środa, 19 sierpnia 2015

Dżem i sok z jeżyn. Zrób i nie daj się zimie!

Witajcie Kochani. Dzisiaj podzielę się prostym przepisem na przetwory z jeżynami. Dodam, że jeżyny są tak wartościowe, jak maliny a może nawet w niektórych przypadłościach lepsze. Wspomnę tylko, że mają dużo witaminy E, zwanej witaminą serca.



Składniki:


10 litrów jeżyn
1 lub 1,5 kg cukru - według uznania
6-8 szt goździków

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

W dużym garnku podgrzewam większą część umytych jeżyn. Zaraz wsypuję cukier. Pozostałe owoce dodaję w trakcie podgrzewania na słabym płomieniu w kilku etapach. Dzięki temu w masie dżemowej będą widoczne owoce. Zaraz po zagotowaniu krótko utrzymuje ten stan, cały czas przy tym mieszam, Po 3-4 minutach wypłynie spora ilość intensywnego soku. Odlewam gorący sok do wyparzonych butelek. Dobrze zakręcam. Można pasteryzować sok dla pewności przez 15 minut w temperaturze szumiącej wody około 90 stopni C- ja zostawiałam go tak, jak jest, bo tez powinien się dobrze zawekować. 
Pozostałą gęstą masę podgrzewam w ciągu dnia 3-4 razy. Krótko gotuję i cały czas mieszam, dopóki leci para, by pozbyć się nadmiaru wody i uzyskać odpowiednią gęstość. Możecie przyśpieszyć cykl, choć przygotowanie wbrew pozorom jest dosyć szybkie i dodać porcję pektyn w proszku. Na 2-3 minuty przed zlewaniem do wyparzonych słoików dodaję do masy jeżynowej gożdziki. Wystarczy kilka sztuk, które znacznie podniosą walory dżemu. Mieszam dokładnie. Przekładam masę do słoików. Dokładnie zakręcam i wstawiam do garnka, z kawałkiem papierowego ręcznika na spodzie. Zalewam słoiki 2-3 cm poniżej zakrętek gorącą wodą i doprowadzam do szumiącej wody, tak żeby nie bulgotała (około 90 stopni C). Pasteryzuję około 15 minut.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

Pozdrawiam Weronika

niedziela, 16 sierpnia 2015

Ciasto kruche z jeżynami i pianką bezową

Witam Kochani w sezonie jeżynowym. Jeżyny są nie tylko smaczne i zdrowe, ale mają właściwości odchudzające i oczyszczające. Na zaparcia są wprost idealne!

 

Składniki


0,70 dag jeżyn
0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru do ciasta
3/4 szklanki cukru do bezy
4 żółtka
250 g zimnego masła
łyżka z brzuszkiem śmietany lub 2-3 łyżki zimnej wody, (opcjonalnie, jeśli ciasto zbyt suche)
szczypta soli
płaska łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
użyłam dużej formy 24 cm x 39 cm

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Suche składniki- mąką, cukier, cukier waniliowy, sól- mieszamy. Dodajemy masło, żółtka. Kruche ciasto najlepiej posiekać w rozdrabniaczu lub wyrobić zwykłam robotem, żeby jak najkrócej wyrabiać dłońmi. Takie ciasto jest pulchne i nie wymaga proszku do pieczenia. Jeśli się obawiacie dodajcie do suchych, łyżeczkę z małym brzuszkiem sody oczyszczonej. Ciasto dzielę na większą część potrzebną na spód i mniejszą do kruszonki. Obie części zawijam w folię i wkładam do lodówki tą na spód na 30  minut a do zamrażalnika tą do kruszonki też na 30 minut.

Po wyjęciu ciasto na spód krótko przerabiam i wałkuję na prostokąt pasujący do formy. Nakłuwam widelcem. Podpiekam, jak ciasteczka przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ubijam białka ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodaję w kilku rzutach cukier i cały czas miksuję aż masa stanie się aksamitna. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną przez sito. Miksuję całość krótko tylko do połączenia.

