wtorek, 5 lipca 2016

Sernik Jagódka na zimno przepis

Witam Kochani na słodko. Sezon jagodowy właśnie się zaczyna i warto machnąć takie niesamowite cudo. Smak super a kolor bajkowy. Polecam!



Składniki polecam na formę o średnicy 22-23 cm

około 0,5 litra jagód świeżych lub z przetworów około 400 ml
0,5 litra śmietany kremówki 30%
około 0,6 kg serka typu ricotta albo mascarpone lub serek z wiaderka (mogą być homogenizowane, wtedy nie dodajemy cukru do masy)
około 150 g biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj LINK
200-250 ml gorącej wody, zależy jak soczyste jagody
1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
7-8 łyżeczek z brzuszkiem żelatyny

Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie





Tortownica, jeśli blaszana wykładam folią spożywczą i zaczynam robić ciasto trochę w odwrotnej kolejności, zaczynając od wierzchu, które znajdzie się na spodzie formy. Posmak blachy w cieście to nic przyjemnego. Folię łatwo się usuwa...

Połowę jagód miksuję. Dodaję gorącą wodę- tak na pojemność około 400 ml i wsypuję galaretkę cytrynową. Mieszam. Dla dokładnego rozpuszczenia galaretki warto wstawić na kilka minut naczynie, na przykład do większej misy z gorącą wodą. Mieszam od czasu do czasu i po chwili wymieniam wodę na bardzo zimną, żeby masa szybciej tężała.. Wylewam żelującą masę do formy
i wstawiam do lodówki na około 30 minut.

Kiedy spód jest już zestalony miksuję pozostałe jagody, do których dodaję żelatynę. Mozna dodac ciut wody do zmiksowanch jagód tak na objętość mniej więcej 150 ml. Mieszam całość. Po chwili żelatyna spęcznieje i masa zrobi się bardzo gęsta, ale nie martwimy się tym. Wstawiam naczynie do drugiego z dość gorącą wodą, najlepiej do rondelka, bo szybko można podgrzać w razie gdyby masa za nadto przestygła. Żelatyna szybko się rozklei i masa stanie się rzadsza.

Ubijam śmietanę na sztywno. Trwa to moment. Uważam , żeby nie przedłużać, bo ze śmietany może zrobić się masło. Dodaję cukier. Chwilę miksuję i zaraz dodaję masę serową. U mnie była ricotta, którą zmiksowałam z kilkoma łyżkami śmietany. żeby nie była zbyt tępa i ładnie się łączyła z bitą śmietaną. Kilka łyżek masy serowej wkładam do masy jagodowej z galaretką - podkreślam zawsze, że masa z żelatyną powinna być dobrze ciepła. Energicznie mieszam i jak najszybciej dodaję do pozostałej masy. Natychmiast miksuję, żeby ładnie się połączyło wszystko bez grudek. Masa szybko żeluje. Zaraz wlewam ją do formy i wkładam na kilka minut do lodówki, żeby tylko lekko zgęstniała,

Po czym wykładam na masę biszkopty, które warto zanurzyć na moment w prostym ponczu z wody przegotowanej zimnej i niewielkiej ilości soku z cytryny. Ponownie wkładam ciasto do lodówki, tym razem na 2-3 godziny.

Paterę przykładam od góry formy z ciastem tak, jak bym chciała go przykryć, jak pokrywą. Odwracam całość uważnie. Uwalniam ciasto i usuwam folię. Ciasto smakuje niepowtarzalnie, pysznie i ładnie się kroi. Polecam!

Życzę Wszystkim udanych wypieków,
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 30 czerwca 2016

Zapiekanka zielona z brokuła i bobu przepis

Witam Kochani. Polecam zdrową odżywcza zapiekankę własnie teraz w sezonie. Warzywa zielone to moc i siła i rzeczywiście danie jest bardzo sycące, choć kalorii aż tak dużo w nim nie ma. Czy smaczna? Zarówno brokuł, jak i bób to bardzo smaczne warzywa a do tego sprawdzona jajeczna zalewa. Gdyby jednak ktoś czuł lekki niedosyt to zawsze można zaostrzyc jej smak ulubioną wędzonką.



