0,5 kilograma farszu, czyli mniej więcej ta kupeczka z lewej

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki bułki tartej

3-4 łyżki oleju

sól, pieprz

oraz

sprawdzone ciasto pierogowe z 3 szklanek mąki LINK




Przygotowanie



1. Świeże grzyby oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Płuczemy krótko pod zimną bieżącą wodą (długotrwałe moczenie grzybów w wodzie zabiera z nich najlepsze smaki). Przepłukane grzyby zalewamy wodą w garnku, solimy i gotujemy maksymalnie 15 minut (długotrwałe gotowanie obniża wartości odżywcze i smakowe grzybów). Podczas, kiedy gotują się grzyby, podsmażamy na oleju pokrojoną cebulkę, dodając do niej pod koniec starty czosnek, uważając jednocześnie, by go nie przypalić. Po dodaniu czosnku bardzo krótko smażymy.

2. Robimy ciasto pierogowe, przykrywamy go i odstawiamy na kilka minut, by było elastyczne.

3. Do odsączonych grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, bułkę tartą i mieszamy. Dodajemy świeżo mielony pieprz i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak.

W. Domogród
4. Lepimy pierogi według ulubionych metod lub tak, jak robię to na filmie.

Życzę miłośnikom grzybobrania pełnych koszów grzybów i smacznych specjałów.
Pozdrawiam Weronika

Polecam także sprawdzone przepisy:
pierogi z mięsem i grzybami
wyborne pieczarki w serowym cieście
pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
pierogi z kaszą tatarczaną





poniedziałek, 16 września 2013

Szybkościowy jabłecznik z czekoladową kruszonką

Jeśli męczą Was czasochłonne przepisy a chcielibyście upiec coś pysznego, wkładając w to minimum wysiłku to ten wilgotny i smaczny jabłecznik, przypadnie Wam do gustu (mam nadzieję).


Lubię zamieniać kruche spody na lżejsze ciasta - biszkoptowe lub z małą ilością tłuszczu, z dodatkiem mleka lub jogurtu. Rekompensatą jest przepyszna czekoladowa kruszonka.

Składniki


Składniki na ciasto


W. Domogród



3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 duże jaja
200 gram jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mleka (opcjonalnie, jesli ciasto za gęste)
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
trochę startej cytrynowej skórki


Składniki na nadzienie (moja forma do ciasta 27cm x 40cm)


7-8 średnich jabłek pokrojonych na ósemki
2 łyżeczki cukru do posypania owoców
trochę soku z cytryny do skropienia obranych jabłek, by nie ciemniały


Składniki na kruszonkę


3 łyżki maki pszennej (z górką)
1 łyżka masła (z górką)
1 łyżka cukru (z górką)
1 łyżka kakao
1/4 tabliczki czekolady (około 25 gram)




Przygotowanie jabłecznika z czekoladową kruszonką




1. Zaczynamy od kruszonki. Wyrabiamy ręcznie tak, by nie miażdżyć masła, starając, się w dłoni obsypywać jego kawałki sypkimi dodatkami. Kiedy kruszonka przybierze odpowiedni wygląd, dodajemy do niej startą na szerszych oczkach, najlepiej deserową czekoladę. Mieszamy całość łyżką i wstawiamy do lodówki.

2. Sypkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Dodajemy składniki płynne (jajka na końcu), startą skórkę i wszystko mieszamy łyżką. Gdyby się okazało, że ciasto jest stanowczo za gęste, dodajemy około 1/4 szklanki mleka lub jogurtu. Staramy się, jak najkrócej mieszać ciasto, tylko do momentu, gdy stanie się jednolite.

3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę (można ją posypać bułką tartą). Wykładamy jabłka, posypujemy owoce cukrem a na nie wykładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zapraszam także na moje sprawdzone przepisy:

łatwy placek ze śliwkami
placek ze śliwkami z nutellą
ciasto śliwkowe pod budyniem i kruszonką
szybkościowe placuszki owsiane ze śliwkami

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

niedziela, 15 września 2013

Rolada z ryby pyszna z warzywami

Ryby to podstawowe menu - smaczne, lekkostrawne i wartościowe. Nie będę namawiała Was na roladę z ryby, bo zwijanie trochę trudne ale nie zaszkodzi trochę poćwiczyć.

W, Domogród

Tak już całkiem serio - przy roladzie jest troszkę roboty a nie każdy ma czas.
Najważniejsze, by jadać ryby, jak najczęściej.

Wierzch rolady polałam oliwą z oliwek i posypałam drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Warto było się postarać...

