Witam Kochani! Polecam łatwy sposób na szybką karkówkę do obiadu w lekkiej panierce bez mąki.
Składniki na ok. 6 solidnych kotletówokoło 80 dag karkówki
1 spore jajko surowe
sól, pieprz do smaku
ciut przypraw ziołowych wg uznania (u mnie szczypta tymianku)
4-5 łyżek bułki tartej
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Mięso porcjuje na grubsze plastry w poprzek włókien i rozbijam tłuczkiem na cieńsze płaty.
Oprószam solą i pieprzem, szczyptą tymianku z obu stron i odstawiam na ok. 10-15 minut.
W międzyczasie w misce roztrzepuję widelcem jajko z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Do drugiej misy wsypuję bułkę tartą.
Przy pomocy widelca moczę w jajku, osączam, co oszczędzi nam taplania palców rąk w jajku, jak i ułatwi obtaczanie w bułce.
Kotlety smażę na rozgrzanym tłuszczu na średnim grzaniu po kilka minut z każdej strony, na rumiano - tradycyjnie podobnie jak schabowe i gotowe. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.