Witam Kochani. Jeśli szukacie efektownych i zarazem bardzo prostych przepisów na Święta to wypróbujcie kolejny pomysł z ciastem francuskim. Pychota, zwłaszcza do barszczyku...
Składniki na 24 sztuki
1 ciasto francuskie ok. 300 g
80 g szynki pokrojonej drobno
ok. 50 g żurawiny suszonej (wcześniej ją opłukuję, moczę 30 minut w niewielkiej ilości wody cytrynowej i osączam na sicie)
50-80 g łagodnego sera startego np: gołki białej niewędzonej
1 małe jajo roztrzepane widelcem
LINK do przygotowania na filmie
Ciasto francuskie dzielę na kwadraty o boku ok. 7 cm. Najlepiej wymierzyć długość i podzielić na 6 oraz wymierzyć szerokość i podzielić na 4.
(najpierw ciasto kroję radełkiem wzdłuż na pół, dalej każdą połowę dzielę na kolejne połowy uzyskując cztery pasy wzdłuż. Potem w poprzek pasów wyznaczam radełkiem na środku ciasta linie poprzeczną prostopadłą i od niej odmierzam w równych odstępach po dwie linie poprzeczne równoległe do niej z prawej i lewej jej strony)
Na środku kwadratów układam rozdrobnioną szynkę, potem żurawinę i starty ser. Przeciwległe różki kwadratów smaruje jajkiem. Zakładam je na siebie i delikatnie przyklepuję, żeby dobrze się skleiły. Smaruje jajkiem po wierzchu zawijańce i układam w formie na papierze do pieczenia.
Nie przepadam za ciastem francuskim. Ale takie zawijańce chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam takie nieduże przekąski i do tego pyszne. Pozdrawiam
UsuńO, super! Mam trochę świeżej żurawiny i nie miałam na nią pomysłu! Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńBardzo łatwe przyjemne w przygotowaniu a w kosztowaniu: Ochhh warto się przekonać... Pozdrawiam
UsuńZ chęcią spróbuję. Jeszcze nie jadłam czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo naprawdę pychotki. Pozdrawiam
UsuńZainteresował mnie ten blog
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka !
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńlepsze od seksu
OdpowiedzUsuńw pewnym wieku na pewno
OdpowiedzUsuńfajny wpis
OdpowiedzUsuń