środa, 30 marca 2016

Ciasto makowe pychota z kremem budyniowym

Witam serdecznie. Dzisiaj podzielę się przepisem na makowy smakołyk, którym delektowaliśmy się w minione Święta. Wiem, że aktualnie macie dosyć słodyczy, ale zapisać przepis warto już teraz.




Na Święta Wielkanocne tradycyjnie robię roladę makową. Zachęcam! LINK - do przepisu na roladę

czwartek, 17 marca 2016

Ciasteczka Wielkanocne kruche drożdżowe idealny przepis

Witam Kochani. Myślę, że to już dobry czas, by upiec świąteczne ciasteczka. Dodatek niewielki drożdży oprócz łagodnego spulchniania uelastycznia ciasto, które łatwiej się formuje i wałkuje, ale można je pominąć, bo to przecież normalne ciasto kruche, które nie wymaga także proszku do pieczenia. Ciasteczka wychodzą pulchne i równiutkie, świetne również do rogalików. Polecam i życzę przyjemnej zabawy na przykład w towarzystwie milusińskich.




Składniki na około 70 sztuk

3 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
3 żółtka
nieco mniej niż 3/4 szklanki cukru
200 g masła
2, 5 dag drożdży (opcjonalnie)
aromat (u mnie skórka z pomarańczy)
szczypta soli
3 łyżki wody ciepłej, gdy dodawane drożdże, bez drożdży lepiej dodać zimnej wody)

Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie



Mąkę, sól, aromat, cukier mieszam na sucho (1 łyżeczkę cukru zostawiam do posypania drożdży). Robię w suchych składnikach zagłębienie, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Drożdże posypuję pozostałym cukrem i polewam je ciepłą wodą. Po chwili, kiedy drożdże podrosną - pojawi się taka napuchła pianka- dodaję żółtka i rozdrobnione masło. Krótko wyrabiam całość do połączenia. Gdyby ciasto było zbyt suche dodaję jeszcze ciut wody. To ciasto ma taką samą konsystencję jak typowe kruche. Zawijam w folię i wstawiam do lodówki na około 2 godziny lub dłużej, jak nie mam akurat czasu na dalszy etap.
Ciasto po wyjęciu krótko przerabiam i wałkuję, podsypując od czasu do czasu mąką, na grubość około 2-3 mm. Wycinam ciasteczka i układam w formie na papierze do pieczenia. Piekę około 10 min w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół.  Ważne, żeby ciastek nie zdejmować z blachy na ciepło, bo się powykrzywiają. Chyba że zrobicie to dużą płaską łopatką i ułożycie na równej powierzchni. Wystudzone dekoruję lukrem, ale to już możecie obejrzeć na filmie.

LUKIER PROSTY:

Na tą ilość ciasteczek potrzeba około 1,5 szklanki cukru pudru, kilka łyżek soku z cytryny, którego trzeba wlać przez sitko porcjami i mieszać dokładnie, do gęstości takiej, zeby masa z łyżeczki wolno spływała- rzadki lukier rozlewa się na ciastkach, tepy zaś z trudem wychodzi przez szprycę. Barwniki w tym przypadku użyłam spożywcze rozpuszczalne w wodzie.

LUKIER Z BIAŁKA

Tyle cukru pudru (również mniej więcej 1, 5 szklanki), by po wymieszaniu z białkiem uzyskać odpowiednią konsystencję plus aromat do lukru, żeby nie był mdły. Ponieważ dodajemy surowe białko trzeba przed wybiciem jajko dobrze umyć i przelać skorupkę gorącą wodą. Potrzebne będą barwniki rozpuszczalne w wodzie.

LUKIER ZE ŚMIETANĄ

Podobną ilość cukru pudru mieszamy ze słodką śmietanką kremową lub taką do kawy. Dodajemy aromat i tym razem barwniki rozpuszczalne w tłuszczu.



