sobota, 9 stycznia 2016

Sałatka jarzynowa z ananasem i serem

Witam serdecznie. Zapraszam na prostą sałatkę, którą łatwo przygotować jak tylko zostają warzywa z bulionu a że ananas miałam pod ręką i trochę sera to właśnie był dobry powód do zrobienia chrupiącej przystawki.


Składniki

warzywa gotowane pokrojone w kostkę - 2 pietruszki, 2 marchewki, mały seler
2-3 jajka gotowane na twardo pokrojone w kostkę
2-3 ogórki kiszone lub konserwowe pokrojone w kostkę
szklanka pokrojonego ananasa
50 g startego sera

Sos do sałatki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy, szczypta soli i pieprzu do smaku-jeśli sałatka bez ananasa warto dodać jabłko lub łyżeczkę miodu dla lepszego smaku


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Warzywa mieszam z ananasem i serem. Przyprawiam sosem. W razie potrzeby koryguje smak.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

 

piątek, 8 stycznia 2016

Rogaliki drożdżowe najlepsze maślane

Witam serdecznie po dłuższej świątecznej przerwie. Dzisiaj polecam klasyczny przepis na smaczny wypiek drożdżowy ze słuszną racją masła, ale i tak lżejszy od takich pączków kapiących tłuszczem.
Mamy karnawał i to bardzo krótki , stąd zaczynam rok na słodko. Pączki to pączki i nic ich nie zastąpi, ale fajnie wypiekać na przykład raz w tygodniu faworki, w innym rogaliki i tak do ostatków...




Składniki na około 60-70 sztuk



4 szklanki z brzuszkiem mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej (szklanka-250ml)- czyli około 650 g mąki
200 g masła minimum 82% (ilość masła można zmniejszyć i dodać więcej płynu)
3/4 szklanki cukru
1/3 paczki świeżych drożdży
około 200 ml mleka lub ciepłej wody
2 duże żółtka
2 dużej jaja (jedno do smarowania rogalików)
cukier waniliowy
szczypta soli - około płaskiej łyżeczki

nadzienie przykładowe: powidła śliwkowe lub przesmażone starte jabłka idealne do nadzienia







Przygotowanie



LINK do przepisu na filmie


Przygotowanie zaczynu z drożdży - mieszam drożdże z 2 łyżeczkami cukru w około 100 ml ciepłego mleka lub wody. Wstawiam szklankę z zaczynem do rondelka z ciepłą wodą, żeby szybciej rosły.

Mieszam  mąkę ze sporą szczyptą soli i cukrem waniliowym

Do rozdrobnionego masła dodaję cukier i resztę mleka. Jest kilka szkół drożdżowego ciasta, gdzie tłuszcz letni lub ciepły powinno się dodawać na samym końcu i najczęściej tak robię LINK - czyli jajko, 2 żółtka i cukier można roztrzepać w mleku  połączyć z mąką i zaczynem - ja tym rozgrzałam masło z pozostałym mlekiem i cukrem. Jak trochę masa przestygnie, do ciepłej dodaję jedno całe jajko i dwa żółtka. Mieszam trzepaczką tylko do jednolitej masy.

Łączę mąkę z zaczynem drożdżowym, ciepłą masą maślano-jajeczną przy pomocy łyżki i zaraz wyrabiam ręcznie lub robotem około 3 minut, w misce lub na blacie. Ciasto po wyrobieniu łatwiej odchodzi od dłoni. Powinno być zwarte, ale miękkie. W razie, gdyby było zbyt suche nie panikujemy a zaraz na początku wyrabiania dodajemy trochę ciepłego mleka lub wody a gdy rzadkie dosypujemy ciut mąki. Ciasto spłaszczam w misce, posypuję mąką, przykrywam ściereczką lub talerzem i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Czas właściwie nie tak ważny, jak to, że ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość a jak dacie mu więcej czasu wypieki będą jeszcze lepsze.


Po wyrośnięciu ciasto krótko przerabiam. Dzielę kolejno na porcje. Każdą kolejno wałkuję, podsypując w trakcie mąką na kształt koła (średnica około 35 cm, grubość placka 2-3 mm). Radełkiem lub nożem tnę na osiem części na podobieństwo trójkątów. U podstawy nakładam nadzienie i zwijam w kierunku wierzchołka tych trójkątów. Ważne, żeby ów wierzchołek zablokować, układając rogaliki tymi wierzchołkami do spodu w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki po wyrobieniu rosną jeszcze około 10 minut, Przed wstawieniem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C, grzałka góra-dół., smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem waniliowym. Piekę około 18-20 minut.


Życzę Wszystkim wspaniałch wypieków.
Pozdrawiam Weronika





środa, 30 grudnia 2015

Pyszny drink i małe przekąski nie tylko na Sylwestra...

