środa, 31 lipca 2013

Rożki z ciasta francuskiego z serem i fasolką

Ciasto francuskie w połączeniu z warzywami i serem świetnie się komponuje - super wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Dla dzieci to dobra alternatywa zamiast kapiącej keczupem pizzy - porządna porcja białka, wapnia, żelaza i karotenów. Zastosowanie takiego ciasta jest ogromne i zależy głównie od naszej wyobraźni.

Domogród

Teraz, kiedy można nabyć gotowe ciasto francuskie, pieczenie frykasów z jego udziałem to czysta przyjemność i satysfakcja z wypieków. Zachęcam do używania go na słodko i na słono. Moim skromnym zdaniem, wypiekanie go z farszami - na słono - jest o wiele smaczniejsze od kombinacji kruchego ciasta z takim samym nadzieniem. Fasolkę szparagową śmiało można zastąpić gotowanym zielonym groszkiem, byle był w całości. Użyłam serka, dostępnego na rynku, typu włoskiego.


Składniki


1 płat ciasta francuskiego dobrego gatunku (ciasto z prawdziwym masłem lepiej się listkuje i lepiej wyrasta)
dwie garście ugotowanej fasolki szparagowej, pokrojonej po ugotowaniu na centymetrowe kawałki
pół paczki serka np: Capri lub świeżego półtłustego twarogu (chudy twaróg jest po prostu okropny)
pół surowego białka do farszu
pół surowego białka do smarowania rożków
dobrze posiekany pęczek koperku, szczypiorku lub pietruszki (jeszcze lepiej dodać po trosze wszystkich - w zielonych naciach jest dużo karotenu - witamina A)
1 łyżeczka oliwy
podstawowe przyprawy - sól, pieprz


Przygotowanie rożków


Twaróg kroimy w niewielką kostkę. Delikatnie przyprawiamy, polewamy oliwą i odstawiamy na chwilę. W międzyczasie kroimy fasolę. Jeśli gotowała się w nieosolonej wodzie, trzeba ją teraz przyprawić (jednak znacznie lepiej i smaczniej gotować w osolonej wodzie). Do fasoli dodajemy surowe białko, krótko macerowany twaróg, posiekaną zieleninę i wszystko dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki. Rozwijamy tak, by papier został na spodzie - to znacznie ułatwia pracę i nie trzeba szukać stolnicy lub dodatkowej maty. Dzielimy płat ciasta według uznania, ja wąski bok dziele na trzy a szeroki na pięć, co daje mi piętnaście zgrabnych rożków. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie wymaga dużej temperatury, ale błyskawicznie się piecze, około 15 - 18 minut. Układam centralnie farsz i łącze, tworząc trójkąt. Zlepiam boki. Układam rożki na tym samym papierze od ciasta (dobrze się sprawdza i nie przywiera) i smaruje roztrzepanym białkiem, dzięki temu pojawią się na rożkach piękne rumieńce. Smarując, omijamy brzegi rożków, by nie przeszkadzać ciastu w listkowaniu, podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika, gdzie panuje wysoka temperatura. Co jakiś czas sprawdzamy i w razie potrzeby zmniejszamy o niewielką ilość stopni (w moim przypadku, na 5 minut przed końcem planowanego czasu, obniżyłam temperaturę do 195 stopni Celsjusza i skróciłam czas o trzy minuty). Warto zaglądać przez szybkę i od czasu do czasu, kontrolować rożki, by wyglądały przynajmniej tak, jak te  poniżej.

Zapraszam także do dziecinnie prostego i pysznego przepisu na rożki z serem w wersji na słodko.
Na zdjęciu widać, że taki podział idealnie mieści się na blachę do typowego piekarnika o szerokości zewnętrznej 60 cm.
Polecam także wersję dla wzrokowców

wtorek, 30 lipca 2013

Zapiekanka z fasolą szparagową i pieczarkami

Domogród
W poszukiwaniu smaków, kiedy trwa sezon, wpadając na pełne warzyw targowiska, bez trudu, przychodzą do głowy pomysły na kolejne potrawy. Do każdej z nich staram się dodawać bogate w składniki odżywcze świeże produkty, jak tym razem fasola szparagowa, biały twaróg, jogurt, jaja, sporo zieleniny, bogatej w karoteny, minerały i oczywiście bezkonkurencyjne w smaku pieczarki.



