środa, 10 lipca 2013

Surówka z białej kapusty tanie żródło najcenniejszych wartości

Surówka z białej kapusty w mojej kuchni to częsta przystawka i to nie tylko do głównego menu. Uwielbiam ją zajadać między posiłkami, na co Was również mocno namawiam. Bogactwem witamin i minerałów przewyższa wiele popularnych warzyw. Wystarczy poszperać w bibliografii, czy w internecie, jak wiele skarbów odżywczych w sobie kryje. Więcej o kapuście TUTAJ.


Domogród


Domogród


Lubię proste, ale pełne wartości dania, które nie tylko są tanie, ale dostępne, świeże i przesmaczne. Na całym świecie ludzie tworzą smakowite i proste dania. Historia włoskiego, czy francuskiego menu, znanego na całym świecie, bierze również swój początek z biedy, która pobudzała ludzką wyobraźnię. Dzięki niej, z prostych składników powstawały potrawy o wyjątkowym smaku. Pora przejść do przepisu, który jest łatwy, szybki i pyszny.

Składniki


1/4 średniej główki kapusty
1 duża marchew
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (nać z pietruszki, tymianek, szczypiorek, koperek - co tylko macie w ogródku, czy na parapecie)
1 kopiasta łyżki gęstego jogurtu
2-3 łyżki oleju z oliwek lub oleju lnianego
1,5 łyżeczki cukru brązowego
szczypta soli kamiennej lub morskiej (sól kamienna to także sól morska, powstała 250 mln. lat temu w morzach wszechobecnych w Polsce i Europie)
2 łyżki soku z cytryny
pieprz lub maleńka szczypta pieprzu czarnego


 

Przygotowanie surówki z białej kapusty


Kapustę dzielimy na cztery. Obrywamy wierzchnie liście z części, której użyjemy do surówki, zwłaszcza z młodej kapusty - może być na nich sporo nawozów) i płuczemy pod bieżącą wodą, trzymając ją równolegle ułożeniem liści do strumienia wody (ja dodatkowo każde warzywa na surówkę, przepłukuje krótko wrzątkiem, by upewnić się, że ewentualne środki chemiczne zostały spłukane do minimum). Podobnie postępuje z obraną marchewką. Nać kupnej zieleniny należy także porządnie przepłukać pod bieżącą wodą. Do szatkowania kapusty dobrze jest wyposażyć się w prosty sprzęt (ręczna szatkownica - uważamy na palce, by ich przy okazji nie zetrzeć). Marchewkę ścieramy na tarce do jarzyn a zieleninę siekamy nożem. Warzywa wstępnie solimy szczyptą soli i mieszamy, by ułatwić ich kruszenie. Jeżeli pojawi się nadmiar soku, choć z takiej ilości nie powinno być go dużo, odlewamy go i wypijamy a już na pewno nie wyrzucamy - ten sok to eliksir zdrowia. W osobnej miseczce robimy sos, którym doprawimy surówkę z białej kapusty. Łączymy jogurt z olejem, sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i wlewamy do surówki. Dokładnie mieszamy, próbujemy i gotowe! Jeśli rzadko robiliście ją do tej pory, spróbujcie ją przygotować właśnie w lipcu, kiedy kapusta jest krucha i apetyczna. Teraz lubię ją podawać z paprykowymi ziemniaczkami, rybą lub sadzonym jajkiem. Taką  przystawkę możecie robić do końca grudnia. Póżniej kapusta, z uwagi na długie przetrzymywanie robi się twarda, włóknista i mniej smaczna. Mozna wtedy używać kapusty pekińskiej, która również jest kopalnią witamin i minerałów.

Polecam:
 surówkę z pora i marchewki w sosie jogurtowym
surówkę papryka z kapustą pekińską w sosie majonezowym
prostą i pyszną surówkę z kapusty pekińskiej w oliwie
błyskawiczna sałatka z papryki i pora

wtorek, 2 lipca 2013

Pierogi z truskawkami sprawdzony przepis

Nie odmówię sobie, w imię żadnej diety niebiańsko smacznych pierogów z truskawkami lub jagodami. U mnie nie ma lata bez tego dania.

Domogród

Ciasto na pierogi już dawno temu zmodyfikowałam, bo to tradycyjne, często nie sprawdzało się podczas sklejania a  to najważniejszy element w przygotowaniu tej smakowitej potrawy.