Witam Kochani w gorącym okresie pomiędzy Świętami.  Przed nami Sylwester, Nowy Rok i karnawał. Życzę Wszystkim Widzom i Czytelnikom w Nowym 2016 Zdrowia, Szczęścia i Spokoju. Polecam z tej szczególnej okazji dwa bardzo łatwe przepisy na małe pyszne menu  - bardzo aromatyczny drink z soku z cytrusów z dodatkiem nalewki wiśniowej i szybkie dekoracyjne przekąski.





Pragnę Wszystkim bardzo podziękować za liczne pozdrowienia na Boże Narodzenie.  Jesli komuś nie zdążyłam odpowiedzieć na pełen ciepłych słów komentarz teraz to czynię i jeszcze raz Serdecznie Pozdrawiam.

Przygotowanie drinków pomarańczowo-wiśniowych

Szkło do drinków możemy bardzo łatwo ozdobić szronem z cukru.  Zanurzam szkło na około pół centymetra od góry w zimnej wodzie i zaraz potem w cukrze. Szkło warto wstawić do lodówki na godzinę  - szybciej obeschnie i cukier ładniej skrystalizuje. Do szampanki lub większego kielicha wlewam 3/4 części soku pomarańczowego a około 1/4 nalewki (zamiast nalewki dobrze sprawdzi się wiśniówka cherry). Dla młodszych polecam pyszną zdrową mieszankę soków bez alkoholu.




Przygotowanie przekąsek z jaj, sera, tostu, ogórka, rzodkiewki, niewielkiej ilości majonezu

Przygotowanie na filmie KLIK




Tost i ser wykroiłam foremkami

Tost dzielę na wygodne kształty i podpiekam w piekarniku na funkcji grilla przez około 4-5 minut, temperatura 180 stopni C.

Na wystudzonych tostach po środku układam na każdym toście mały kleks majonezu, do którego przyklejam plaster ogórka (ogórek może być kiszony lub konserwowy). Potem znowu na każdym plastrze ogórka mały kleks i przyklejam kawałki sera i plastry jaj. Ponownie dozuję mały kleks majonezu, którego na około 20 kanapeczek wystarczy dwie łyżki. Majonez nakładam szprycą lub łyżeczką. Na wierzch jeszcze plaster rzodkiewki i malutki kleks majonezu. Pycha przekąski proste i bardzo dekoracyjne!

Życzę Wszystkim smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 23 grudnia 2015

Świąteczne życzenia

Witam serdecznie moich widzów, czytelników i nowych gości.  
Wszystkim przesyłam gorące życzenia


Pozdrawiam Weronika


czwartek, 17 grudnia 2015

Rolada ze szpinaku sera i pasty z makreli

Witam kochani. Ostatnio testowałam bardzo dobrą pastę z makreli i marchewki. Przesmarowałam nią  wraz z pastą serową placek ze szpinaku i zwinęłam jak roladę. Jeśli rolowanie sprawia Wam trudności, nie martwcie się tym nic a nic. Wystarczy prostokątny omlet  przekroić na 3 mniejsze i przełożyć nadzieniem jak sandwich, PYCHA!


Składniki na ciasto szpinakowe

przygotowanie szpinaku przed użyciem do ciasta;

około 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego
1 spory ząbek czosnku
łyżka masła
szczypta pieprzu ziołowego
łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku


Na maśle kilka chwil podsmażam rozdrobniony czosnek i zaraz dodaję szpinak i przyprawy. Krótko podsmażam. Gdy liście trochę zmiękną zestawiam z grzania i blenduję na gładką masę. Studzę.

Przygotowanie rolady na filmie KLIK

Ciasto:

przestudzony szpinak
3 jaja
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Przygotowuję dużą formę (typowa blacha z piekarnika. Wykładam papierem do pieczenia. Papier do pieczenia radziłabym przesmarować cienko tłuszczem, żeby ciasto po upieczeniu łatwiej od niego odeszło.
Ubijam białkę na sztywno ze szczyptą soli. Można dodać ciut cukru, żeby utrwalić pianę. Do szpinaku dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Dodaję pianę i ostrożnie mieszam, tylko do połączenia, jak najszybciej, żeby puszysta masa nie usiadła. Wylewam masę do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni C. Zaraz jak tylko trochę przestygnie zdejmuję papier. Jesli roluję póżniej zwijam placek w ten sam papier, żeby utrwalić kształt rolady.
Pasty z sera i makreli robię podczas gdy piecze się ciasto lub wcześniej, żeby były gotowe, bo zwijam roladę zaraz po upieczeniu jak tylko ostygnie, żeby nie zdążyła przeschnąć.

Pasta z sera

200-250 g sera typu feta lub na przykład mascarpone
1-2 łyżki jogurtu naturalnego, jeśli ser bardzo gęsty
łyżeczka miodu
szczypta ulubionych ziół, soli, pieprzu do smaku (sól opcjonalnie w przypadku mocno solonego sera typu sałatkowego!)