Składniki


(przepis na naczynie ceramiczne o zbliżonych wymiarach 17 cm x 28 cm)

 na farsz

około 30-40 dag  ugotowanej w osolonej wodzie fasolki szparagowej
około 30-40 dag, przyprawionych pieczarek, podsmazonych na niewielkiej ilości cebulki i czosnku
około 1 torebki (80 gram) ugotowanego i przyprawionego ryżu - dałam nieco mniej, ale można dodać całą lub jeśli wolicie, zastąpić ryż ugotowanymi  ziemniakami lub makaronem
15-20 dag świeżego białego twarogu


 na sos do polania

250-300 ml jogurtu naturalnego lub więcej (przy dodawaniu trzeba dodać kolejne jajko lub nieco mąki ziemniaczanej)
3 jaja
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
porządna garść zieleniny (pietruszka, koperek, szczypior)
zioła prowansalskie, pieprz Cayenne, sól

 

 Przygotowanie zapiekanki z fasoli szparagowej i pieczarek


 LINK do przygotowania na filmie


Naczynie smarujemy cieniutką warstwą oleju. Wykładamy ryż a nań fasolkę szparagową, równolegle do dłuższego boku, dzięki temu, kiedy będziecie kroić zapiekankę, ładniej będzie wyglądać (w przypadku prostokątnego naczynia). Fasolę posypujemy pokruszonym twarogiem. Przy pomocy tłuczka o płaskim dole lub innego sprzętu domowego, delikatnie uciskamy całość, nie miażdżąc zawartości w naczyniu, wyrównujemy powierzchnię. Polewamy, mieszaniną jaj, jogurtu, mąki ziemniaczanej i posiekanej zieleniny, doprawioną solą, pieprzem i przyprawami. Wkładamy do chłodnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik (funkcja - grzałka góra-dół) na 180 stopni Celsjusza i od momentu właściwej temperatury, pieczemy około 25 minut. Jeśli po tym czasie, zapiekanka wydaje się nam blada na wierzchu, możemy ją ustawić na 2-3 minuty na funkcję grilla, w tej samej temperaturze, jednocześnie pilnując, by nam się nie przypaliła a jedynie delikatnie przyrumieniła. Polecam i życzę sprawdzającym ten przepis wyśmienitej degustacji. Moją zapiekankę podałam z tradycyjnie usmażoną na małej ilości oleju - rybką, oprószoną mąką i sosem koperkowym na zimno.

Zapraszam na pyszną zapiekankę z rybą i fasolą

poniedziałek, 29 lipca 2013

Cukinia do obiadu prosto szybko i smacznie

Cukinia to rewelacyjne warzywo - łatwe do przygotowania, tanie i bardzo smaczne. Przechodząc pośród kolorowych straganów, obładowanych latem owocami i warzywami, zastanawiacie się pewnie, co by tu można ciekawego przyrządzić z cukinii, która, z roku na rok, przyciąga do siebie wielu smakoszy. Otóż ta zielona piękność oprócz walorów zdrowotnych jest bardzo prosta i łatwa w obróbce kulinarnej. Najlepiej wybierać mniejsze okazy, bo są bez porównania smaczniejsze.  Na danie dla dwóch osób wystarczy jedna nieduża cukinia.

Domogród

 

Składniki


1 cukinia
2-3 łyżki oleju do smażenia
oliwa do polania na wierzch
dowolna zielenina
sól, pieprz
odrobina cukru (opcjonalnie)

 

Przygotowanie cukinii


LINK do przygotowania na filmie.

