wtorek, 26 września 2023

Kalafior i cukinia idealna para nie tylko na pyszny obiad

 Witam Kochani! Cukinia na różne sposoby, tym razem z kalafiorem mega pyszne połączenie a danie bardzo zasobne w niezbędne składniki pokarmowe. Polecam!




Składniki na 3-4 porcje forma 23 cm x 29 cm


1 średni kalafior
1 średnia cukinia
1 cebula, 1 ząbek czosnku

Składniki sosu do zapiekania
 4-5 jaj
1 łyżeczka musztardy łagodnej
ok. 300 g śmietany chudej 12% lub jogurtu naturalnego gęstego
ok. 40 ml oleju (część do podsmażenia cebuli, część do przygotowania warzyw)
kawałeczek sera żółtego do starcia (ok. 5 dag lub więcej)
sól do smaku
przyprawy wg uznania-u mnie: 1 łyżeczka bazylii, po szczypcie gałki muszkatołowej, papryki wędzonej, pieprzu ziołowego  
(przyprawy mieszam-część dodaję do podsmażonej cebulki z czosnkiem, część do warzyw i sosu)



Różyczki kalafiora i cukinię pokrojoną w kostkę układam w garnku do gotowania na parze. Gotuję warzywa do momentu "al dente" ( "na ząb", czyli mają być niezbyt miękkie i zachować kształt) mniej więcej ok. 10-13 minut.

W międzyczasie podsmażam cebulę pokrojoną na drobno. Przyprawiam częścią przypraw szczypta soli. Pod koniec ścieram czosnek, mieszam i zaraz zdejmuję z grzania, żeby czosnek się nie przypalił.

Warzywa układam w naczyniu do zapiekania. Posypuję częścią przypraw i polewam mniej więcej 2 łyżkami oleju (zamiast oleju możecie wybrać masło stopione i najlepiej klarowane). Mieszam i delikatnie warzywa ugniatam, by sos opłynął wszystkie warzywa. Mieszam chłodne składniki sosu: jajka, śmietanę, musztardę, ser, cebulkę podsmażoną, przyprawy, sól do smaku i polewam warzywa. 
Te składniki zapiekanki możecie wzbogacać wg własnego uznania, choć  w tym wydaniu i tak danie mega smaczne. Przykładowo cebulkę można podsmażyć z dodatkiem sezonowych grzybów np: kurek czy borowików...


Wkładam do nagrzanego piekarnika rozgrzanego do 170-175 stopni C. grzałka góra-dół. Piekę ok. pół godziny. Jeśli nie uzyskacie rumianego wierzchu możecie na 5 minut przed końcem pieczenia zmienić opcję na funkcję grilla.
Zapiekankę najlepiej przestudzić  i kroić ciepłą lub zimną. Pychotka! 

Życzę smacznego! 
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

  1. Proste składy zazwyczaj zapowiadają ciekawe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskoczył mnie ten Twój przepis i przyznam, że nie jadłem czegoś takiego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka z kalafiora musi smakować niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak jest kalafior smakuje na wiele sposobów, polecam

      Usuń
  4. Moje dzieci nie lubią kalafiora, może tu go nie wyczują?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...