Translate

środa, 19 sierpnia 2015

Dżem i sok z jeżyn. Zrób i nie daj się zimie!

Witajcie Kochani. Dzisiaj podzielę się prostym przepisem na przetwory z jeżynami. Dodam, że jeżyny są tak wartościowe, jak maliny a może nawet w niektórych przypadłościach lepsze. Wspomnę tylko, że mają dużo witaminy E, zwanej witaminą serca.



Składniki:


10 litrów jeżyn
1 lub 1,5 kg cukru - według uznania
6-8 szt goździków

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

W dużym garnku podgrzewam większą część umytych jeżyn. Zaraz wsypuję cukier. Pozostałe owoce dodaję w trakcie podgrzewania na słabym płomieniu w kilku etapach. Dzięki temu w masie dżemowej będą widoczne owoce. Zaraz po zagotowaniu krótko utrzymuje ten stan, cały czas przy tym mieszam, Po 3-4 minutach wypłynie spora ilość intensywnego soku. Odlewam gorący sok do wyparzonych butelek. Dobrze zakręcam. Można pasteryzować sok dla pewności przez 15 minut w temperaturze szumiącej wody około 90 stopni C- ja zostawiałam go tak, jak jest, bo tez powinien się dobrze zawekować. 
Pozostałą gęstą masę podgrzewam w ciągu dnia 3-4 razy. Krótko gotuję i cały czas mieszam, dopóki leci para, by pozbyć się nadmiaru wody i uzyskać odpowiednią gęstość. Możecie przyśpieszyć cykl, choć przygotowanie wbrew pozorom jest dosyć szybkie i dodać porcję pektyn w proszku. Na 2-3 minuty przed zlewaniem do wyparzonych słoików dodaję do masy jeżynowej gożdziki. Wystarczy kilka sztuk, które znacznie podniosą walory dżemu. Mieszam dokładnie. Przekładam masę do słoików. Dokładnie zakręcam i wstawiam do garnka, z kawałkiem papierowego ręcznika na spodzie. Zalewam słoiki 2-3 cm poniżej zakrętek gorącą wodą i doprowadzam do szumiącej wody, tak żeby nie bulgotała (około 90 stopni C). Pasteryzuję około 15 minut.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Taki dżemik to musi być pyszny :)
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taaa dobra dobra Weronika a co jak u mnie jeżyny wyschły? HA...jadę na Twoje zapasy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu to prawda sporo suszu, ale można je zbierać do herbatek.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jeżyny :). Ile litrów soczku wyjdzie z tych proporcji? Z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odciągnęłam około dwóch litrów soku, ale gdyby tak się przyłozyć na pewno można uzyskać więcej.

      Usuń
  5. A gdzie Pani kupiła taki lejek, ja nie mogę znaleźć w żadnym markecie :( POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W marketach nie widziałam. Są w sklepach specjalistycznych lub w z gospodarstwem domowym popularnie nazywane kiedyś 1001 drobiazgów. POZDRAWIAM

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...