Przepis na 6 słoików wiśni o pojemości około 300 ml plus jeden słoik soku
Potrzebujemy:
2,5 kg wiśni
2,5 szklanki cukru
Przygotowanie
Przepis na FILMIE
Umyte i drylowane wiśnie wstawiam w garnku na grzanie. Zaraz dodaję cukier i mieszam całość do jego rozpuszczenia. Po chwili wiśnie zaczną się gotować (pojawi się różowa pianka)- nie gotuję ich i natychmiast wyłączam płomień. Odciągam chochlą słoik soku, gdyż zależy mi na tym, żeby w słoikach było jak najwięcej owoców, co widać bardzo dobrze na zdjęciu a słoik soku przyda się zimą do herbaty lub domowego kisielu. Przetwory sporo osłodziłam, bo wiśnie kwaśne a do ciast lub deserów będą idealne. Napój zaś i tak trzeba rozcieńczyć.
Słoik z sokiem dokładnie zakręcam a gorące wiśnie wraz z pozostałym sokiem wkładam do słoików tak, żeby sok był najmniej dwa centymetry pod zakrętką. Dobrze zakręcam słoiki. Wstawiam do garnka. Wcześniej dno garnka dla pewności można wyłożyć ściereczką, by na wypadek raptownego zagotowania słoiki o niego nie stukały. Zalewam gorącą wodą do wysokości 3/4 słoików i pasteryzuję w szumiącej wodzie około 15 minut, pilnując, żeby się woda nie gotowała, w temperaturze około 90 stopni C. Zaraz po zagotowaniu warto dla próby szczelności ułożyć słoiki do góry dnem. Jeśli któryś przecieka, wymieniam zakrętkę lub wadliwy słoik i powtarzam pasteryzowanie. Wystudzone słoiki przenoszę do piwnicy lub i w inne ciemne, suche i chłodne miejsce.
Życzę smakowitych zapasów na zimę!
Pozdrawiam Weronika