Składniki na 3-4 porcje


różyczki z jednego sporego brokuła
0,5 kg bobu
forma posmarowana tłuszczem wymiary około 19 cm x 28 cm
kilka wiórek masła lub oleju
5 dag sera - użyłam owczego



Zalewa do zapiekanki:

5 jaj
200 ml śmietany 12 lub 18% świeżej
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, ciut papryki słodkiej i ostrej, szczypta ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego
szczypiorek posiekany drobno


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Ugotowany w lekko osolonej wodzie brokuł lub na parze, kiedy przestygnie układam na dnie naczynia żaroodpornego. Wystudzonym po ugotowaniu i obranym bobem uzupełniam zakamarki pomiędzy brokułem. Brokuł powinien gotować się kilka minut - ważne by się nie rozlatywał i nie stracił koloru. Bób gotuje się błyskawicznie, 2-3 minuty.
Czas to umowna kwestia, a kluczem do odpowiedniej miękkości warzyw to próbowanie w trakcie gotowania.

Mieszam składniki zalewy i polewam warzywa. Lekko uciskam całość. Ścieram ser i rozkładam punktowo kilka wiórek masła.

Wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C, grzałka gór-dół. Po tym czasie, jeśli zapiekanka z wierzchu jest blada, dopiekam przez około 4 minuty na funkcji grilla w podobnej temperaturze.

Po wystawieniu warto odczekać kilka minut, niech odparuje. Potem trzeba obkroic całość wokół formy i dalej kroić na porcje.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Schabowe poduszki pychota z pieczarkami, serem... Sprawdzony przepis!

Witam Kochani. Polecam mój sposób na faszerowanie schabu ze sprawdzoną marynatą do mięsa, jak i prostym i bardzo smacznym nadzieniem.





Składniki na 6-7 poduszek schabowych


około 70-80 dag schabu oczyszczonego z błon

Farsz

5-6 średnich pieczarek
około 10 dag żółtego sera żółtego lub mozzarelli
2-3 różyczki ugotowanego brokuła lub ogórek kiszony (opcjonalnie)
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
przyprawy ziołowe suszone: zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy
sól do smaku
trochę posiekanego świeżego tymianku
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
1 łyżeczka z brzuszkiem bułki tartej





Marynata do mięsa



1 łyżka octu owocowego
1 łyżka oleju
2-3 łyżeczki z brzuszkiem musztardy lub gęstego jogurtu
przyprawy ziołowe jak wyżej
nieco więcej niż pół płaskiej łyżeczki soli

Panierka (opcjonalnie)

3-4 łyżki z brzuszkiem bułki tartej
1 jajo
po szczypcie przypraw

Dodatkowo: wykałaczki


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Schab dzielę na 6-7 grubych plastrów o grubości 2-2,5 cm. Ostrym nożem nacinam ostrożnie każdy kotlet tak, by uzyskać poszewkę, nie naruszając 3/4 obwodu kotleta.

Mieszam składniki marynaty, w której obtaczam mięso dokładnie masując także środki poszewek. Przechowuję mięso pod przykryciem do następnego dnia.

Przygotowanie farszu:

Kroje w kostkę ser, pieczarki, cebulę. Czosnek siekam ze świeżym tymiankiem. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu podsmażam cebulę, krótko do zeszklenia i zaraz dodaję pieczarki. Przprawiam solą i ziołami. Duszę około dwóch minut i dodaję na koniec  pół porcji posiekanego czosnku z tymiankiem. Mieszam i zaraz zdejmuję z ognia.
Do wystudzonych pieczarek dodaję żółty ser, bułkę, przyprawy i resztę posiekanego czosnku z tymiankiem. Mieszam.

Nadziewam farszem poszewki schabowe i delikatnie upycham farsz. Spinam mniej więcej dokładnie wykałaczką, wykonując taką krótką fastrygę.



Roztrzepuję jajo z odrobiną przypraw. Panieruję poduszeczki najpierw w jajku a potem w bułce, cienko - nie przesadzając z dużą ilością bułki, żeby nie osypywała się na patelni, bo będzie się palić. Można zrezygnować z panierowania i podsmażyć mięso od razu na rozgrzanej patelni. Podsmażam z panierką czy bez, krótko do zrumienienia, tylko po to, żeby mięso się ścięło i nie puściło raptownie soków, około minuty z każdej strony.