Przygotowanie; Miksuję wszystkie składniki

Pasta z makreli i marchewki

nieduża makrela obrana z ości i skóry
2 nieduże ugotowane marchewki do pasty i 2-3 chude marchewki, które odkładam do rolady
mała pokrojona cebulka przesmażona w niewielkiej ilości tłuszczu
łyżeczka miodu
szczypta ulubionych ziół, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Marchewki gotuję do miękkości  (ok.5 minut zimą, latem krócej), (uważam, żeby zachowały ładny kształt, zwłaszcza te do rolady).  Miksuję wszystkie składniki.

Placek szpinakowy smaruję najpierw warstwą pasty serowej, bo  ta wyszla mi gęściejsza a na nią daję warstwę pasty z makreli, która jest bardziej puszysta. Chciałam uzyskać kolorowy środek z ugotowanej marchewki, ale przy zwijaniu przesunęła się na bok.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




wtorek, 15 grudnia 2015

Makowiec świąteczny bez ciasta

Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszny makowiec. Bez tego przysmaku Święta po prostu nijakie! Dodam jeszcze, że makowiec robię bez dodawania tłuszczu, bo sam w sobie ma go naprawdę sporo. No i warto podkreślić, że mak jest bombą z witaminami i minerałami. Mnóstwo wapnia, magnezu, potasu, cynku... Więcej







Składniki na formę 30 cmx 23 cm

około 300 g maku suchego niebieskiego
4-5 jaj
5-6 łyżek z brzuszkiem kaszy manny lub 2 budynie lub 2 łyżki z dużym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
bakalie - użyłam 100 g rodzynek, 80 g orzechów włoskich, 100 g żurawiny z wiśnią
3-4 jabłka starte na tarce lub przesmażone
aromat waniliowy lub jaki lubicie (dałam jeszcze kilka kropel olejku migdałowego)
szczypta soli

polewa czekoladowa
posiekane orzechy podpieczone na patelni na przykład wiórki kokosowe


Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie

Mak przelewam na gęstym sicie wrzątkiem. Osączam. Gotuję ma małym grzaniu około minuty w wodzie lub w mleku (około szklanki płynu). Mieszam przy tym i jak mak spęcznieje-ważne, zeby płyn się wchłonął-przykrywam pokrywą. Owijam garnek w ręcznik i chowam pod koc na 2-3 godziny.

Mielę mak trzy razy w maszynce

Mieszam przemielony mak z bakaliami, kaszą manną, żółtkami, jabłkami, cukrem (trochę cukru zostawiam do utrwalenia piany z białek), szczyptą soli, aromatem.
 Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję, jak ubita ciut cukru. Chwilę miksuję i dodaję na raz do masy makowej. Mieszam krótko i wykładam masę na wysmarowaną tłuszczem formę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni C. i piekę około 40-45 minut na funkcji grzałka góra-dół.

Po wystudzeniu polewam ciasto polewą lub lukrem i posypuję drobnymi orzeszkami na przykład wiórkami kokosa. Po kilku godzinach w lodówce ciasto gotowe. Przyda się płaska łopatka do wyjmowania porcji z formy. Pychota!

Życzę Wszystkim wspaniałych wypieków!
Radosnych Pysznych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam Weronika




piątek, 11 grudnia 2015

Kluski z dziurką najlepsze do sosu przepis

Witajcie Kochani. Dzisiaj polecam  pyszne kluski z dziurką, w sam raz na zimowe dania. Zrobiłam podobnie jak typowe kluski śląskie, ale można je przygotować na przykład z ciasta kopytkowego (LINK) i też będzie pychota nie do opisania.


Kluski z pulpetami mięsnymi LINK do pulpetów

Potrzebujemy: 

ugotowane ziemniaki
1 jajo
2 łyżki oleju lub 2 łyżki roztopionego masła (z czego część oleju do wody, w której się będą gotować kluski)
mąka ziemniaczana w proporcji nie większej niż 1/3 objętości zmiażdżonych ziemniaków
sól do smaku

Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie

Ziemniak gotuję do miękkości. Odcedzam na sicie, żeby porządnie odparowały. Jeśli przeciskam je przez praskę to robię to zaraz po ugotowaniu, bo łatwiej przechodzą przez dziurki praski- ja zmieliłam dobrze wystudzone ziemniaki w maszynce. Dodałam mąkę ziemniaczaną, jajko i olej.


Wyrabiam ciasto krótko na jednolitą masę. Formuję z kawałków ciasta cieńsze wałeczki i tnę na takie porcje, by powstały spore kluski na porządną porcję sosu.


Wrzucam kluski pojedynczo do garnka z dużą ilością wrzącej wody osolonej z niewielką ilością oleju (kiedy wrzucicie za dużo klusek, woda się znacznie ostudzi a chodzi o to, żeby jak najkrócej się gotowały i dość szybko wypłynęły na wierzch. Od wypłynięcia gotuję na małym grzaniu około minuty-jak tylko nieco się zwiększą (oby nie za bardzo spuchły, bo się rozciapciają i nie będą kształtne). wyjmuję dużym sitem, dzięki temu jednakowo się gotują i są ładne.
Podałam z pulpetami mięsnymi, które robi się błyskawicznie, bez buły tartej... Polecam przepis LINK


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

 

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...