Składniki na 3-4 porcje
1 średnia kapusta
połowa sporej piersi z kurczaka
1 mała cebula lub pęczek szczypiorku z małymi cebulkami
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie)
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
przyprawy wg uznania (u mnie po szczypcie tymianku i bazylii)
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Kapustę kroję na średnio drobno. Opłukuję i osączam na sicie
Umyte osuszone mięso kroję w grubą kostkę. Delikatnie solę i odstawiam na kilka minut
Cebulę i czosnek siekam na drobno
Rozgrzewam tłuszcz na patelni i podsmażam kurczaka na rumiano około 2 minut. Dodaję posiekaną cebulę. Mieszam i chwilę podsmażam. W razie potrzeby, kiedy przybywa przywarek na patelni dodaję ciut wody - to dobry sposób do ich odklejenia zamiast dolewania kolejnych porcji tłuszczu. Zaraz dodaję czosnek. tymianek bazylię. Mieszam i dosłownie po chwili dodaję kapustę. Mieszam i dusze całość jeszcze kilka minut- to jest tylko tyle aż kapusta zmięknie. Przyprawiam. Na koniec jeszcze ciut bułki tartej - opcjonalnie, jeśli płyn całkiem nie odparował. Dodaję posiekany koperek. Mieszam i zestawiam z ognia, żeby zachować ładny wygląd kapusty. Pychota! Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam zasmażaną kapustę. Ten dodatek kurczaka to dla mnie nowość, ale musi smakować rewelacyjnie. Spróbuję przy pierwszej okazji.
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania. Polecam i dziękuje za odwiedziny!!!
UsuńJa też nie widziałam przepisu na kapustkę z kurczakiem. Spróbuję, bo akurat dziś miałam robić kapustkę na obiad.
OdpowiedzUsuńPolecam! Pychota! Dziękuję za odwiedziny
UsuńWszystkie przepisy super jestem na pani stronie i gotuje
OdpowiedzUsuń