Witam Kochani! Polecam smakowity sposób na kasze jaglaną, która z uwagi na bogactwo składników odzywczych powinna trafić na stół chociaż raz w tygodniu.
Składniki na ok. 16 - 18 średnich placków
200 ml suchej kaszy jaglanej a po ugotowaniu zajmuje objętość ok. 2 szklanki
3-4 nieduże ziemniaki
1 cebula średnia
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 jajo
sól do smaku ok. 1 płaska łyżeczka
przyprawy ziołowe opcjonalnie wg uznania
tłuszcz do smażenia
LINK do przygotowania na filmie
Do ugotowanej kaszy dodaję starte ziemniaki z cebulą (proporcje mniej więcej: 2/3 kaszy do 1/3 masy z ziemniaków). Dodaję mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, przyprawy (u mnie ciut bazylii, nieco ostrej papryki) i mieszam. Ot i cała robota. Ciasto powinno być dość gęste, by łatwiej formować i obracać placki na patelni. Smażę tradycyjnie, jak typowe placki ziemniaczane na rumiano na rozgrzanym tłuszczu na umiarkowanym grzaniu.
Czy te ziemniaki są surowe?
OdpowiedzUsuńTak są surowe
OdpowiedzUsuńDzięki, jutro zrobię
OdpowiedzUsuńna surowe nie wygląda.
OdpowiedzUsuń