 

Składniki na ciasto:


2 szklanki mąki
1 żółtko (białko powoduje szybkie wysychanie ciasta)
około 100 ml wody (kwestia wilgotności mąki)
1 łyżeczka oleju (super składnik, dzięki któremu ciasto jest elastyczne i nie klei się do stolnicy a przy pierożkach jest łatwe, przy sklejaniu 

 

Przygotowanie ciasta

Przepis na filmie LINK


Ciasto wyrabiamy, jak każde kluskowe, czy pierogowe. Kluski z tego przepisu są również fantastyczne. Przed wyrabianiem pierożków ciasto powinno odpocząć kilka minut pod przykryciem, dzięki temu będzie bardzo elastyczne.

Ciasto wałkujemy nieco grubiej niż na kluski
  

Przygotowanie truskawek, jagód lub innych owoców


Owoce myjemy i dobrze osączamy (do 
 tej ilości ciasta potrzeba około 2 szklanek pokrojonych owoców). Kroimy na drobniejsze kawałki. Posypujemy 4 łyżeczkami cukru pudru i mieszamy. Do pierożków wybieramy owoce a sok, który się zbiera na dnie miski, można przeznaczyć do sosu jogurtowego lub śmietanowego, którym polewamy tytułowy specjał.

Domogród
Domogród
Domogród

Domowy dżem z truskawek 300% i sok truskawkowy za jednym zamachem.



Domogród
Domowy dżem zawsze najlepszy
Przepis powstał w mojej głowie z szacunku do delikatnej truskawki, której nie powinno się długotrwale smażyć. Podgrzewam około 3 kg dojrzałych owoców bez śladów psucia. Cukier, w ilości maksymalnie 0,75 kg dodaje w dwóch rzutach - najpierw zaraz po umyciu i osączeniu, by owoce pięknie się wybarwiły (cukier ma swoje wady, ale jest doskonałym utrwalaczem koloru), potem dorzucam go, podczas krótkiego gotowania (gotuje owoce maksymalnie 5 minut), dla wybarwienia sporych ilości soku, wypływających z owoców. Oprócz tego na sam koniec dodaje na tą ilość truskawek sok z połówki dużej cytryny (można dać nieco więcej - ważne by sok był dodany, bo dodatkowo zatrzyma na dłużej piękną barwę owoców). Wyłączam palnik i odlewam przez sito 2/3 z całej ilości soku, który się zebrał w garnku. Natychmiast przelewam do wyparzonych buteleczek lub słoików, dobrze zakręcając twisty. Do pozostałej ilości dodaje żelfix (można kupić taki, który ma naturalne pektyny  lub <pektyna amidowana z jabłek i cytryn>- dodałam raptem 3/4 opakowania. Mieszam delikatnie truskawki z zagęszczaczem i jeszcze raz doprowadzam do wrzenia, zestawiam z ognia i znowu delikatnie mieszam do zniknięcia pianki. Wkładam gorący dżem do słoików, zamykam zakrętką i wstawiam do dużego garnka z ciepłą wodą wraz z sokami. Pasteryzuje delikatnym szumem wody (woda nie może bulgotać) przez 10 minut. Zostawiam w garnku do wystygnięcia a potem przenoszę do spiżarni.
Szczegółowy przepis na filmie

Domogród

W podobny sposób warto przygotowywać dżemy i soki z miękkich owoców. Gorąco polecam przepis i życzę Wszystkim zaglądającym na Domogród samych udanych wyrobów.

niedziela, 30 czerwca 2013

Szybkie ciasto z truskawkami z czekoladową nutą


Domogród


Czerwiec już się kończy, ale truskawki, mam nadzieję, jeszcze nie... Boże... Ileż z nich  można zrobić smakołyków... Pomysły cisną się do głowy... Szkoda, że sezon na wyśmienite owoce jest taki krótki - mam na myśli truskawki, dojrzewające w słońcu, w polu, w ogródku a nie te wypasione olbrzymy nie wiadomo skąd...

Składniki na ciasto:


około 70 dag ładnych truskawek (przekonaj się, jak wiele skarbów, kryją truskawki
4 szklanki mąki
3 jaja
1 szklanka cukru
około 300 gram masła
1/4 szklanki oleju
1 solidna łyżka kakao - truskawka lubi czekoladowe towarzystwo
1 szklanka mleka (na pulchność ciasta lepiej wpływa maślanka)
aromat lub starta skórka z cytrusów
2 łyżeczki sodki lub proszku do pieczenia
szczypta soli


Składniki na kruszonkę


1 kopiasta łyżka masła
1 żółtko
mąki dwa razy więcej, niż masła, czyli tyle, by powstała kruszonka (trzeba dozować)
2 łyżki cukru

Przygotowanie ciasta truskawkowego

 




