czwartek, 1 sierpnia 2019

Surówka z białej i czerwonej kapusty tanie źródło naturalnej multiwitaminy

Witam Kochani! Polecam mega zdrową, pyszna surówkę kapuścianą naszpikowaną najważniejszymi witaminami i minerałami.



Składniki na 4-5 osób


pół małej główki kapusty białej
pół małej główki kapusty czerwonej
kilka marchewek


Sos do surówki (sałatki)


3-4 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
1-2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Surówki świetnie sprawdzają się także z prostym sosem na bazie oleju bez majonezu i jogurtu. Ogólnie tłuszcz jest potrzebny, żeby witaminy takie jak A, E, D, K mogły się rozpuścić




Warzywa warto drobniej posiekać, bo kapusty są dość twarde. Wymieszać z dodatkiem soli i ugnieść np: praską do ziemniaków. Odstawić na godzinę lub kilka godzin. Połączyć z wymieszanymi składnikami sosu. Wymieszać całość. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


środa, 24 lipca 2019

Zapiekanka a'la gyros pychota z kurczakiem i warzywami czyli przepis z tego co pod ręką

Witam Kochani! Zapiekanki to trafione pomysły z różnych resztek i świeżych warzyw a tych latem mamy do oporu. Polecam! Jeśli nie spożywacie mięs to nie ma obawy, bo bez nich to też super syte smaczne danie.





Składniki na ok. 4 porcje (forma o średnicy 26 cm)


warzywa ugotowane na półtwardo u mnie: nieduży brokuł, cukinia, 2-3 marchewki
około 300 g  kurczaka rozdrobnionego podsmażonego lub duszonego



Zalewa do zapiekanki


5 jaj lub np: 7 białek, 2 żółtka
150 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
5 dag sera żółtego łagodnego startego na tarce
trochę posiekanego kopru
przyprawy wg uznania u mnie: ciut pieprzu ziołowego, czarnego, kminku, tymianku
sól do smaku

Przygotowanie zalewy

Wszystkie składniki zalewy roztrzepać na mnij więcej jednolitą masę



Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C grzałka góra-dół. Ugotowane chłodne rozdrobnione warzywa układam w formie na przemian ze skrawkami mięsa i pokrywam zalewą. Zapiekam około 20-25 minut. Zapiekankę można przyrumienić w kilka minut na funkcji grilla w zbliżonej temperaturze. Po upieczeniu odstawiam zapiekankę na około 10-15 minut, żeby nieco przestygła, ale pozostała ciepła. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


środa, 17 lipca 2019

Idealny Dżem wieloowocowy z czerwoną porzeczką bez żelfiksu - do pieczywa, ciast i deserów...

Witam Kochani. Polecam mój prosty sposób na dżem bogaty w smaku i bez sztucznych zagęstników.


Czerwona porzeczka ma znaczne ilości pektyny, czyli naturalnego żelu. Z porzeczek prócz dżemów, marmolad można robić pyszne galaretki.  Jeśli nie ma porzeczek jabłka zastąpią ją lub sok z cytryny.

Składniki na dżem z różnych owoców  ( około 2,5 litra dżemu)

1 kg porzeczki czerwonej 
2 kg wiśni bez pestek
1 kg brzoskwiń ( u mnie mieszanka z morelą)
2 szklanki cukru ok. 40 dag (u mnie cukier trzcinowy)




Rozdrobnione lub zblendowane owoce podgrzewam do wrzenia. Zmniejszam grzanie do minimum. Mieszam dość często i gotuję wolniutko około godziny. Odstawiam do wystudzenia na kilka godzin.


Podgrzewam masę ponownie. Dodaję cukier. Mieszam często, żeby nic nie przywarło i szybko odparował nadmiar wody. Gotuję delikatnie bez bulgotania na minimalnym grzaniu mniej więcej około godziny.


Sprawdzam jakość odejmując ciut dżemu na zimny talerzyk. Zaraz,  jak przestygnie wkładam do lodówki na kilkanaście minut. Jeśli gęstość dżemu mi odpowiada, rozlewam gorący do gorących wyparzonych słoików. Zakręcam dokładnie i pasteryzuję w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 130 stopni C. Po tym czasie uchylam piekarnik i zostawiam słoiki do całkowitego wystudzenia. Przenoszę w chłodne i ciemne miejsce. 

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 9 lipca 2019

Ciasto rewelacja na herbatnikach bez pieczenia

Witam Kochani! Polecam pyszne ciasto z nutą espresso i jak to o tej porze z owocami, galaretką a szczególnie z malinami, które świetnie tu pasują...



Składniki


na formę o wymiarach 36 cm x 24 cm zużyłam około 12 paczek herbatników krakowskich petit beurre  ( u mnie 4 warstwy herbatników)

krem kawowy

krem budyniowy jasny klasyczny TUTAJ PRZEPIS

2 galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości gorącej wody (około 0,8 litra)

około 300 g malin


Krem kawowy


1/2 szklanki mocnej kawy (najlepiej espresso)
1/2 szklanki cukru np: trzcinowego
1 budyń śmietankowy (lub ok. 40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej (ok. 15 g)
375 ml mleka 2%  ( w tym 125 ml mleka zimnego do wymieszania proszku budyniowego i mąki pszennej a 250 ml wlewam do rondla)

250 g miękkiego masła

używam szklanki (250 ml)


Przygotowanie kremu kawowego


Podgrzewam 250 ml mleka. Dodaję cukier i kawę. Mieszam. Dokładnie wyrabiam w 125 ml zimnego mleka proszek budyniowy i mąkę pszenną. Kiedy mieszanina mleka i kawy zaczyna wrzeć dodaję budyń z mąką dobrze wyrobione z mlekiem na gładką masę. Natychmiast mieszam i zmniejszam grzanie. Mieszam do momentu aż cała masa porządnie zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.

