Witam Kochani! Jeszcze dobry czas na przetwory z papryki i cukinii, zwłaszcza, jak zastanawiacie się co jeszcze można zrobić z tych pysznych warzyw. Moja ulubiona sałatka poprawia mi humor w pochmurne chłodne dni - te kolory i smak wspaniały a przy tym łatwe przygotowanie.
Składniki na ok. 3 litry pojemności (6 słoików o pojemności średnio o,5 litra)
6 papryk słodkich
2 średnie cukinie
ok. 2 litry wody
100 g cukru
50 ml oleju najlepiej nierafinowanego
1 łyżka z brzuszkiem soli
180 -200 ml octu spirytusowego 10% lub octu owocowego
3-4 łyżeczki gorczycy białej
9-10 liści laurowych
ok. 15 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego naturalnego pieprzu
LINK do przygotowania na filmie
Cukinie pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w pół-plastry o grubości ciut mniejszej niż 1 cm. Podobnie postępuję z papryką. Mieszam pokrojone warzywa i wkładam nieco ubijając do wyparzonych słoików, do których wcześniej na spód wsypałam połowę porcji gorczycy. Na wierzch warzyw ponownie wysypuję resztę gorczycy.
Mieszam w garnku wodę, cukier, sól. Podgrzewam i dodaję 3-4 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuję ok. 5-10 minut. Pod koniec gotowania dodaję kurkumę wymieszaną z pieprzem. Mieszam i zaraz dodaję ocet i olej. Mieszam i zaraz, jak ponownie zalewa się zagotuję zestawiam z grzania. Napełniam słoiki z warzywami gorącą zalewą zostawiając nieco miejsca pod zakrętką. Zakręcam dokładnie i wstawiam słoiki do garnka wyłożonego czystą szmatką lub płatem ręcznika papierowego. Uzupełniam garnek wodą gorącą do 3/4 wysokości słoików. Gotuję umiarkowanie bez efektów bulgotania ok. 25-30 minut. Po tym czasie zostawiam słoiki w tej wodzie do całkowitego wystudzenia. Po wyjęciu a przed schowaniem słoików w ciemne chłodne miejsce sprawdzam szczelność odwracając słoiki do góry dnem na kilka minut. Zakrętki powinny być wklęsłe. Sałatka smakuje wybornie już następnego dnia.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Dzień dobry! Czy do zalewy można dodać oliwę z oliwek?
OdpowiedzUsuńOsobiście nie widzę przeciwskazań-mnie smakuje z oliwą. Pozdrawiam
UsuńSuper pomysł :) Chętnie spróbuję, bo zimą zawsze słoików brak!
OdpowiedzUsuńBrakuje mi tu cebuli i czosnku i zalewa za kwaśna...musiałam zmodyfikować po swojemu..zgodnie z...podniebieniem
OdpowiedzUsuń