Wystudzone ciasto posypuję mąką pszenną przez sito, żeby sok z owoców nie rozmiękczał spodu. Układam umyte osączone dobrze owoce. Wykładam masę bezową i ścieram zamrożone ciasto. Zostawiłam nań 1/3 ciasta, ale wystarczy 1/4, żeby kruszonki nie było zbyt dużo piance. Piekę ciasto około 30 minut w temperaturze 170 stopni tak, jak biszkopty a potem jeszcze nieco dosuszam bezę w temperaturze 145 stopni przez około 10 minut.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 13 sierpnia 2015

Zapiekanka jajeczna z kiełbasą, serem i warzywami

Witam serdecznie po krótkiej przerwie. Przepis na smaczną zapiekankę powstał na dzień przed wyjazdem, bo lodówkę wskazane było na ten czas uwolnić z żywności i wyłączyć.




Składniki

2-3 kromki pieczywa
100-200 g kiełbasy lub innej wędzonki
jakiś ser - u mnie było około 150 g sera twarogowego i kulka mozzarelli
4-5 szt.  pomidorów
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
garść liści bazylii
mały pęczek szczypioru
zioła - pieprz ziołowy i ciut ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy lub oleju


Masa jajeczna

4-5 jaj
250 g jogurtu naturalnego
szczypta ziołowego pieprzu
płaska łyżka mąki ziemniaczanej - opcjonalnie, zwłaszcza, jak sporo pieczywa, które pochłonie sporo płynu.
1 łyżka oliwy
posiekany szczypiorek
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Formę do zapiekania wykładam rozdrobnionym pieczywem i skrapiam oliwą ( u mnie forma do tarty o średnicy około 30 cm).
Ser kroję w kostkę i doprawiam solą, pieprzem, łyżką oliwy. Mieszam. Podobnie przyprawiam plastry pomidora. Do zapiekanki świetnie będzie pasować cukinia, której akurat nie miałam pod ręką. Cukinię w plastrach lub w kostce najlepiej podsmażyć razem z kiełbasą i pokrojoną cebulą. Na koniec dodać do smażonki posiekany czosnek z bazylią i pieprzem ziołowym i po chwili zestawić z ognia.
Na pieczywo wykładam równomiernie podsmażoną kiełbasę razem z dodatkami i ser. Ugniatam składniki delikatnie łyżką i polewam zawartość masą jajeczną, wyrobioną rózgą z podanych wyżej składników.
Na koniec układam plastry pomidorów i wstawiam do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pod koniec pieczenia, przez 2-3 minuty, zapiekam na funkcji grilla, jeśli zapiekanka jest zbyt blada.
Z taką zapiekanką idealnie komponuje się sos pomidorowy, ketchup, sos czosnkowy. Bez sosu zapiekanka również ma bogaty smak. Świetnie się kroi na nieduże porcje i bardzo dobrze się prezentuje.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



czwartek, 6 sierpnia 2015

Sałatka jarzynowa super na zimę szybka i pyszna przygotowanie

Jeśli lubicie chrupiące sałatki polecam szybkie przygotowanie bardzo smacznej mieszanki - wygodnej na zimowe obiady. Jeżeli wolicie miękkie sałatki proponuję marchew, pietruszkę i seler blanszować w plastrach 2-3 minuty. Wodę z gotowanych warzyw na al dente dobrze jest dodać do zalewy, żeby nie stracić smacznego wywaru.





