Strony

czwartek, 11 kwietnia 2024

Karkówka soczysta lekko panierowana lepsza od schabowych

 Witam Kochani! Polecam łatwy sposób na szybką karkówkę do obiadu w lekkiej panierce bez mąki.



Składniki na ok. 6 solidnych kotletów

około 80 dag karkówki

1 spore jajko surowe

sól, pieprz do smaku

ciut przypraw ziołowych wg uznania (u mnie szczypta tymianku)

4-5 łyżek bułki tartej

tłuszcz do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Mięso porcjuje na grubsze plastry w poprzek włókien i rozbijam tłuczkiem na cieńsze płaty.


Oprószam solą i pieprzem, szczyptą tymianku z obu stron i odstawiam na ok. 10-15 minut.

W międzyczasie w misce roztrzepuję widelcem jajko z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Do drugiej misy wsypuję bułkę tartą. 

Przy pomocy widelca moczę w jajku, osączam, co oszczędzi nam taplania palców rąk w jajku, jak i ułatwi obtaczanie w bułce.


Kotlety smażę na rozgrzanym tłuszczu na średnim grzaniu po kilka minut z każdej strony, na rumiano - tradycyjnie podobnie jak schabowe i gotowe. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.