wtorek, 11 lipca 2023

Cukinia z pieczarkami i serem lepsza od pizzy

 Witam Kochani! Polecam na lato smaczną alternatywę do popularnej pizzy. W roli głównej oczywiście cukinia...





Składniki na 4-5 porcji


2 średnie cukinie
7-8  średnich pieczarek
ok. 10 dag sera łagodnego do starcia
2-3 łyżki oleju do smażenia lub masła klarowanego
1 cebula 
1 ząbek czosnku
sól do smaku
przyprawy (u mnie: bazylia, papryka słodka i ostra)

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie


Zaczynam od pokrojenia cukinii w plastry o grubości ok. 2 cm. Oprószam plastry solą i odstawiam na sicie, by nieco obciekły z nadmiaru płynu na ok. 30 minut.

Przygotowanie farszu: Pieczarki kroję w dość drobną kostkę i cebulę na drobno.
Rozgrzewam 2 łyżki tłuszczu na patelni, dodaje cebulę i krótko podsmażam. Dorzucam przyprawy i pieczarki. Mieszam i podsmażam krótko 3-5 minut. Pod koniec dodaję starty czosnek, mieszam i zaraz zestawiam z grzania do lekkiego przestudzenia.

Rozgrzewam piekarnik do temperatury ok. 140-150 stopni C. grzałka góra-dół lub termo-obieg.

Plastry cukinii wykładam w formie typowej od piekarnika na papierze do pieczenia. Smaruję plastry częścią przypraw i ok. 1 łyżki oleju. Układam na każdym plastrze porcyjki farszu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut do momentu. gdy cukinia zmięknie. Wykładam na plastry porcje startego sera i ponownie zapiekam ok. 4-5 minut najlepiej w obniżonej temp. ok. 110 stopni C. Pyszota!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...