W. Domogród



Składniki

W. Domogród


5-6 filetów z ryby

2 ugotowane marchewki

ugotowany brokuł

80 gram ugotowanego ryżu

pęczek posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

folia do pieczenia



Przygotowanie 


1. Jeśli filety mają skórę, warto ją usunąć. Filety przyprawiamy tylko solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut

W. Domogród

2. Warzywa najlepiej gotować w osolonej wodzie, pilnując, by nie były zbyt miękkie (można zrobić to w jednym garnku, ale najpierw wrzucamy marchew, bo dłużej się gotuje).

W. Domogród3. Ryby układamy w prostokąt lub kwadrat na folii do pieczenia (dobrze jest wykorzystać do tego rękaw foliowy, zostawiając po bokach odpowiedni zapas.

W. Domogród4. Najpierw układam połowę ryżu. Na ryż wykładam, gdzieniegdzie marchewkę, pokrojoną w słupki a luki wypełniam brokułem. Ułożyłam kilka szczypiorków w całości, ale lepiej użyć posiekanego szczypioru, by po upieczeniu nie przeszkadzał w jedzeniu. Wszystko posypuję resztką ryżu. Staram się nie układać farszu przy brzegach ryby, zwłaszcza tych, które połączę ze sobą, podczas zwijania rolady.

5. Zwijam roladę a właściwie łącze brzegi ryby, starając się przy tym ściśle ściągać folie, której końce muszą się znaleźć na spodzie formy. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Folię ściągamy po wystudzeniu, jak również roladę kroimy dopiero, gdy jest zimna (dobrze, by w lodówce poleżała przynajmniej godzinę)

Polecam świetny przepis na:
 kotleciki z ryby i kaszy jaglanej
dzwonko dorsza w sosie chrzanowo-cytrynowym
ryba na parze z warzywami
domowy paprykarz

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




sobota, 14 września 2013

Kartoflanka z grzybami prosta pyszna i szybka

Podczas spaceru znalazłam tylko kilka podgrzybków. dołożyłam do nich jedną pieczarkę i najważniejsze składniki do kartoflanki gotowe.

W. Domogród


Składniki na zalewajkę






kilka grzybów jadalnych najlepiej z rodziny borowików lub po prostu pieczarki ze sklepu

4 -5 ziemniaków

1 pokrojona w kostkę cebulka

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka mąki pszennej (z małą górką)

2 łyżki śmietany

kawałek wędzonki (opcjonalnie, bo zupa jest świetna i bez niej)

szczypta bazylii
1,5 litra wody

sól, pieprz, ocet balsamiczny




Przygotowanie 



1. Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą i wstawiamy na palnik. Jak zaczną się gotować (ziemniaki miękną mniej więcej po 10 minutach) solimy do smaku.

2. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy starty na tarce czosnek i zaraz dodajemy pokrojoną wędzonkę i grzyby. Przyprawiamy odrobiną soli i dodajemy do kartofli, pod koniec gotowania. Dodajemy pieprz, bazylię, ocet balsamiczny i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 12 września 2013

Pierogi z mięsem i grzybami idealny przepis

Pierogi... Któż ich nie lubi? Sprawdzają się zawsze z przeróżnymi nadzieniami - na słodko i na słono. Uniwersalne danie nigdy nie wychodzi z menu. Dlatego, co jakiś czas, zwłaszcza w okresie grzybobrania i zimy, są smakowitym źródłem energii i białka.

W. Domogród


Składniki


Ciasto z przepisu na 3 szklanki mąki LINK, zamieszczonego kilka godzin temu, bo robiłam go własnie do poniższego farszu mięsno-grzybowego. Grzyby tuż tuż... Użyłam co prawda pieczarek, ale to też przecież smaczne grzyby. Sprawiają, że farsz z mięsa jest o wiele lepszy.




0,5 kilograma mięsa mielonego

0,2 kilograma dostępnych grzybów (oczywiście jadalnych), posiekanych w drobną kostkę

1 cebula pokrojona w kostkę

1-2 pazurki czosnku

1 bułka czerstwa (moczymy ją w wodzie a później ją odciskamy)

natka z pietruszki i kilka gałązek świeżego tymianku (lub inna ulubiona zielenina)

3-4 łyżki oleju do smażenia

szczypta ziół prowansalskich

płaska łyżka papryki czerwonej mielonej

sól, pieprz


Przygotowanie farszu do pierogów


1. Mięso (wybrałam filet z indyka, ale może to być każde inne, które preferujecie) mielimy w maszynie, dodając pod koniec bułkę. Mieszamy wstępnie mięso z bułką.