Przekładam poduszki do naczynia żaroodpornego-wcześniej lekko można przesmarować naczynie resztką tłuszczu z patelni. Przykrywam folią aluminiową, żeby się nie obsuszyły i dopiekam przez około 20 minut w temperaturze 185 stopni C. , grzałka góra-dół. Po wyjęciu wyjmuję wykałaczki albo ostrzegam o ich obecności.
Polecam przepis na roladki schabowe bez panierki LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
.

sobota, 18 czerwca 2016

Zapiekanka ziemniaczana smakowita z kalafiorem, mielonym przepis

Witam Kochani. Ostatnio robiłam zapiekankę z kalafiorem i ziemniakami a miało to być tradycyjne danie, ale, że zawsze lubię szukać przysłowiowego miodu, stąd w trakcie obierania kartofli przyszedł mi pomysł do głowy, by połączyć wszystko w zapiekance. Zamiast mielonego wystarczy kawałek wędzonki lub boczku. Zresztą bez tych składników tez będzie smacznie. Polecam!





Składniki na 3-4 porcje forma 19 cm x 29 cm 


nieduży kalafior
3-4 duże ziemniaki
20 dag mielonego wieprzowego, wołowego lub drobiowego
4-5 jaj
150 g jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
mała cebulka
1 ząbek czosnku
3-5 dag sera żółtego do starcia
zielenina: koperek, szczypiorek
przyprawy ziołowe susz.: zioła prowansalskie, papryka ostra i słodka mielona, sól, pieprz
przyprawy ziołowe świeże: oregano lub trochę tymianku

Przygotowanie
Link do przygotowania na filmie

Kalafior oddzielam od twardszego drzewka-żadnych strat, bo przyda się do zupy. Kalafiora dzielę na różyczki a ziemniaki kroję w grube plastry. Najpierw wrzuciłam kalafiora do lekko osolonego wrzątku, bo moje kartofle gotują się błyskawicznie. Chodzi o to, zeby byly prawie miękkie, ale jędrne, no i żeby się nie rozwalały - nie chcę twardych, bo potem za długo się to piecze w piekarniku a szkoda czasu i pysznych składników.

Mielone błyskawicznie podsmażam na rozgrzanej nieprzywierającej patelni, bez tłuszczu. Zaraz, jak mięso zbieleje dodaję posiekaną cebulę. Chwilę smażę, przyprawiam. W razie potrzeby, podlewam niewielką ilością wody, żeby mięso raptownie się nie przypaliło. Na koniec dodaję posiekany czosnek z oregano. Mieszam i za kilka sekund zestawiam z ognia.

Zalewa do zapiekanki: Jaja całe surowe, jogurt, zieleninę, szczyptę soli, trochę przypraw mieszam dokładnie.


Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem i wykładam ziemniaki. Delikatnie można je przesmarować na przykład roztopionym masłem i posypać ziołami, zieleniną, solą, jeśli gotowaliście warzywa w nieosolonej wodzie. U mnie były luki pomiędzy plastrami ziemniaków, więc wypełniłam je kalafiorem. Na to daję mięso mielone, mniej więcej równomiernie po całości naczynia a na wierzch warstwa kalafiora. Posypuję kalafior przyprawami, zieleniną i polewam zamieszaną zalewą jajeczną. Ścieram żółty ser nad całością i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C., grzałka góra-dół na około 25 minut. Jeśli się w tym czasie zapiekanka nie zrumieni, można to zrobić na funkcji grilla przez około 4-5 minut w tej samej temperaturze.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 16 czerwca 2016

Truskawki w słoikach przepis na wydajny kompot lub pyszną zupę na zimę

Witam Kochani. Polecam sprawdzony sposób na truskawki. Kilka dni temu przerobiłam 20 kilo truskawek i przy okazji nagrałam krok po kroku etap przygotowania. LINK do filmu. Zapraszam.




Podam przepis na około 5-6 kg truskawek. Były wyjątkowe, słodziutkie. Zużyłam na tą ilość tylko pół kilo cukru. Nie polecam bez osłodzenia, zwłaszcza jeśli chodzi o truskawki czy maliny, bo szybko ściemnieją w słoiku. Cukier to po prostu taki naturalny konserwant. Można się pokusić o słodzenie miodem, ale jego moc już powyżej 60 stopni C. ginie, niestety.

Składniki na  około 14 słoików o pojemności 300-330 ml

5-6 kg truskawek ładnych dojrzałych
0,5 kg cukru lub więcej, zależnie od słodkości owoców

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Obrane z szypułek, umyte truskawki przesypuję do naczynia porcjami przesypując cukrem. Odstawiam na 4-5 godzin. W trakcie można dodawać owoce, bo nie wszystkie od razu mogą się zmieścić.

