Translate

wtorek, 23 lipca 2013

Ogórkowe pappardelle lekkie i zdrowe

W poszukiwaniu lekkich, szybkich posiłków, zgodnie z włoskim tłumaczeniem - pappardelle - znaczy byle pożreć, moja sałatka z ogórka, pociętego w szerokie wstążki, spełniła swoje smakowe i wizualne zadanie. Robi się ją dosłownie chwilę, przy pomocy obieraczki do warzyw. Na jedną osobę wystarczy jeden ogórek.

Domogród



Sos jogurtowy 

(porcja na dwie osoby)

150-200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
płaska łyżeczka cukru trzcinowego (można dodać więcej)
szczypta soli
maleńka szczypta chilli lub czarnego pieprzu
natka z pietruszki lub koperek

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i polewamy ogórkowe pappardelle. Moją sałatkę posypałam po prostu otrębami owsianymi, bo zawsze mam je pod ręką, ale mogą to być posiekane orzeszki, najlepiej migdały, które rzadko komu szkodzą. Polecam ten łatwy przepis na lato - zawijacie ogórkowe kluski obracając widelec i sałatka znika w jednej chwili a przy tym wygląda apetycznie, inaczej niż tradycyjna mizeria.
A propos: Przekonaj się dlaczego warto jeść ogórki

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. Ale ciekawy pomysł! :) Zdrowo, lekko, letnio... ;) Bardzo Ci dziękuję za komentarz i naprawdę mi miło... Pozdrawiam serdecznie! :) gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...