poniedziałek, 19 maja 2014

Deser z truskawkami i kremem cytrynowym

Bazą do deseru jest pyszna kremowa masa z kaszy manny i truskawek. Słodziutką, choć bez grama rafinowanego cukru, bajeczną przystawkę, podrasowałam kremem cytrynowym. Mniam!!!





Składniki do deseru z truskawkami z kremem cytrynowym




około 30 -40 dag umytych ładnych truskawek


pół litra mleka

3 łyżki z brzuszkiem kaszy manny

1 żółtko (można dodać więcej)
1 łyżeczka masła
2 łyżki miodu o łagodnym smaku
1 łyżeczka miodu do truskawek
krem cytrynowy LINK - polecam przepis



Przygotowanie deseru 


1. Umyte osączone truskawki kroję w grubsze plasterki. Polewam miodem. Mieszam i odstawiam na około 30 minut.

2. Do kaszy manny dolewam zimnego mleka tak na 3/4 szklanki. Mieszam. Do pozostałego mleka podgrzewanego w rondlu, dodaję miód. Mieszam i doprowadzam do wrzenia. Dodaję dobrze wymieszaną kaszę mannę i cały czas mieszam (sypiąc kaszę mannę bezpośrednio na mleko, więcej, niż pewne, że pojawią się w niej  grudy). Gotuję kaszę mannę około 3-4 minut, do miękkości.

3. Zaraz po wyłączeniu palnika, dosłownie po kilkunastu sekundach, dodaję masło, żółtko i ponownie dobrze mieszam. Jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta, można dodać do niej kilka łyżek śmietanki słodkiej lub mleka i dobrze wszystko wymieszać.

4. Na dnie pucharków rozkładam trochę owoców (da to fajny wizualny efekt)

5. Rozkładam kaszę mannę na ciepło, bo lepiej ułoży się w pucharkach, pokrywając owoce na dnie (zrobiłam to w kielichach, bo moje pucharki z wzorkami na szkle, utrudniają wzrokową degustację)

6. Wierzch polewam kremem cytrynowym i układam owoce.

7. Najlepiej delektować się deserem na zimno. POLECAM 


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Krem cytrynowy jak zrobić

W ostatni deszczowy weekend na poprawę nastroju, zachciało mi się czegoś specjalnego. Polecam mój przepis na krem cytrynowy w zdrowszej wersji, na miodzie. Jest genialny. Na początek wypróbujcie niedużą porcję, jak w poniższym przepisie a następnym razem, jestem o tym przekonana, zapomnicie o dodawaniu rafinowanego cukru.



Sos cytrynowy podałam z pyszną kremową kaszą manną i truskawkami. Przepis na deser z truskawkami z kremem cytrynowym. Kremu wystarczyło mi na cztery porcje. REWELACJA!!!





Składniki na krem cytrynowy

z tego przepisu otrzymacie około 300 ml kremu cytrynowego




2 cytryny (będzie potrzebna skórka i sok)
3 żółtka
1 jajo
3-4 łyżeczki miodu (według uznania)
1-2 łyżki mocnego alkoholu (dodatek opcjonalny dla podkreślenia smaku, ale w przypadku przechowywania kremu, przedłuża jego czas)




Moja rada: 
Jeśli chcecie płynny krem do deserów, wystarczy dodać na zimno 2-3 łyżeczki śmietanki, na przykład do kawy i dobrze wymieszać.
Jeśli chcecie, żeby krem był gęściejszy, jak do przełożenia i dekorowania tortu, dodajecie do ciepłej masy 2-3 łyżki masła lub utrzyjcie masło na  zimno, dodając stopniowo wystudzony krem cytrynowy.

Przygotowanie kremu cytrynowego


1. Cytryny porządnie myję pod bieżącą wodą. Wycieram skórkę do sucha. Ścieram na tarce o drobnych oczkach, prosto do rondla, tylko cieniutką warstwę skórki, bez białego albedo, w którym jest sporo goryczki. 

2. Wyciskam sok z otartych cytryn do rondla.

3. Dodaję żółtka i jajo 

4. Dodaję miód (jeśli płynny, skrystalizowany lepiej dodać go podczas podgrzewania) i wszystkie składniki roztrzepuję na jednolitą masę. Lepiej to zrobić przed podgrzewaniem.

5. Podgrzewam ostrożnie masę cytrynowo-jajeczną, cały czas mieszając. Kiedy krem wyraźnie zgęstnieje, zdejmuję rondel z palnika i gotowe. Masa nie może się zagotować.

Wystudzony krem jest gotowy do użycia. Można nim smarować ciasta 
i ciasteczka. W zależności od potrzeby: do deserów lodowych, rozluźniamy śmietanką a do kremów gęściejszych ucieramy z masłem.