2. Na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy posolone kilkoma szczyptami mięso, jak do spaghetti, około pięciu minut. Na początku obróbki lubię dodać do mięsa 1/4 szklanki wina lub octu winnego, dzięki temu szybciej kruszeje.W drugim rondlu podsmażamy również na niewielkiej ilości oleju cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy starty na tarce czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy pieczarki. Wystarczy je dusić dosłownie kilka minut. Pieczarki z cebulką dodajemy do mięsa pod koniec smażenia. Dosypujemy paprykę, zioła prowansalskie, pieprz świeżo mielony i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę i zestawiamy farsz z ognia do wystudzenia.



Przygotowanie pierogów z mięsem i grzybami


W. Domogród


1. Ciasto po wyrobieniu powinno odpocząć pod przykryciem, by nabrać elastyczności

2. Placuszki na pierogi możemy wykrawać z dużych rozwałkowanych placków, przy pomocy szklanki lub zrobić to według uznania.

3. Placuszki najlepiej rozciągać lekko na kształt owalny lub wałkować je tak, jak robię to na filmie LINK

4. Najważniejsze jest sklejanie pierogów. Jeśli zrobimy to dokładnie, na pewno nic z nich nie wypłynie, choć jest to możliwe, w przypadku zbyt długiego gotowania lub zbyt rzadkiego ciasta

5. Pierogi (wrzucamy na wrzątek) gotujemy krócej niż pyzy (około minuty od wypłynięcia na wierzch, pół minuty od zagotowania) w dużej ilości osolonej wody (na 4 litry wody sypię około płaskiej łyżki soli).

Zapraszam także na sprawdzone przepisy:
swojski makaron
pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
pierożki z owocami (truskawkami)
pierogi z kapustą i grzybami nie tylko na Wigilię
smakowite pierożki z jagodami

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Klasyczne ciasto super na pierogi

Sezon grzybowy zaczyna się rozkręcać. Zanim nastanie na dobre, warto wprawić się do klejenia domowych pierogów. Przygotowałam proporcje według klasycznego modelu - bez jaj. Jeżeli chcecie dodać jajko to dodajcie tylko żółtko, bo białko sprawia, że ciasto nie jest elastyczne i szybko obsycha.

W. Domogród

Poniższe proporcje wystarczą do farszu w ilości około 70 dag. Pomysłów na farsz jest praktycznie tyle, ile wspaniałych pasjonatów w kuchni.

Składniki:


3 szklanki mąki
1 żółtko (opcjonalnie)
około 1 szklanki wody (ta ilość nie jest sztywna - wyrabianie zależy od wilgotności mąki
1 łyżka oleju o łagodnym smaku


Przygotowanie ciasta pierogowego  


1. Do mąki wlewamy olej i dodajemy wodę porcjami, mieszamy i kontrolujemy wilgotność. Jeśli czujemy w dłoni, że ciasto jest bardzo suche, dodajemy wody tyle, by ciasto dawało się wyrobić. Nie przesadzamy jednak z dodawaniem wody, bo ciasto powinno się wyrobić, ale pod ręką powinno się czuć opór. Zbyt miękkie ciasto utrudni nam wyrabianie pierogów lub innych domowych produktów, jak na przykład ravioli.

2. Wyrabiamy ciasto na jednolitą zwartą masę

3. Wkładamy do folii na około pół godziny, by ciasto odpoczęło i zrobiło się elastyczne. Wpływ na elastyczność ciasta ma dodatek oleju oraz właśnie odpoczynek pod przykryciem. Doskonale wyrobione i wypoczęte ciasto, nie wymaga, ciągłego podsypywania mąką, świetnie się formuje a po ugotowaniu trzyma należyty fason.


4. Po małym odpoczynku biorę kawałek ciasta po kawałku, trzymając pozostałe nadal pod przykryciem. Każdy kawałek można rozwałkować na placek i wykrawać kółka szklanką, choć ja najczęściej roluję wałek z ciasta, kroję na mniejsze kawałki - plastry o szer. ok. 2 cm. Każdy taki plaster spłaszczam dłonią, obsypując go wcześniej mąką i wałkuje na lekko owalne placki o średnicy ok. 9-10 cm. Nakładam farsz centralnie od strony, której placki stykały się z blatem, bo wilgotniejsze i łatwiej się sklejają.

5. Gotuję pierogi średnio w 4-5 litrach osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju (okolo 12-14 sztuk na tą porcję wody) , kilkanaście sekund od wypłynięcia na wierzch (w trakcie mieszam pierogi i odwracam z jednej strony na drugą). Wyjmuję dużym sitem najlepiej naraz i odparowuje.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Polecam przepis:

swojski makaron
pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
pierożki z owocami (truskawkami)
pierogi z kapustą i grzybami nie tylko na Wigilię
smakowite pierożki z jagodami
pierogi z serem i jagodami


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...