Można przyśpieszyć etap delikatnie mieszając w trakcie. Wtedy truskawki szybciej przejdą cukrem i cukier ładnie się rozpuści. Dzięki temu więcej truskawek wejdzie do jednego słoika, których wystarczy na kompot dla 4 osób, jak i zupę, kisiel czy inny letni, aromatyczny deser zimową porą.

Nakładam owoce do wyparzonych słoików, lekko uciskając. Zalewam owoce pozostałym sokiem tak do centymetra wolnej przestrzeni pod deklem. Zakręcam słoiki wyparzonymi zakrętkami, dokładnie. Zakrętki, które przeskakują przy zakręcaniu lub w przypadku, gdy po odwróceniu słoika spodem do góry, przeciekają  wymieniam na dobre. 

Pasteryzować możemy na 2 sposoby - tradycyjnie w garnku, gdzie warto na spodzie ułożyć kawałek ręcznika papierowego. Można nim dla pewności poowijać słoiki. Zalewam chłodną wodą słoiki do 3/4 wysokości słoików. Nie przykrywam pokrywą. Od momentu delikatnego zagotowania, pasteryzuje w szumiącej, niebulgoczącej wodzie około 15 minut. Zostawiam w garnku do wystudzenia. Po wyjęciu wytarte słoiki odwracam na chwilę do góry spodem, by sprawdzić szczelność.
Drugi sposób pasteryzowania: Słoiki z zimną zawartością wkładam do zimnego piekarnika, żeby nie było różnicy temperatur. Nastawiam temperaturę na 145 stopni C. -grzałka góra-dół. Zanim się zagrzeją do temperatury prawie 100 stopni minie około 40 minut, więc trzeba doliczyć jeszcze 15-20 minut na pasteryzacje - w sumie potrwa całość około 50-60 minut. Uchylam zaraz piekarnik. Wystawiam, jak wystygną i odwracam na chwilę do góry spodem. Słoiki przenoszę do piwnicy-w ciemne, chłodne miejsce. Gotowe!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 10 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe bez pieczenia pyszne z truskawkami przepis

Witam Kochani. Dzisiaj proponuje orzeźwiające, pyszne ciacho jogurtowe, idealne na upalne dni. Owoce oczywiście dowolne, ale sezon truskawkowy trzeba wykorzystać, jak się tylko da. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.




Składniki:

około 0,8 litra jogurtu naturalnego świeżego (można więcej-u mnie, jak zobaczycie na filmie było w tortownicy jeszcze trochę miejsca, ale trzeba dołożyć żelatyny)
około 1,5  kg truskawek i ciut cukru, żeby nie były zbyt kwaśne
4 łyżeczki żelatyny spożywczej
1,5 opakowania galaretki cytrynowej (lub 4-5 łyżeczek z brzuszkiem żelatyny, ale wtedy trzeba do jogurtu dodać jakiś aromat)
kilka łyżeczek cukru według uznania
2 opakowania herbatników a 100 g lub opakowanie biszkoptów ok. 200 g

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Tortownicę wykładam folią spożywczą

3 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny rozklejam w 3 łyżkach zimnej wody. Po minucie, gdy spęcznieje dolewam ciut gorącej wody tak na około 100 ml (w sumie całej objętości nieco mniej niż połowa szklanki o poj. 250 ml). Żelatynę można oczywiście rozpuścić w płynie ze zmiksowanych truskawek- ja się trochę pośpieszyłam i z robiłam z wodą. Szklankę wstawiam do rondla z gorącą wodą, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła.

Miksuję truskawki na objętość musu około pół litra. Dosładzam w trakcie tyle, ile potrzeba. Pozostałe truskawki jeśli kwaśne tez ciut posypuję cukrem. Mieszam i odstawiam na jakiś czas.

Do szklanki z dobrze rozpuszczoną dość ciepłą żelatyną, dolewam mus truskawkowy. Energicznie mieszam i przelewam do całości musu. Szybko i dokładnie mieszam. Wylewam do tortownicy i przenoszę do lodówki, żeby mus dobrze stężał.