Umytą cukinię kroimy na pół, potem wzdłuż na cztery i wydrążamy środki z nasionami. Tniemy w cieniutkie półksiężyce. Solimy, cukrzymy i mieszamy całość. Odstawiamy na 2 minuty, by przeszłą prostą marynatą. Najlepiej na bardzo dużą patelnię wlać niewielką ilość oleju do smażenia lub ciut masła klarowanego. Jak się rozgrzeje, wrzucamy cukinię bez soku, który zebrał się na spodzie naczynia i podsmażamy, co jakiś czas odwracając plastry. Kiedy zmięknie posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem czarnym lub odrobiną pieprzu Cayenne. Zestawiamy z ognia i danie gotowe. Na talerzu polewamy danie kilkoma kroplami oliwy z oliwek i posypujemy zieleniną.

Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

Dżem wiśniowy nasycony idealny przepis


Domogród
Wiśnie z takiego dżemu są idealne do deserów, lodów, ciast, kanapek, po prostu do wszystkiego. Od dawna robię go w prosty sposób, mając przy tym dwie korzyści - nasycony owocami dżem i sok, który mogę wykorzystać do napojów, wina, czy do aromatyzowania alkoholu. Przepis przyszedł mi do głowy przy robieniu czerwonego wina domowej roboty, do którego, oprócz owoców, lubię dodawać mnóstwo soku. Wiśnie to wspaniałe owoce, pełne przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.
Sezon wiśniowy to najlepszy okres na robienie wina i od razu pomyślałam, że po prostu, zamiast odparowywania, zleję sok do wina, zostawiając większość owoców na dżem i to doskonały dżem, bo z samych owoców. Wykorzystuję go często do aromatycznych ciast, tortów i deserów. Jeśli nie robicie wina to też nie problem, bo sok z owoców można pasteryzować i w okresie zimy korzystać z bardzo dobrych napojów.

Składniki


4-5 kilogramów wiśni
1,5 kg cukru
1 duża cytryna
2 paczki żelfixu z naturalnymi pektynami w proszku (opcjonalnie)

 

 Przygotowanie dżemu wiśniowego


Sok i dżem wiśniowy
Owoce myjemy i drylujemy. Maszynki do drylowania nie są doskonałe. Wystarczy, że wiśnia nie ustawi się centralnie pod zbijakiem i pestka w niej zostanie. Podczas podgrzewania wiśni, wszystkie nieoddzielone pestki ujawnią się w garnku, więc trzeba je wtedy koniecznie wyłowić. Często jest tak, że kupujemy wiśnie po południu lub w takim czasie, że, jak to się mówi - od ręki - nie można się nimi zająć. Wtedy zaraz po wydrylowaniu (wydrylować trzeba), zasypujemy je już w docelowym garnku do podgrzewania, jednym kilogramem cukru, mieszamy i wstawiamy do lodówki, nawet do następnego dnia. Owoce dobrze najdą słodyczą i oddadzą sporo soku. Zaraz na początku podgrzewania, dodaje pozostały cukier i co jakiś czas mieszam. Tuż przed wrzeniem, pojawi się mnóstwo soku, którego część, przynajmniej połowę z całej ilości, odejmujemy i przeznaczamy go na dowolny cel - jeśli na zimę, pamiętamy o tym, by go spasteryzować. Do zasadniczej zawartości dodajemy żelfix - substancję zagęszczającą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Żelfiks najlepiej pominąć - wystarczy masę wiśniową podgrzewać kilkakrotnie w ciągu dnia bez gotowania i często mieszać - w ten sposób szybko odparujemy nadmiar wody. Kiedy masa zaczyna wrzeć, zmniejszamy płomień do minimum i dodajemy sok z cytryny - uniwersalny, naturalny utrwalacz barwy owoców - zawsze go dodaje, nawet, jeśli owoce są bardzo kwaśne. Normalnie, na tą ilość zużyłabym dwie cytryny, ale z uwagi na dosyć dużą kwasowość wiśni, dodaję sok z jednej cytryny. Całość podgrzewam w temperaturze wrzenia maksymalnie 2-3 minuty i natychmiast wkładam dżem do  wyparzonych słoiczków. Słoiczki wkładam do garnka z grubym dnem, zalewam gorącą wodą, zbliżoną do temperatury słoików, do 3/4 ich wysokości (poziom wody - trzy centymetry poniżej zakrętek) i pasteryzuję przez piętnaście minut w temperaturze poniżej stu stopni Celsjusza - woda nie może się gotować.