Życzę kochani udanych wypieków i Wesołych Świąt!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 15 marca 2016

Pierogi o smaku pizzy przepis na dwa farsze i sos

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się prostym sposobem na dwa wyjątkowo pyszne farsze do pierogów. Tym przepisem postarałam się spełnić życzenia Widzów i Czytelników, którzy poszukują pomysłów na nadzienie do pierogów. Farsz jeden i drugi idealnie sprawdzi się do naleśników, chlebków pita, czy w innych wyrobach tego typu. Dodaję także przepis na błyskawiczny bardzo smaczny sos nie tylko do pierogów.




Składniki na około 50 pierogów (ciasto z 3 szklanek mąki -przepis na doskonałe elastyczne ciasto pierogowe LINK)

LINK do przygotowania farszów na filmie

Farsz o smaku pizzy ( pieczarkowy z serem) przepis





na pół kg pieczarek około 5-10 dag sera żółtego o łagodnym smaku
pół pora z  dolnej części lub nieduża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki tłuszczu do smażenia
1 łyżka bułki tartej
przyprawy po szczypcie: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, pieprz świeżo mielony
łyżeczka cukru lub miodu dla lepszego smaku

Przygotowanie

Podsmażam chwilę pora pokrojonego na drobno. Dodaję zaraz rozdrobniony czosnek i zaraz po nim pieczarki. Mieszam i przyprawiam do smaku. Duszę 2-3 minuty i dodaję na koniec bułkę tartą. Mieszam i studzę. Po wystudzeniu ścieram ser do pieczarek. Mieszam.

Farsz z mięsem mielonym i kapustą (o smaku gołąbków)



1/4 średniej kapusty pekińskiej lub włoskiej czy zwykłej
10-20 dag mięsa mielonego
1 cebula 1-2 ząbki czosnku
przyprawy po szczypcie: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, sól
1 łyżeczka miodu lub cukru
2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu

Podsmażam mięso mielone na suchej patelni bez tłuszczu. Rozdrabniam grubsze kawałki mięsa i jak tylko zjaśnieją dodaję posiekaną cebulę i część przypraw. Zaraz, jak się cebula zeszkli, dodaję pokrojoną drobniej kapustę. Przyprawiam całość solą i cukrem. Duszę całość bez przykrycia często mieszając. Z kapustą pekińską będzie najszybciej, bo około 5-7 minut. Na koniec dodaję paprykę suszoną. Mieszam i zestawiam z ognia. Kiedy wystygnie dodaję 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu. Mieszam

Jeśli zostanie Ci trochę farszu, zapakuj go i wstaw do lodówki lub zamrażalnika na najbliższe dni. Możesz użyć farszu na przykład do pizzy, naleśników czy po prostu do nadziania zapiekanego pieczywa

Sos pomidorowy do pierogów, pizzy, naleśników, klusek  przepis (porcja na 4-6 osób)



3-4 łyżeczki z brzuszkiem gęstego przecieru pomidorowego dobrej jakości
1 ząbek czosnku drobniutko posiekany (suszony lub proszkowany nie daje, niestety dobrych efektów smakowych)
2 łyżki oliwy do smażenia lub łyżka masła klarowanego
około 1 szklanki wody lub więcej- tyle, by sos był odpowiedni na gęstość
1 łyżeczka suszonej bazylii  (w sezonie warto sięgać po świeże listki -6-8 listków)
po szczypcie: soli, papryki słodkiej i ostrej
około 1 łyżeczki miodu lub cukru

Przygotowanie 

LINK do przygotowania na filmie

Podsmażam bardzo krótko czosnek na tłuszczu na minimalnym grzaniu i natychmiast dodaję przecier. przyprawy. Rozrzedzam całość wodą, porcjami. Sprawdzam smak - efekt powinien być delikatnie słodko-kwaśny. Doprowadzam do wrzenia i gotowe.

sobota, 12 marca 2016

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy minimum starań. Wielkanoc niedaleko, więc już teraz zachęcam do wypróbowania przepisu.