Składniki


2 kg ogórków sałatkowych
1 kg marchewki
2-3 papryki
2-3 pietruszki 
2 małe selery
2-3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju
około 2 łyżeczek płaskich soli a właściwie tyle, żeby sałatka była smaczna
3 łyżeczki cukru
 papryki ostrej
szczypta pieprzu ziołowego
łyżeczka z brzuszkiem papryki słodkiej
2 łyżeczki listków z ziół świeżych- u mnie listki tymianku i cząbru
kilka baldachów kopru lub nasiona kopru
1,5 łyżeczki gorczycy białej

Zalewa do sałatki


1,5 litra wody lub wywaru z jarzyn
1,5 szklanki (375 ml) octu owocowego lub 250 ml octu spirytusowego 10%
1/2  lub 1/3 szklanki cukru (około 100 ml)
płaska łyżeczka soli
4-5 liści laurowych
5-6 ziaren ziela angielskiego
1,5 łyżeczki gorczycy białej



Przygotowanie


Przepis na filmie LINK


Obrane ogórki, marchew, seler, pietruszkę szatkuję na cienkie plasterki. Można dodać cukinię, ale bez skórki, bo lepiej smakuje. Dodaję paprykę, pokrojoną w słupki, czosnek posiekany w cienkie plasterki, zioła świeże, koper, gorczycę, sól, cukier, paprykę słodką i ostrą. Przyprawiam po prostu, jak surówkę. Mieszam i czekam kilkanaście minut do pół godziny, jak warzywa zmiękną. Potem dodaję olej. Mieszam dokładnie. Przygotowuję zalewę- do wody dodaję cukier, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, płaską łyżeczkę soli. Gotuję około 5 minut. W międzyczasie układam sałatkę w wyparzonych słoikach , zostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni do zakrętek. Na koniec do zalewy dodaję ocet i gotuję około minuty. Wlewam gorącą zalewę do słoików. Dobrze zakręcam. Pasteryzuję w gorącej, ale nie wrzącej wodzie około 15 minut. Przechowuję w chłodnym i ciepłym miejscu.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 4 sierpnia 2015

Wiśnie kandyzowane i likier w jednym przepisie

Witam Kochani. Muszę jeszcze wrócić do przetworów z wiśni. Jeśli lubicie wypiekać ciasta i ciasteczka może spodoba się Wam mój sposób na kandyzowane wiśnie.




Pozornie przepis wymaga czasu, bo przygotowanie trzeba rozłożyć na 2-3 dni, ale pracy przy tym wiele nie ma. Jest kilka etapów podgrzewania, z tym, że bez gotowania a z częstym mieszaniem kiedy owoce są gorące.

Przepis na 1 kilogram dojrzałych wiśni bez pestek


1 kg wiśni
2,5 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
0,3 litra mocnej wódki

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK


I etap:  Podgrzewam wodę.Wsypuję dwie szklanki cukru. Mieszam do rozpuszczenia cukru. Wsypuję wiśnie i całość podgrzewam do zagotowania i zaraz wyłączam grzanie. Mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Przechowuję w lodówce przez minimum 24 godziny. W tym czasie owoce dobrze przejdą słodyczą.

II etap:  Do butelki o pojemności 0,75 litra wlewam alkohol i uzupełniam butelkę(najlepiej zrobić to przez sito) zimnym sokiem, zebranym z wiśni. Likier gotowy! Wychodzi klarowny i bardzo pyszny. Zostawiam w wiśniach około 3/4 szklanki soku i podgrzewam je, mieszając przy tym często. Pilnuję, żeby się nie gotowały. Wyłączam płomień i znowu mieszam do ostatnich kłębów pary. Powtarzam ten cykl w ciągu dnia 2-3 razy. Dodaję w ostatnim pozostałe pół szklanki cukru. Mieszam i podgrzewam, jak przy dżemie. Kiedy wystygnie całość znowu wkładam do lodówki pod przykryciem do następnego dnia. Zamiast garnka wygodnie jest użyć dużej patelni lub rondla o sporej średnicy, ale trudniej wstawić te gabaryty do lodówki.