czwartek, 25 lipca 2013

Zapiekanka brokułowa łatwe i wartościowe danie

Brokuł podawany tradycyjnie jest doskonały w smaku, ale zapiekanka z jego udziałem jest równie wyśmienita. Bardzo łatwo ją przygotować a przy tym świetnie się kroi, bo jest ścisła i dobrze wygląda.

Domogród

Dołożyłam do niej tylko 2 ziemniaki w skórkach, gotowane, jak makaron al dente, tak, by były ścisłe i się nie rozpadały. Właściwe młode ziemniaki gotują się tyle, co młody brokuł, około 5-6 minut. Brokuła ścinam nożem tuż pod każdą różyczką a części z niego, te bardziej twarde, odkładam do najbliższej zupy.

Składniki


brokuł świeży lub mrożony (mrożony gotuje się błyskawicznie około 3 minut - trudno precyzyjnie określić czas, trzeba po prostu kontrolować - podczas gotowania sprawdzamy miękkość widelcem)
2 ziemniaki umyte w skórkach (tak przygotowane są bardziej ścisłe)
około 200 ml śmietany 12%
15-20 dag twarogu
2 jaja
1-2 łyżki oleju
1 por
zioła prowansalskie, zielenina, sól i pieprz

Przygotowanie zapiekanki brokułowej


Przepis dostępny w wersji wideo Przepis dostępny na video YT

Domogród



Warzywa gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. kiedy są odpowiednie, natychmiast odcedzamy, by odparowały. Naczynie ceramiczne lub żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju. Układamy na spodzie plastry lub kostkę z pokrojonych i wystudzonych ziemniaków. Na nich układamy różyczki brokuła. Wcześniej podsmażamy w rondlu na niewielkiej ilości oleju pokrojonego pora, którym posypujemy brokuły. Na wierzchu rozkruszamy trochę białego twarogu.

Domogród


Przy pomocy tłuczka delikatnie, nie miażdżąc składników zapiekanki, wyrównujemy powierzchnie. W miseczce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy przyprawy i zieleninę. Polewamy zapiekankę i wstawiamy do piekarnika. Jeśli naczynie żaroodporne wstawiamy pierwszy raz do piekarnika, lepiej wstawić go do zimnego piekarnika, bo nie wiadomo, czy wytrzyma próbę wahań temperatury. Nastawiamy temperaturę na 180 stopni i od momentu jej osiągnięcia, pieczemy około 25 minut. Jeśli chcemy, by wierzch był bardziej rumiany, można pod koniec pieczenia przestawić funkcję tradycyjną w piekarniku, na funkcję grilla i krótko zapiec. Trzeba jednak pilnować, bo potrawa może się przypalić. Polecam przepis, bo danie jest nie tylko łatwe i wartościowe, ale i bardzo efektowne.

Zapraszam na sytą niekaloryczną zapiekankę z rybą i fasolką

środa, 24 lipca 2013

Ciasto ze śliwkami, puszyste, łatwe i tanie

Ciasta ze śliwkami to proste, smakowite specjały i zawsze na topie. Słodko-kwaśna nuta owoców przeplata się z kruchym, półkruchym lub biszkoptowym ciastem, zachowując idealne walory smakowe. Jeśli tylko mamy dla kogo je upiec, takie ciasto, rzadko kiedy zostaje na drugi dzień. Uwielbiam śliwki świeże, w dżemach, powidłach, suszone, czy w knedlach.