Składniki

150 ml soku pomarańczowego
starta skórka z pomarańczy
1,5 szklanki (szklanka 250 ml) mąki tortowej (375 ml)
3/4 szklanki cukru drobnego
1 łyżka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 kisiel pomarańczowy
100 g dość miękkiego masła (mała osełka) - masło wystarczy ogrzać chwilę w piekarniku
4 duże jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Mieszam suche składniki - przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, kisiel, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli ze startą skórką z pomarańczy. Dodaję naraz miękkie masło, całe jaja i sok pomarańczowy. Miksuję krótko do połączenia. Wykładam do foremki wysmarowanej i oprószonej bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 45 minut do suchego patyczka. W razie potrzeby na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę na 170 stopni C.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

środa, 9 marca 2016

Sałatka ze śledzi prosta, tania i bardzo smaczna

Witam Kochani. Ostatnio robiłam łatwą sałatkę śledziową z trzech prostych warstw, bez konserwujących dodatków typu groszek czy kukurydza i byłam jej smakiem zachwycona. Powtórzę ją na pewno na Wielkanoc, bo oprócz smaku samopoczucie po niej jest bardzo dobre, o ile majonez jest w ilościach bez przesady i najlepiej zrobiony samodzielnie.



Składniki

5-6 płatów śledziowych, wymoczonych z nadmiaru soli i osączonych
warzywa ugotowane lub z rosołu: 3 ziemniaki, 2 marchewki (jedną starłam na wierzchu), mały seler, 2 pietruszki
pęczek zieleniny - natka z pietruszki lub szczypiorek
2 ugotowane na twardo jajka
2-3 łyżki soku z cytryny
1 spore jabłko
1 spora cebula czerwona
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku

Sos jogurtowo-majonezowy przepis

3-4  łyżki jogurtu
3-4 łyżki majonezu
2 kopiaste łyżeczki musztardy chrzanowej
kopiasta łyżeczka miodu
porcja posiekanej zieleniny
szczypta soli  do smaku

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Kroję cebulę i jabłko na drobno. Dodaję porcję posiekanej zieleniny, szczyptę soli i pieprzu. Mieszam składniki.


Kroję gotowane warzywa w kostkę i rozdrabniam jajka.


Kroję śledzie w kostkę


Łącze śledzie z cebulą i jabłkami. 
Doprawiona warstwa śledziowa szczyptą soli pieprzu, miodem, 
sokiem z cytryny,  
daje sałatce niesamowity smak



Z wymieszania jogurtu, majonezu, musztardy, miodu, szczypty 
soli i zieleniny powstaje pyszny sos majonezowy


 Na dno naczynia układam warstwę ziemniaków. Polewam je porcją sosu.
Potem wykładam nań warstwę śledziową, kolejną porcje sosu, porcję 
rozdrobnionych jajek i pokrojonych warzyw. Warzywa wcześniej gotuję
w lekko osolonej wodzie. Odcedzam studzę i dopiero kroję.


Życzę Wszystkim smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 4 marca 2016

Kapusta pekińska gotowana szybko zdrowo bez zasmażki

Witam Kochani. Był przepis na kapustę pekińską z zasmażką, pora na lżejszą wersję, którą bardzo często robię, bo jest nie tylko smaczna, ale jeszcze szybsza w robocie od tej pierwszej. Idealna przystawka do kopytek, pyz lub solo. Bardzo polecam!


Składniki podstawowe

średnia kapusta pekińska
1 średni por
3/4 szklanki wody
mały pęczek zieleniny, jak macie pod ręką


Przyprawy

2 średnie liście laurowe
3-4 ziarna ziela ang. (nie więcej)
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu ziołowego
1 łyżeczka cukru lub miodu
jedna dwie szczypty soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka mąki pszennej rozprowadzona w 30 ml. zimnej wody (opcjonalnie, jeśli w kapuście jest mało płynu nie trzeba jej zagęszczać)