Do szklanki wsypuję galaretkę i łyżeczkę  z brzuszkiem żelatyny. Dolewam trochę zimnej wody tak do pokrycia granulek. Czekam minutę, dwie, aż spęcznieje i dodaję jeszcze trochę jogurtu, żeby całość nie była taka gęsta, kiedy się rozklei-w sumie zawartość 3/4 szklanki. Zaraz wstawiam do rondelka z gorącą wodą.

Ubijam jogurt kilka minut. Nie ubije się na sztywno tak, jak śmietana, ale na pewno się napowietrzy i zwiększy objętość, dając efekt takiej fajnej pianki, jak z ptasiego mleczka. Kilka łyżeczek jogurtu dodaję do dość ciepłej rozklejonej żelatyny. Energicznie mieszam i wlewam do jogurtu. Natychmiast miksuję.
Uwaga: Liczy się tutaj bardzo ciepła galaretka i szybkie sprawne działanie, żeby galaretka ładnie się zmiksowała i nie powstały grudki.
Wlewam masę jogurtową do tortownicy i zaraz wkładam truskawki, tak, żeby nie wystawały ponad gęstniejącą masę. Zaraz, jak wyraźnie tężeje, układam na wierzchu herbatniki. Warto je zwilżyć prostym ponczem-woda z cytryną, będą pulchniejsze. Ciasto przenoszę do lodówki na 2-3 godziny.

Po wyjęciu nakładam na tortownicę paterę do góry stopką i odwracam całość. To taki fajny myk, żeby nie użerać się z folią podczas krojenia. Tortownice rozpinam i ostrożnie ściągam folię. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 8 czerwca 2016

Syrop z kwiatów bzu czarnego dobry przepis na alergię, przeziębienie...

Witam Kochani. Właśnie kwitnie bez czarny. Warto się pośpieszyć zanim przekwitnie. Pamiętajmy tylko, by obcinać baldachy z wielu krzewów, by większość została na krzaku, żeby w sierpniu były na nim nie mniej poszukiwane lecznicze owoce. Kwiatostany zrywamy w ciepły słoneczny dzień. Muszą być suche. Przekwitnięte i mokre nie nadają się.




Składniki na około 1 litr syropu

60-70 baldachów z kwiatami dzikiego bzu czarnego
2-3 cytryny
3-4 goździki
1 litr wody
1 kg cukru

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Po zerwaniu rozkładam kwiatostany na altankowym stole albo na papierze, by ułatwić ucieczkę ewentualnym gościom. Odcinam drobniutkie kwiaty nożyczkami (około 60-70 baldachów).  Kwiatów nie opłukuję. Zalewam  jednym litrem wody i wsypuję kilogram cukru. Mieszam w trakcie podgrzewania. Dodaję skórkę z dwóch cytryn, starając się przy obieraniu, by było jak najmniej białej części oraz 3-4 goździki. Zaraz po zagotowaniu przykrywam garnek pokrywą. Kiedy ostygnie przenoszę garnek w chłodne ciemne miejsce i zostawiam do jutra.
Przecedzam syrop przez gęste sito, które wcześniej obkładam dodatkowo gazą, by był jak najbardziej klarowny. Delikatnie uciskam masę kwiatową. Syrop doprowadzam do wrzenia i wyłączam grzanie. Po chwili dodaję sok z cytryn i rozlewam do wyparzonych szklanych  hartowanych naczyń.



Naczynia dobrze zakręcam i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut w temp. 140 stopni C. Kiedy wystygną przenoszę w chłodne ciemne miejsce. Jesienią i zimą dodaję po 1-2 łyżki do herbaty przy przeziębieniu i nie tylko.
Syrop ma zdecydowany smak, ale jest całkiem przyjemny i bardzo aromatyczny. Moim zdaniem zdecydowanie smaczniejszy od mocnego dość goryczkowatego smaku owoców. Można przygotować zdrowszą wersję z miodem zamiast wody, ale trzeba pamiętać, że zalanie kwiatów miodem bez podgrzewania nie całkiem jest bezpieczne, gdyż ani kwiatów, ani owoców nie spożywa się na surowo a z kolei miód podgrzany traci swoje wartości. Najlepszą opcją, moim zdaniem, dla osób, eliminujących cukier z diety jest suszenie kwiatów i owoców w celu przygotowania naparów. Pamiętać trzeba, że owoce mają korzystne działanie przeczyszczające, dlatego dozowanie powinno być pod kontrolą, zwłaszcza u dzieci. Umiar najważniejszy!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...