Weronika Domogród

Polecam mój przepis na knedle ze śliwkami

Składniki na ciasto


3 szklanki mąki
3/4 szklanki drobnego cukru
125 gram masła (1/2 paczki)
1 szklanka mleka
2 płaskie łyżeczki sodki lub proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny
szczypta soli

Oprócz ciasta potrzebujemy około 1 kilograma ładnych, dojrzałych, słodkich i umiarkowanie kwaskowych śliwek (jest tyle odmian na rynku, że najlepiej u sprzedawcy przełamać śliwkę i spróbować miąższ, nie dotykając ustami brudnej skórki).


 

Przygotowanie ciasta ze śliwkami


  Przygotowanie ciasta na filmie LINK

Dużą formę (używam najczęściej o zbliżonym wymiarze 25 cm x 40 cm), smarujemy cieniutką warstwą oleju. Mąkę mieszamy z sodką i połową ilości cukru waniliowego (cukier waniliowy można dodać do roztopionego masła razem z pozostałym cukrem). W rondlu rozgrzewamy 125 gram masła (pół paczki, o ile waży 250 gram). Do roztopionego masła dodajemy szklankę ciepłego mleka i 2/3 z całej ilości cukru. Mieszamy masę tłuszczowo-mleczną do rozpuszczenia cukru a pod koniec dodajemy do niej żółtka i króciutko mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni Celsjusza. Białka ubijamy z solą, dodając pod koniec, jak już białka są ubite na sztywno, 1/3 cukru do utrwalenia piany. Do mąki wlewamy ciepłą masę z tłuszczem, mlekiem, cukrem i żółtkami. Mieszamy krótko do połączenia składników i dodajemy w trzech partiach pianę. Za każdym razem, krótko i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy ciasto. Posypujemy po nim stratą skórkę z cytryny lub dodajemy ją wcześniej do ciasta. Wierzch oprószamy przez sito cieniutką warstwą mąki pszennej (wystarczy na to płaska łyżka mąki) i układamy, wcześniej umyte i wydrylowane śliwki (lub inne owoce). Śliwki posypujemy odrobiną cukru (około 2 łyżeczek) wymieszaną z pozostałym cukrem waniliowym. Ciasto ze śliwkami jest rewelacyjne w smaku. Te popularne owoce, pod wpływem temperatury i odrobiny cukru uzyskują rewelacyjny smak. Dodatek mleka sprawia, że ciasto jest wilgotne, ale nie zbite a dzięki ubitej pianie, puszyste i delikatne.


Polecam podobne przepisy:
:
ciasto śliwkowe z kruszonką,  babeczki ze śliwkami
a dla zapracowanych przepis na błyskawiczne super smaczne placuszki ze śliwkami
szybkosciowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
idealne powidła ze śliwek nie tylko do kanapek


wtorek, 23 lipca 2013

Ogórkowe pappardelle lekkie i zdrowe

W poszukiwaniu lekkich, szybkich posiłków, zgodnie z włoskim tłumaczeniem - pappardelle - znaczy byle pożreć, moja sałatka z ogórka, pociętego w szerokie wstążki, spełniła swoje smakowe i wizualne zadanie. Robi się ją dosłownie chwilę, przy pomocy obieraczki do warzyw. Na jedną osobę wystarczy jeden ogórek.

Domogród



Sos jogurtowy 

(porcja na dwie osoby)

150-200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
płaska łyżeczka cukru trzcinowego (można dodać więcej)
szczypta soli
maleńka szczypta chilli lub czarnego pieprzu
natka z pietruszki lub koperek

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i polewamy ogórkowe pappardelle. Moją sałatkę posypałam po prostu otrębami owsianymi, bo zawsze mam je pod ręką, ale mogą to być posiekane orzeszki, najlepiej migdały, które rzadko komu szkodzą. Polecam ten łatwy przepis na lato - zawijacie ogórkowe kluski obracając widelec i sałatka znika w jednej chwili a przy tym wygląda apetycznie, inaczej niż tradycyjna mizeria.
A propos: Przekonaj się dlaczego warto jeść ogórki

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...