środa, 10 lipca 2013

Surówka z białej kapusty tanie żródło najcenniejszych wartości

 
Domogród
 Surówka z białej kapusty w mojej kuchni to częsta przystawka i to nie tylko do głównego menu. Uwielbiam ją zajadać między posiłkami, na co Was również mocno namawiam. Bogactwem witamin i minerałów przewyższa wiele popularnych warzyw. Wystarczy poszperać w bibliografii, czy w internecie, jak wiele skarbów odżywczych w sobie kryje. Więcej o roli kapusty w zdrowej diecie tutaj.
Domogród
Lubię proste, ale pełne wartości dania, które nie tylko są tanie, ale dostępne, świeże i przesmaczne. Na całym świecie ludzie tworzą smakowite i proste dania. Historia włoskiego, czy francuskiego menu, znanego na całym świecie, bierze również swój początek z biedy, która pobudzała ludzką wyobraźnię. Dzięki niej, z prostych składników powstawały potrawy o wyjątkowym smaku. Pora przejść do przepisu, który jest łatwy, szybki i pyszny.

Składniki:

1/4 średniej główki kapusty
1 duża marchew
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (nać z pietruszki, tymianek, szczypiorek, koperek - co tylko macie w ogródku, czy na parapecie)
1 kopiasta łyżki gęstego jogurtu
2-3 łyżki oleju z oliwek
1,5 łyżeczki cukru brązowego
szczypta soli kamiennej lub morskiej (sól kamienna to także sól morska, powstała 250 mln. lat temu w morzach wszechobecnych w Polsce i Europie)
2 łyżki soku z cytryny
pieprz lub maleńka szczypta pieprzu czarnego

 

Przygotowanie surówki z białej kapusty


Kapustę dzielimy na cztery. Obrywamy wierzchnie liście z części, której użyjemy do surówki, zwłaszcza z młodej kapusty - może być na nich sporo nawozów) i płuczemy pod bieżącą wodą, trzymając ją równolegle ułożeniem liści do strumienia wody (ja dodatkowo każde warzywa na surówkę, przepłukuje krótko wrzątkiem, by upewnić się, że ewentualne środki chemiczne zostały spłukane do minimum). Podobnie postępuje z obraną marchewką. Nać kupnej zieleniny należy także porządnie przepłukać pod bieżącą wodą. Do szatkowania kapusty dobrze jest wyposażyć się w prosty sprzęt (ręczna szatkownica - uważamy na palce, by ich przy okazji nie zetrzeć). Marchewkę ścieramy na tarce do jarzyn a zieleninę siekamy nożem. Warzywa wstępnie solimy szczyptą soli i mieszamy, by ułatwić ich kruszenie. Jeżeli pojawi się nadmiar soku, choć z takiej ilości nie powinno być go dużo, odlewamy go i wypijamy a już na pewno nie wyrzucamy - ten sok to eliksir zdrowia. W osobnej miseczce robimy sos, którym doprawimy surówkę z białej kapusty. Łączymy jogurt z olejem, sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i wlewamy do surówki. Dokładnie mieszamy, próbujemy i gotowe! Jeśli rzadko robiliście ją do tej pory, spróbujcie ją przygotować właśnie w lipcu, kiedy kapusta jest krucha i apetyczna. Teraz lubię ją podawać z paprykowymi ziemniaczkami, rybą lub sadzonym jajkiem. Taką  przystawkę możecie robić do końca grudnia. Póżniej kapusta, z uwagi na długie przetrzymywanie robi się twarda, włóknista i mniej smaczna. Mozna wtedy używać kapusty pekińskiej, która również jest kopalnią witamin i minerałów.
Polecam smaczną surówkę z pora i marchewki w sosie jogurtowym
surówkę papryka z kapustą pekińską w sosie majonezowym
prostą i pyszną surówkę z kapusty pekińskiej w oliwie
błyskawiczna sałatka z papryki i pora

5 komentarzy:

  1. do takiego obiadu maślanka i nic tylko wcinać! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O żeby tak chociaż była prawdziwa... Dziękuję za wpis i zapraszam ponownie...

      Usuń
  2. samo zdrowie :) a do tego polecam rybę z grilla http://www.zgrilla.pl/faszerowany-pstrag-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadza się, tanie źródło witamin - kapusta !
    Warto po nią sięgać i tworzyć pyszne dania :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiało cieplutko francuską kuchnią... Witam Cię serdecznie i zapraszam częściej...

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...