Składniki na ok. 16 kotletów
około 0,5 kg wątróbki
2 ugotowane jajka na tawrdo
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (ok. 25 g)
3-5 dag sera żółtego
sól, pieprz
zioła wg uznania - u mnie szczypta bazylii, tymianku, papryki słodkiej
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Posiekaną cebulę podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec dodaję posiekany drobno czosnek, ciut przypraw, krótko podsmażam i zestawiam z grzania.
Wątróbkę oczyszczam z jasnych przyrostów. Opłukuję w zimnej wodzie. Osączam i kroję w drobną kostkę (lepiej drobniej niż moja na zdjęciu).
Do wątróbki dodaję pokrojone w kostkę jajka, ser, cebulę podsmażoną, mąkę ziemniaczaną i przyprawiam ( na pół kg wątróbki oszczędna płaska łyżeczka soli). Mieszam całość i układam porcje na rozgrzanym tłuszczu.
Smażę na średnim ogniu, jak placki ziemniaczane z każdej strony. Jesli są grubsze kotlety, smażę tak jak tradycyjne kotlety ciut dłużej na ostrożnym grzaniu. Świetnie smakują z ryżem, jak i z ziemniakami. Polecam!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.