Przygotowanie

Przygotowanie na filmie

Opłukaną kapustę osączam i kroję na drobno. Pora rozcinam wzdłuż, myję pod bieżącą wodą i kroję w pół-plastry. Do kapusty dodaję wodę i doprowadzam do wrzenia. Po minucie, dwóch  dodaję por i przyprawy. Gotuję jeszcze 2-3 minuty, koryguje smak w razie potrzeby. Pod koniec dodaję zasklepkę z mąki, Jeśli jest w kapuście sporo płynu robię zaklepkę, a jeśli mało zostawiam tak jak jest (zaklepka-dolewam do mieszaniny mąki z wodą trochę wywaru, mieszam i łącze z kapustą). Mieszam. Po chwili, gdy się zagotuje całość, wyłączam grzanie. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
 

środa, 2 marca 2016

Rolada z kurczaka. Mniam! Jak zrobić krok po kroku?

Witam Kochani. Dajcie się namówić na przygotowanie rolady. Jeśli nie spróbujecie to skąd możecie wiedzieć, że to trudne. Moja pierwsza rolada? Lepiej nie wspominać... chociaż dlaczego nie, przecież to tylko doświadczenie i chęć zrobienia czegoś własnego, pysznego...



Składniki

3 spore połówki fileta z kurczaka


Farsz


2 ugotowane udka z rosołu

1 jajo

podsmażona jedna posiekana cebula z rozdrobnionym czosnkiem i łyżeczką majeranku

2  ugotowane wątróbki z kurczaka (opcjonalnie-ja akurat nie miałam)

pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i płaska łyżeczka papryki słodkiej

2,5 łyżki kaszy manny suchej

sól, pieprz do smaku



Marynata do mięsa


1 łyżka oleju

1 łyżeczka solidna miodu

2 łyżeczki musztardy

płaska łyżeczka majeranku

sok z połowy cytryny

sól, pieprz do smaku



Przygotowanie rolady
LINK do przygotowania na filmie

Przygotowuję farsz - mielę w maszynce obrane mięso z udek wraz z podsmażona cebulą. Dodaję kaszę mannę, jajko, przyprawy i mieszam. W rozdrabniaczu miksuję składniki wszystkie razem.


Mięso umyte, osączone kroje (każdą połówkę piersi) wzdłuż na dwa płaty. W sumie mam sześć płatów, które rozbijam ostrożnie i oprószam solą i pieprzem tylko po jednej stronie. Zostawiam mięso na około 15 minut.

Przygotowuję z wyżej podanych składników prostą, ale skuteczną marynatę. Układam płaty mięsne na folii z rękawa do pieczenia, na tak zwaną zakładkę, w miarę starannie, żeby nie było dziur, przez które może się potem wydobywać farsz. Smaruję mięso marynatą i daję mu spokój kolejne 15 minut.



Wykładam farsz, pamiętając by zostawić trochę luzu po bokach i trochę więcej na końcu rolady, bo siłą zwijania, masa farszu będzie się rozpychać do przodu i na boki. Zapraszam na film, który na pewno lepiej objaśni o co chodzi w tym zwijaniu rolady. Folia z rękawa bardzo się tu przydaje przy zwijaniu rolady. Po zwinięciu, jak rolada dobrze się sklei na końcu, smaruję roladę po wierzchu pozostałą marynatą. Zawijam roladę w rękaw, w miarę możliwości dość ściśle i piekę w formie do makowców, dobrze dolegającej do tego typu pieczeni. Owijam formę jeszcze folią aluminiową, żeby zachować, jak najwięcej soczystości w roladzie.

Przed upieczeniem


Po upieczeniu

Wstawiam roladę do rozgrzanego piekarnika (to ważne,bo wysoka temperatura szybko ścina mięso, dzięki temu jest soczyste!) do temp. 190 stopni C., grzałka góra-dół. Piekę około 30 minut. Po czym obniżam temperaturę do 185 stopni C. i piekę jeszcze około 25 minut. Po wystudzeniu zdejmuję folię. Gotowe! Można ucztować!

Życzę smakowitych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...