wtorek, 28 lipca 2015

Krem wiśniowy naturalny najlepszy

Witam kochani. Dzisiaj kolej na pyszny krem wiśniowy-aromatyczny bez polepszaczy i sztucznych barwników. Przygotowanie jest bardzo proste...


Robię krem przy okazji innych przetworów z wiśni. Owoce w dniu zakupu, sporą ilość przesypuję kopiastą szklanką cukru a następnego dnia po wymieszaniu, zbiera się w garnku znaczna ilość soku (u mnie akurat były 3 kg wiśni, ale wystarczy kilogram  podgrzać chwilę z połową szklanki cukru, odcedzić sok i tez będzie dobrze) Nie muszę nikogo przekonywać, że ciasta z wiśniami to rarytas. Polecam babeczki czekoladowe z kremem wiśniowym a lada dzień spodziewajcie się przepisu na megapyszną roladę. Oprócz kremu super podkręca smak frużelina z wiśni, która owocom nadaje magiczny połysk. Bardzo polecam!


Rolada wiśniowa LINK

Składniki

0,5 litra soku z wiśni (potrzeba około kilogram wiśni)
4-5 łyżek cukru z brzuszkiem (dałam 3 łyżki, bo wcześniej przesypałam owoce cukrem)
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej

250 g masła minimum 82% tłuszczu

Przygotowanie

Przepis na filmie LINK
Jeśli użyjemy owoców, oczywiście bez pestek, tyle co po kupieniu, podgrzewamy je najlepiej z cukrem przez kilka minut bez burzliwego gotowania, żeby szybko puściły intensywny sok. Odcedzamy i sok gotowy.

Gotuję 1,5 szklanki soku z cukrem (szklanka 250 ml) a w pozostałej połowie szklanki zimnego soku rozprowadzam mąki na jednolitą masę. Dodaję mieszaninę do soku, który zaczyna się gotować. Energicznie mieszam całość, żeby była jednolita . Powinna to być konsystencja gęstego przeźroczystego kisielu. 



Masło wyjęte ciut wcześniej z lodówki, miksuję na krem a potem partiami dodaję po łyżce dobrze wystudzonej masy wiśniowej. Ważne: Za każdym razem miksuję, mniej więcej około pół minuty, do kremowej konsystencji. Krem warto wstawić na godzinę do lodówki przed dekorowaniem, żeby trochę stężał.
Życzę wspaniałych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

10 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis ..krem na pewno jest przepyszny )

    OdpowiedzUsuń
  2. Można ciasto przygotować np. dzień wcześniej, czy krem skapcanieje?
    A jak przygotować taki sok wiśniowy, żeby mógł postać do zimy?
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podam adres do przepisu na sok i dżem z wiśni zarazem:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/07/dzem-z-wisni-najlepszy-bez-sztucznych.html . Soki trzeba pasteryzować, dzięki temu postoją do wiosny. Krem wiśniowy wytrwa dobre kilka dni, ale musi być w pojemniku najlepiej szklanym, żeby z lodówki nie wchłaniał innych zapachów.

      Usuń
  3. Mhhmm, super nie wiedziałam, że tyle można zrobić z wiśniami - moja ulubiona zupa wiśniowa będzie miała teraz konkurencję. A wiśnie są zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zdrowe. Latem wiśnie świetne na ból głowy i kiepskie samopoczucie/Pozdrawiam

      Usuń
  4. Weronika jaki cudowny wypiek z ciekawym kremem...aż sobie go ściągnę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Elu! Życzę udanych wypieków/Pozdrawiam

      Usuń
  5. Krem pierwsza klasa i pewnie można go użyć na wiele różnych sposobów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ciasto też będzie pyszne z samym kisielem wiśniowym lub galaretką.

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...