Życzę smacznego! 
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 15 maja 2014

Twaróg domowy jak zrobić samemu

Polecam prosty przepis na twaróg domowej roboty. Jest pyszny szczególnie w sezonie, kiedy szczypiorek i rzodkiewka jest pod ręką.



Składniki na twarożek z mleka




porcja na 2-3 osoby

1 litr mleka ( użyłam kupne mleko tzw. świeże)

sok z połowy cytryny

1-2 łyżki kwaskowej śmietany 12 lub 18% lub 2 łyżki kefiru (opcjonalnie - w razie, gdyby twarożek opornie oddzielał się od serwatki)



Przygotowanie twarożku z mleka na filmie





1. Mleko podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia. Na początku, kiedy jest już ciepłe wlewam do niego sok cytrynowy. Mieszam co jakiś czas, żeby oddzielone białko nie przywierało do dna. 

2. Jeśli białko słabo oddziela się od serwatki a mleko już dosyć gorące, wystarczy dodać ciut kwaskowej śmietany, kefiru lub jeszcze trochę soku z cytryny. 

4. Wyłączam płomień i zostawiam zważone mleko jeszcze przez kilkanaście minut w garnku.

5. Osączam twaróg na gęstym sicie kilka godzin.

Twarożek jest idealny, jakby ciut słodszy od tego sklepowego. Nie obawiajcie się. Kwas z cytryny został w serwatce. Aha... Serwatki nie trzeba wylewać. Można ją zużyć do zalewajki, czy innej zupy lub rozrobić w niej proste ciasto naleśnikowe.


Składniki do sałatki z domowym twarożkiem



twarożek z 1 litra mleka (około 25 dag)
kilka rzodkiewek
pęczek szczypiorku
2 łyżki gęstego jogurtu
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie sałatki


1. Rzodkiewkę kroję w drobniejszą kostkę

2. Siekam szczypiorek

3. Mieszam wszystkie składniki i przyprawiam

To wyjątkowo pyszna i prosta pasta do pieczywa. Przy okazji polecam do niej mój przepis na wymarzone domowe bułki  LINK.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 14 maja 2014

Zapiekanka na leniwy obiad. Pycha!!!

Wczoraj był taki dzień od kawy do kawy, deszczowy, z huśtawką nastroju a przecież coś zjeść trzeba. Zajrzałam do lodówki... Jajka są, jakaś kiełbaska została, trochę pieczarek, jak zawsze nieco twarogu...  Jeszcze tylko do ogródka po jakieś ziółka... Żadnego gotowania!!! A nie, nie... Cebulę musiałam podsmażyć z pieczarkami, ale to tylko chwila...


 Składniki




2-3 kromki pokrojonego pieczywa
2 kiełbaski wielkości serdelka
6-8 pieczarek
5 jaj
1/2 szklanki jogurtu
10-15 dag twarogu
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeże zioła - szczypior, tymianek
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju



Przygotowanie


1. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażam na oleju (można zrobić to na maśle, byle krótko - chyba, że klarowane)). Dodaję po chwili rozdrobniony czosnek. Zaraz po nim pokrojone - kiełbasę, pieczarki, zioła i podsmażam około 2-3 minut. Przyprawiam solą i pieprzem.

2. W misie bełtam jaja z jogurtem, szczyptą soli, pieprzu i posiekanym szczypiorkiem.

3. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C, grzałka góra-dół. 

4. Smaruję naczynie ceramiczne olejem i rozkładam w nim pieczywo. Na pieczywie układam podsmażone pieczarki z kiełbasą. Na to rozdrobniony ser. Polewam wszystko mieszaniną z jaj i jogurtu. Praską do ziemniaków delikatnie dociskam zawartość, żeby masa jajeczna wszędzie dotarła.

5. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Pod koniec wierzch zapiekanki można zrumienić na funkcji grilla. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 13 maja 2014

Przepis na miodową stefankę

Pamiętam stefankę z dzieciństwa i niestety muszę to powiedzieć, że te kupne nigdy mi za dobrze nie smakowały a z czasem zaczęłam robić je sama. Mam nadzieję, że może wypróbujecie w stu procentach bez cukru, zdrowe ciasto na miodzie.

Składniki na ciasto




4 szklanki mąki bez czubów
200 gramów masła lub margaryny
2 żółtka
1 jajo
1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
4 kopiaste łyżki śmietany 18% (2/3 szklanki)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka korzennych przypraw
szczypta soli
4-5 łyżek ulubionych powideł lub dżemu
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia lub sodki


Przygotowanie




1. Mąkę, sól, proszek do pieczenia mieszam dokładnie.

2. Do ciepłego rozpuszczonego masła dodaję miód. Chwilę mieszam. Dodaję żółtka, jajo i krótko mieszam. Dodaję kakao, przyprawy. Krótko mieszam tylko do połączenia. Na koniec dodaję śmietanę i ponownie krótko mieszam.