Do zmiksowanego miękkiego masła dodaję po łyżce kopiastej zimnego budyniu i za każdym razem 
dokładnie  miksuję całość do jednolitej masy.


Przygotowanie ciasta




Wykładam dno herbatnikami (herbatniki kruche, ale miękkie bez namaczania)

Pierwszą warstwę herbatników smaruję porcją kremu kawowego

Układam drugą warstwę herbatników i smaruję wierzch kremem budyniowym jasnym LINK.

Układam trzecią warstwę herbatników i smaruję kremem kawowym.

Układam czwartą warstwę herbatników i smaruję niewielką porcją kremu jasnego

Wkładam ciasto do lodówki na około godzinę do schłodzenia. W trakcie przygotowuję galaretkę wg przepisu, ale zmniejszam ilość gorącej wody do 0,8 litra.

Wykładam owoce i zalewam tężejącą galaretką. Ponownie wkładam do lodówki. Ciasto najlepiej zajadać po 12 godzinach. Polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




czwartek, 4 lipca 2019

Super odżywka jogurtowa z jarmużem, brzoskwiniami minimum składników maksimum zdrowia i smaku

Witam Kochani! Jarmuż i brzoskwinie to prawdziwie witaminowa petarda i  smak. Polecam prosty pyszny przepis na bazie jogurtu naturalnego.



Składniki na 3-4 porcje



5-7 liści jarmużu
3-4 brzoskwinie - u mnie mieszanka brzoskwiń i nektaryn
500 ml jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1-2 łyżeczki oleju lnianego 

Przygotowanie 

Owoce i jarmuż dokładnie  opłukuję. Rozdrabniam. Dodaję pozostałe składniki i miksuję. Bardzo polecam na zdrowie!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 26 czerwca 2019

Pyszna sałatka z tartej cukinii, marchewki na teraz lub na zimę

Witam Kochani. Polecam smakowitą sałatkę na okres zimowy, jak i na bieżąco. Przygotowana na teraz do obiadu nie wymaga octu.



Składniki na około 4 litry sałatki


4 średnie cukinie około 2,5 kg
ok. 1 kg marchewki
ok. 0,5 kg cebuli
200 ml octu (3/4 szklanki)
200 ml cukru
200 ml wody
2 łyżeczki soli lub wg uznania
1 płaska łyżeczka kurkumy
50 ml oleju
3-4 iście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
przyprawy wg uznania (u mnie): pieprz ziołowy, szczypta ostrej papryki, tymianku i bazylii





Warzywa ścieram na tarce o dużych oczkach (z większych cukinii lepiej wykroić środki z nasionami).
Cebulę można pokroić w piórka.

Startą cukinię i marchewkę mieszam w dużej misie.


Ciut wcześniej lub w trakcie przygotowuję zalewę z wody, octu, cukru. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie i gotuję mieszając ok. 4-5 minut.

W dużym garnku rozgrzewam olej i zaraz dodaję cebulę. Podsmażam do zeszklenia, dodaję kurkumę i pozostałe przyprawy wraz ze solą. Mieszam i zaraz dosypuję wymieszane cukinie z marchewką. Mieszam i duszę całość krótko ok. 2-3 minut, pilnując, żeby tyko ciut zmiękły, na półtwardo. Dodaję zalewę przez sito bez liści i ziaren. Ponownie mieszam i zestawiam z grzania. Wypełniam gorącą sałatką gorące słoiki, które wcześniej czyste trafiły do wygrzania w piekarniku na kilka minut w temp. 180 stopni C. Zakręcam dokładnie słoiki i ponownie wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temp. 135 stopni C na 15-20 minut. Po tym czasie otwieram piekarnik i zostawiam do wystudzenia. Przenoszę w chłodne i ciemne miejsce - najlepiej do chłodnej piwnicy (temp. maks.15 stopni C)

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika





piątek, 14 czerwca 2019

Kotlety z kalafiora dobre na ciepło jak i na zimno prosty przepis

Witam Kochani. Polecam idealne danie na upalne dni.Takie kotlety super smakują na zimno, zwłaszcza z chłodnym sosem jogurtowym, ogórkami czyli też taką lekką, mówiąc po naszemu:  mizerią.




Składniki na ok. 4 porcje



1 nieduży kalafior ugotowany chłodny
3 średnie ziemniaki ugotowane
1 jajko surowe
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
świeża zielenina: posiekany szczypior i koper
sól, pieprz do smaku i opcjonalne inne ziołowe przyprawy
tłuszcz do smażenia
2-3 łyżki bułki do obtoczenia



Ugotowany wystudzony kalafior i ziemniaki z jajkiem miażdżę praską. Dodaję mąkę ziemniaczaną (mąkę ziemn. można zastąpić kaszą manną). Dosypuję posiekaną świeżą zieleninę (jeśli nie ma szczypioru można dodać rozdrobnioną cebulę lekko zeszkloną na patelni). Dodałam jeszcze oprócz soli, pieprzu ciut ziół suszonych typu np: kminek, pieprz ziołowy, ale ich wybór pozostawiam Wam, choć można je całkowicie pominąć. Mieszam.


Formuję kotlety i obtaczam w bułce tartej. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut, żeby masa odpoczęła i była bardziej zwarta, łatwiejsza do smażenia.

Smażę na rozgrzanym tłuszczu na rumiano po kilka minut z obu stron. Jeśli upał polecam na zimno. 


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...