Translate

niedziela, 16 sierpnia 2015

Ciasto kruche z jeżynami i pianką bezową

Witam Kochani w sezonie jeżynowym. Jeżyny są nie tylko smaczne i zdrowe, ale mają właściwości odchudzające i oczyszczające. Na zaparcia są wprost idealne!

 

Składniki


0,70 dag jeżyn
0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru do ciasta
3/4 szklanki cukru do bezy
4 żółtka
250 g zimnego masła
łyżka z brzuszkiem śmietany lub 2-3 łyżki zimnej wody, (opcjonalnie, jeśli ciasto zbyt suche)
szczypta soli
płaska łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
użyłam dużej formy 24 cm x 39 cm

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Suche składniki- mąką, cukier, cukier waniliowy, sól- mieszamy. Dodajemy masło, żółtka. Kruche ciasto najlepiej posiekać w rozdrabniaczu lub wyrobić zwykłam robotem, żeby jak najkrócej wyrabiać dłońmi. Takie ciasto jest pulchne i nie wymaga proszku do pieczenia. Jeśli się obawiacie dodajcie do suchych, łyżeczkę z małym brzuszkiem sody oczyszczonej. Ciasto dzielę na większą część potrzebną na spód i mniejszą do kruszonki. Obie części zawijam w folię i wkładam do lodówki tą na spód na 30  minut a do zamrażalnika tą do kruszonki też na 30 minut.

Po wyjęciu ciasto na spód krótko przerabiam i wałkuję na prostokąt pasujący do formy. Nakłuwam widelcem. Podpiekam, jak ciasteczka przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ubijam białka ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodaję w kilku rzutach cukier i cały czas miksuję aż masa stanie się aksamitna. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną przez sito. Miksuję całość krótko tylko do połączenia.

Wystudzone ciasto posypuję mąką pszenną przez sito, żeby sok z owoców nie rozmiękczał spodu. Układam umyte osączone dobrze owoce. Wykładam masę bezową i ścieram zamrożone ciasto. Zostawiłam nań 1/3 ciasta, ale wystarczy 1/4, żeby kruszonki nie było zbyt dużo piance. Piekę ciasto około 30 minut w temperaturze 170 stopni tak, jak biszkopty a potem jeszcze nieco dosuszam bezę w temperaturze 145 stopni przez około 10 minut.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


12 komentarzy:

  1. Pychotka! Koniecznie muszę wypróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tę piankę :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Weronika wygląda znakomicie, poczęstuj głodnego wędrowca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się kochana. Ciasto całkiem proste. Pozdrawiam Elu

      Usuń
  4. Ciasto wygląda wspaniale !! Oj zjadłabym małe co nieco !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto! :) Jeżyny i ta pianka :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Klaudio za zaproszenie i ciepły wpis. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Jeżyn chyba jakoś nie doceniam, bo jadłam je może ze dwa razy w życiu....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy ma do nich dostęp a na rynku jakieś takie wielkie nadmuchane razem z ceną. Widziałam po 10 zzzzzzzłPLN MAsakra!

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.