Wykorzystałam zamiast masła śmietanę kremówkę, która zamiast w krem do deserów zamieniła mi się w masło, więc pojawił się kolejny powód - nie do odrzucenia - by znowu upiec jakieś ciasto. Spojrzałam na truskawki i już wiedziałam, ze będzie to maślano-czekoladowe trio. Do masła wsypujemy cukier, aromat, sodkę lub proszek do pieczenia, olej, 2 cale jaja,1 białko, szczyptę soli - wszystko na raz oprócz mąki. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy mąkę i część mleka. Mieszamy i wlewamy tyle mleka, by ciasto nie było za rzadkie (konsystencja, jak przy Falach Dunaju). Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy kakao lub tabliczkę rozpuszczonej czekolady z niewielką ilością mleka i mieszamy. Na wysmarowaną formę o wym. 25cm x 40cm (użyłam 2 formy na makowce), wykładamy najpierw ciemne ciasto, potem jasne a na nim układam rzędami po 2 truskawki. Delikatnie wpychamy truskawki w ciasto, tak do połowy, zanurzamy je w cieście i posypuje owoce cukrem, by dodać im koloru i smaku. Przygotowaną kruszonką posypuje ciasto z truskawkami i wkładam do rozgrzanego piekarnika z temperaturą 180 stopni C. Ciasto powinno się piec około 45- 50 minut. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten przepis. Polecam także przepis na tort truskawkowy z kremem czekoladowym 














lub kolorowy seromak z truskawkami i galaretką


sobota, 29 czerwca 2013

Ekspresowa sałatka z ogórka i świeżych ziół do obiadu


Domogród

Polecam prostą, szybką i smaczną sałatkę do drugiego dania - świetna jako chłodnik w upalne dni. Polecam zapracowanym, by mimo wszystko nie łapali gotowców w sklepie po drodze do domu. Wystarczy tylko obrać kilka ogórków, zerwać trochę szczypiorku, kopru, pietruszki, czy tymianku. Posiekać, doprawić i cieszyć się dobrą energią. Można dopieścić kubki smakowe łatwym, zdrowym daniem - ziemniaki, jajko sadzone i sałatka. Moją sałatkę serwowałam dwa dni temu do przepysznych kotletów z kalafiora. Gorąco polecam przepis, zwłaszcza dla niejadków warzyw - niech ich brzuszki odpoczną od nadmiaru ciężkiej mięsnej diety.


Składniki na sałatkę ze świeżego ogórka



Domogród

(porcja na 2-3 osoby)
Jeśli męczy Was czytanie - przepis na sałatkę dostępny na filmie

3 średnie świeże ogórki
3 łyżki jogurtu
1 łyżka śmietany (może być tylko jogurt)
Pęczek ulubionej zieleniny ( świeże zioła - koper, nać z pietruszki, szczypior, tymianek)
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta chrzanu (opcjonalnie - to po prostu mój ulubiony składnik - każdej surówce nadaje charakteru i naturalnej ostrości)
sól, pieprz

 

Przygotowanie sałatki z ogórka i świeżych ziół


Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, plasterkujemy, dodajemy posiekane świeże zioła (niewielka ilość tymianku do wielu potraw jest po prostu boska - polecam). Zielenina to źródło życia a teraz latem najłatwiej czerpać z tego dobrodziejstwa. Tymianek właśnie kwitnie. Ma urocze liliowe maleńkie kwiatuszki - a ile w nich aromatu... Posadziłam małą kępkę a rozrósł się tu i ówdzie. Zakładajcie ogródki warzywne i dekoracyjne, choćby na najmniejszym skrawku ziemi - na balkonie, tarasie, czy parapecie.
Wracając do przepisu, właściwie nie ma o czym pisać, bo tą prostą i szybko sałatkę przygotowuje się w pięć minut. W osobnej miseczce rozrabiam jogurt z cukrem, solą, sokiem z cytryny, szczyptą chrzanu, pieprzu (nie dawałam dużo jogurtu, bo chciałam podać sałatkę na jednym talerzu z resztą obiadu), mieszam i wlewam do posiekanego ogórka i zieleniny. Posypuje sałatkę jadalnymi kwiatkami polnego bratka (wspaniały na cerę) i kwiatuszkami tymianku (antyseptyczne zioło i super na gardło).

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Paprykowe ziemniaki w 10 minut


Domogród

Polecam szybki sposób na przygotowanie smakowitych ziemniaków przyprawionych słodką papryką i świeżymi ziołami prosto z ogródka.  Ostatnio serwowałam je z pysznymi kotletami z kalafiora. 

