czwartek, 16 grudnia 2021

Ekspresowe chrupkie zawijańce ciasto francuskie szynka ser żurawina

 Witam Kochani. Jeśli szukacie efektownych i zarazem bardzo prostych przepisów na Święta to wypróbujcie kolejny pomysł z ciastem francuskim. Pychota, zwłaszcza do barszczyku...



Składniki na 24 sztuki 



1 ciasto francuskie ok. 300 g

80 g szynki pokrojonej drobno

ok. 50 g żurawiny suszonej (wcześniej ją opłukuję, moczę 30 minut w niewielkiej ilości wody cytrynowej i osączam na sicie)

50-80 g łagodnego sera startego np: gołki białej niewędzonej

1 małe jajo roztrzepane widelcem


Przygotowanie 

LINK do przygotowania na filmie


Ciasto francuskie dzielę na kwadraty o boku ok. 7 cm. Najlepiej wymierzyć długość i podzielić na 6 oraz wymierzyć szerokość i podzielić na 4.

(najpierw ciasto kroję radełkiem wzdłuż na pół, dalej każdą połowę dzielę na kolejne połowy uzyskując cztery pasy wzdłuż. Potem w poprzek pasów wyznaczam radełkiem na środku ciasta linie poprzeczną prostopadłą i od niej odmierzam w równych odstępach po dwie linie poprzeczne równoległe do niej z prawej i lewej jej strony)

Na środku kwadratów układam rozdrobnioną szynkę, potem żurawinę i starty ser. Przeciwległe różki kwadratów smaruje jajkiem. Zakładam je na siebie i delikatnie przyklepuję, żeby dobrze się skleiły. Smaruje jajkiem po wierzchu zawijańce i układam w formie na papierze do pieczenia.


Piekarnik nastawiam na 185 stopni C. grzałka góra-dół


Wstawiam do gorącego piekarnika Piekę ok. 13-15 minut. na rumiano.

Życzę Kochani Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
i udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Nie przepadam za ciastem francuskim. Ale takie zawijańce chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam takie nieduże przekąski i do tego pyszne. Pozdrawiam

      Usuń
  2. O, super! Mam trochę świeżej żurawiny i nie miałam na nią pomysłu! Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo łatwe przyjemne w przygotowaniu a w kosztowaniu: Ochhh warto się przekonać... Pozdrawiam

      Usuń
  3. Z chęcią spróbuję. Jeszcze nie jadłam czegoś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zainteresował mnie ten blog


    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...