3. Łącze suche składniki z płynnymi i bardzo krótko zarabiam ciasto, tylko do połączenia składników (to rodzaj ciasta kruchego, dlatego nie należy przedłużać wyrabiania). Wstawiam do lodówki razem z miską, w której wyrabiam, pakując wszystko do folii, na przynajmniej pół godziny.

4. W międzyczasie przygotowuję krem do ciasta

5. Wyjmuję ciasto z lodówki i jeszcze krótko wyrabiam - jest bardzo elastyczne, nie podsypuję nawet mąką, idealnie się formuje. Dzielę go na cztery mniej więcej równe części i zaczynam wałkować pierwszy prostokątny placek. Moja forma (pomiar od góry) ma wymiary 36 cm x 23 cm, zaś same placki po upieczeniu około 34 cm x 20 cm. Formę smaruję olejem i przy pomocy wałka umieszczam w niej stefankowy placek. W formie koryguję jego kształt, żeby dobrze wypełnił spód. Każdy placek piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni C, środkowa półka, grzałka góra-dół. Nie myję formy a jedynie, przy pomocy ręcznika papierowego, nasączonego w oleju, przecieram formę, usuwając przy okazji niewielkie przywarki po poprzednim placku. 


6. Wystudzone placki przekładam kremem z kaszy manny - zdrowszą masą bez cukru z dodatkiem miodu. Spodni płat, przed położeniem kremu, smaruję dżemem domowej roboty (u mnie dżem z aronii i śliwek, bardzo dobrze się sprawdzi dżem z czarnej porzeczki). Na wierzch polecam mój przepis na sprawdzoną polewę

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Krem miodowy z kaszy manny

Zatęskniłam za smakiem miodowego ciasta i chciałam, żeby obyło się bez cukru rafinowanego, dlatego krem z kaszy manny również przygotowałam z dodatkiem miodu. I to był bardzo dobry pomysł, krem nie dość, ze zdrowszy, świetnie się komponuję z miodową stefanką.

Składniki


0,5 litra mleka 2%
4 łyżki z brzuszkiem kaszy manny (około 1/3 szklanki)
4 łyżki miodu (około 1/4 szklanki)

oraz:

200 lub 250 gramów masła lub margaryny
aromat dla wzmocnienia na przykład z wanilii

Przygotowanie




1. W rondlu gotuję około 300 ml mleka. Dodaję do niego miód. Mieszam. 

2. W 200 ml zimnego mleka rozrabiam kaszę mannę, głównie po to, że nie można jej dodawać na sucho, gdyż pojawią się krupy.

3. Kiedy mleko zaczyna się gotować, dodaję kaszę mannę z pozostałym mlekiem i cały czas mieszam, żeby mieszanina równo gęstniała i nie przypalała się. Gotuję kaszę mannę około 2 minut. Masa powinna znacznie zgęstnieć. Czekam aż masa dobrze przestygnie.

4. Masło miksuję do konsystencji kremu i dodaję po jednej łyżce kaszy manny. Za każdą łyżką kaszy manny miksuję całość około pół minuty.



5. Krem przyprawiam aromatem pomarańczowym, ale można go zostawić tak jak jest i też będzie super.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 9 maja 2014

Przystawka z ogórka i rzodkiewki na grecką nutę

To jedna z prostych i zarazem bardzo smacznych sałatek, jeśli tylko lubicie niewielki dodatek świeżo startego czosnku. W upalne dni, jak znalazł. Wzmacnia, chłodzi i stawia na nogi.


Składniki



porcja na 3-4 osoby

2 średnie ogórki
1 pęczek rzodkiewki
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku lub natki z pietruszki
250 ml gęstego jogurtu
1-2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do  smaku



Przygotowanie



Umyte i obrane ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach prosto na sito, które ułożyłam na misce do ociekania soku. Ścieram także umytą rzodkiewkę. Posypuję warzywa niewielką ilością soli i cukru. Mieszam i czekam minutkę, żeby spłynął nadmiar soku, który można dolać na przykład do gotującej zupy lub po prostu wypić. Przyprawiam jogurt solą pieprzem, miodem. Mieszam i dodaję do osączonych warzyw. Na koniec dosypuję posiekany szczypiorek (nać z pietruszki dla tych, którzy nie lubią zapachu czosnku, gdyż bardzo dobrze go neutralizuje) . Mieszam całość i porcjuję. Smak niesamowity. Prosta przystawka i bardzo pyszna. Polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...