Etap III: Powtarzam 2-3 razy podgrzewanie, jak w opisie powyżej aż wiśnie będą miały idealny wygląd. Zagęszczony sok można całkowicie odparować lub zostawić go trochę i wlać na gorąco razem z wiśniami do wyparzonych słoików. Pasteryzuję w garnku, w szumiącej wodzie (wodę gorącą  wlewam poniżej zakrętek) w temperaturze około 90 stopni C, około 10-15 minut. Potem odwracam słoiki do góry dnem, dla próby szczelności i jak ostygną wstawiam do piwnicy.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 31 lipca 2015

Rolada wiśniowa najlepsza w sezonie

Witam kochani. Dzisiaj podzielę się obiecanym przepisem na roladę z wiśniami. Lato to cudowny okres do wypiekania najrozmaitszych łakoci z dodatkiem świeżych aromatycznych owoców. Jeśli już macie przygotowany biszkopt do rolady i krem wiśniowy to przygotowanie jest naprawdę szybkościowe.


Ostatnio robiłam krem wiśniowy do babeczek czekoladowych i zostało mi go jeszcze połowa, stąd pomysł na roladę, której ani opis ani wygląd nie dorównuje niesamowitym wrażeniom smakowym. Bardzo polecam!

Potrzebujemy:

roladę biszkoptową LINK
krem wiśniowy LINK
200 g frużeliny wiśniowej LINK
świeże wiśnie z syropu
1/4 szklanki ponczu (roztwór z przegotowanej zimnej wody, soku z cytryny i szczypty cukru

Przygotowanie

Przepis na filmie LINK

Zrolowany wystudzony biszkopt odwijam i nasączam. Smaruję frużeliną wiśniową lub dżemem.Wykładam krem wiśniowy, owoce i zawijam. Smaruję roladę kremem i dekoruję wiśniami z frużeliny i żelem, który bardzo dobrze tężeje na cieście.


Roladę warto schować na kilka godzin do lodówki, zwłaszcza latem.

Życzę smakowitych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 28 lipca 2015

Krem wiśniowy naturalny najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj kolej na pyszny krem wiśniowy-aromatyczny bez polepszaczy i sztucznych barwników. Przygotowanie jest bardzo proste...


Robię krem przy okazji innych przetworów z wiśni. Owoce w dniu zakupu, sporą ilość przesypuję kopiastą szklanką cukru a następnego dnia po wymieszaniu, zbiera się w garnku znaczna ilość soku (u mnie akurat były 3 kg wiśni, ale wystarczy kilogram  podgrzać chwilę z połową szklanki cukru, odcedzić sok i tez będzie dobrze) Nie muszę nikogo przekonywać, że ciasta z wiśniami to rarytas. Polecam babeczki czekoladowe z kremem wiśniowym a lada dzień spodziewajcie się przepisu na megapyszną roladę. Oprócz kremu super podkręca smak frużelina z wiśni, która owocom nadaje magiczny połysk. Bardzo polecam!


Rolada wiśniowa LINK

Składniki

0,5 litra soku z wiśni (potrzeba około kilogram wiśni)
4-5 łyżek cukru z brzuszkiem (dałam 3 łyżki, bo wcześniej przesypałam owoce cukrem)
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej

250 g masła minimum 82% tłuszczu

Przygotowanie

Przepis na filmie LINK
Jeśli użyjemy owoców, oczywiście bez pestek, tyle co po kupieniu, podgrzewamy je najlepiej z cukrem przez kilka minut bez burzliwego gotowania, żeby szybko puściły intensywny sok. Odcedzamy i sok gotowy.

Gotuję 1,5 szklanki soku z cukrem (szklanka 250 ml) a w pozostałej połowie szklanki zimnego soku rozprowadzam mąki na jednolitą masę. Dodaję mieszaninę do soku, który zaczyna się gotować. Energicznie mieszam całość, żeby była jednolita . Powinna to być konsystencja gęstego przeźroczystego kisielu. 



Masło wyjęte ciut wcześniej z lodówki, miksuję na krem a potem partiami dodaję po łyżce dobrze wystudzonej masy wiśniowej. Ważne: Za każdym razem miksuję, mniej więcej około pół minuty, do kremowej konsystencji. Krem warto wstawić na godzinę do lodówki przed dekorowaniem, żeby trochę stężał.

Życzę wspaniałych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...