Witam Kochani! Polecam prosty sposób na pychotki z jagodami. Foremki do mufinek uwielbiam, bo świetnie skracają czas przygotowania nie tylko jagodzianek, babeczek czy drożdżóweczek bez zaklejania czy formowania.
Składniki na 12 babeczek jagodzianek230 g mąki pszennej
3 jajka
150 g cukru drobnego
150 g masła
ok. 200 g jagód lub borówek amerykańskich
sok z połowy cytryny
płaska łyżka cukru waniliowego
1łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
szczypta soli
LINK do przygotowania na filmie
Zaczynam od topienia masła w rondelku na małym grzaniu tak, by było tylko ciepłe
W misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do osobnej misy wybijam całe jajka. Dodaję szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszam chwilę bez potrzeby miksera i zaraz dodaję ciepłe masło. Ponownie krótko mieszam rózgą i dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam chwilę do uzyskania mniej więcej kremowej masy, jak na typową babkę. Dodaję sok z cytryny i kolejną chwilę mieszam. na tym etapie można owoce dodać do ciasta i wymieszać całość delikatnie łyżką lub tak, jak jak u mnie - ułożyć owoce na wierzchu wpychając je do ciasta. Ciasto przed pieczeniem najlepiej napełnić do 3/4 wysokości foremek. W międzyczasie nastawiam piekarnik na 170 stopni C. grzałka góra-dół lub termo-obieg. Piekę ok. 25-30 minut. Pulchne pychotki w sam raz na deser.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Fantastyczne jagodzianki ;)
OdpowiedzUsuń