Domogród

Temu daniu towarzyszyła ekspresowa sałatka z ogórka ze świeżymi ziołami

 

Składniki i przygotowanie 


Ugotowałam około pół kilograma ziemniaków (porcja na 2 osoby - kartofle gotujemy około 6-10 minut - trzeba sprawdzać widelcem, by się nie rozgotowały) (porcja na 2 osoby). Natychmiast po ugotowaniu odcedzam i zdejmuję pokrywę z garnka, by bardzo dobrze odparowały (nie będą trzaskać na patelni). Na patelnię wlałam 2 łyżki oleju - tyle w zupełności wystarczy na tą ilość. Jedna łyżka oleju to około 90 kalorii. Lepiej pokropić ziemniaki dobrym olejem, tłoczonym na zimno, bogatym w nienasycone kwasy omega 3,  tuż przed podaniem. Na lekko rozgrzany olej wrzuciłam pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej, szczyptę ziół prowansalskich i soli. Przemieszałam zioła i natychmiast wrzuciłam ziemniaki, obsmażając je szybko z każdej strony po kilka sekund. Krótkie podsmażanie a właściwie takie wymieszanie ziemniaków, papryki, tłuszczu - chodzi o to, żeby papryka się nie przypaliła. Na koniec posypałam porcją posiekanej zieleniny i natychmiast układałam na talerzu. Proste, szybkie, danie, z dodatkami - wyśmienite.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 28 czerwca 2013

Pyszne kotlety z kalafiora - nie tylko dla jaroszy

DomogródKalafior to smaczne warzywko a do  tego jest, jak piórko z ilością zaledwie 21 kalorii na 100 gram wagi. Oczywiście należy do tego doliczyć tłuszcze, które dorzucimy przy jego obróbce, czy to w postaci dresingu, sosu, czy majonezu. Na fajnej stronie o przelicznikach żywności, dowiecie się też, ze 1 łyżka oleju odpowiada wadze 10 gram i około 90 kaloriom. Użyłam maksymalnie do smażenia kotletów 4 - 5 łyżek oleju, a kotletów wyszło mi całkiem sporo,  około 12 sztuk. Na jedną osobę, przypada nie więcej, niż jedna łyżka tłuszczu, czyli 90 kalorii plus 21 kalorii daje około 111 kalorii. Wszystko można policzyć. Mój sposób na smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu polega na tym, że kiedy kotlety wypiją już go prawie a nie chcę, żeby się przypalały, wtedy podlewam je małą ilością wody, co bardzo dobrze się sprawdza.
  Przepis na błyskawiczną sałatkę z ogórka ze świeżymi ziołami
 Przepis na Pyszne paprykowe ziemniaczki



Składniki:


1 średni kalafior
1 łyżka bułki tartej do masy kalafiorowej
1 mała cebulka
1 pazurek czosnku
2 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów (często zastępuje ją otrębami owsianymi)
1 jajko
solidna garść posiekanej zieleniny (u mnie był koper, nać pietruszki, szczypiorek i cudowny tymianek - wszystko z ogródka)
4-5 łyżek oleju do smażenia (szkoda szlachetnych olejów tłoczonych na zimno, bo się będą tylko kopcić a kwasy omega 3 zginą już powyżej 60 stopni C). Dobrym olejem lepiej pokropić sałatkę, czy kartofelki.
podstawowe przyprawy: sól, pieprz, pól łyżeczki papryki słodkiej, zioła prowansalskie

 Jeśli jesteś wzrokowcem zobacz przepis na kotlety z kalafiora na filmie

 

Przygotowanie kotletów z kalafiora


Kalafiora płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości około 10-15 minut. Solimy bardzo delikatnie, bo i tak później będziemy przyprawiać kotlety.
Moja rada: Zaraz, jak się kalafior ugotuje, natychmiast odcedzamy, dzięki temu warzywo, odparuje spore ilości wody i będzie łatwe do formowania. Cebulkę rumienimy na bardzo małej ilości tłuszczu, dodając do niej, pod koniec starty czosnek. Wystudzony kalafior, cebulkę przeciskamy przez maszynkę lub rozdrabniamy robotem. Dodajemy jajo, zieleninę, sól, pieprz i robimy kotleciki, nie za duże, gdyż, mimo wszystko są dosyć miękkie i nie zetną się tak ściśle, jak mięso. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Z trudem zmieściłam wszystkie kotlety a na dwa razy, to przecież kolejne dodawanie tłuszczu... Słowem: duża patelnia, by wszystkie usmażyć od razu, maksymalnie rumienimy minutę z każdej strony. Przynudziłam tym długim opisem, ale warto..., bo kotleciki są niesamowicie smaczne. Polecam!

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...