czwartek, 13 listopada 2014

Soczyste roladki z kurczaka szpinaku sera i pieczarek

Witam Kochani. Ten przepis przygotowałam dla tych z Was, którzy nie przepadają za szpinakiem i jednocześnie gwarantuję, że podduszone pieczarki ze szpinakiem smakują rewelacyjnie, dodatkowo otulone plastrem sera... Bardzo polecam!





Składniki

 z jednej połówki piersi wychodzą dwie roladki


3 spore połówki piersi  fileta z kurczaka
około 150 g mrożonego szpinaku
około 6 plastrów sera żółtego
4-5 pieczarek
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
świeże i suszone zioła (tymianek, zioła prowansalskie)
3 łyżki bułki tartej, z czego jedną dodaję do farszu
kilka łyżek oleju do smażenia lub 2 łyżki klarowanego masła



Marynata do kurczaka


4-5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu lub cukru
2-3 szczypty soli 
pieprz czarny lub Cayenne
płaska łyżeczka ziół prowansalskich





Przygotowanie roladek z kurczaka

1. Umyte osuszone połówki z piersi kroję wzdłuż włókien na pół, mniej więcej zachowując zbliżoną grubość i delikatnie rozbijam, żeby nie poprzecinać mięsa. Najlepiej zrobić to w torebce foliowej przeznaczonej do celów spożywczych
-wybieramy odpowiednią wielkość torebki, żeby swobodnie rozbić każdy płat mięsa. Dzięki temu mięso nie przykleja się do deski i nie osłabia jego kruchej struktury. Takie pomysły wpadają do głowy, kiedy nie ma pod ręką folii spożywczej z rolki. Podpowiem, że dobrze posłużyć się rękawem do pieczenia, jeśli nie macie torebek.







2. Dokładnie mieszam składniki marynaty. Pokrywam marynatą mięso z obu stron i odstawiam przynajmniej na pół godziny, dzięki temu filet jest bardzo soczysty.

3. Do delikatnie zeszklonej na niewielkiej ilości tłuszczu pokrojonej wcześniej w kostkę cebuli, dodaję posiekany czosnek z listkami tymianku i szczyptą ziół prowansalskich oraz odrobiną ostrej papryki. Mieszam i dosłownie po kilku sekundach (czosnek smażę bardzo krótko - nie może się przypalić), dodaje pokrojone w drobniejszą kostkę pieczarki a zaraz po nich szpinak. Duszę około 2 minut (najlepiej to robić na dużej patelni - szybciej odparujemy nadmiar wody z rozmrożonego szpinaku). Farsz przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję jedną łyżkę z brzuszkiem bułki tartej. Mieszam i zestawiam z ognia. Studzę.


4. Na płat mięsa układam plaster sera i porcję farszu, zostawiając wolne miejsca o szerokości około 3 cm, na bokach i końcówce przeciwległej do początku zawijania. (zdjęcie poniżej). Właściwie zawijam identycznie, jak gołąbki, zakładając boki mięsa do środka i roluję. Obtaczam ostrożnie w bułce tartej bez użycia jajka (mięso jest wilgotne od marynaty). Można sobie pomóc spinając roladki wykałaczkami.




5. Roladki obsmażam krótko, po minucie z każdej strony na rumiano i dopiekam w piekarniku w naczyniu ceramicznym przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




18 komentarzy:

  1. pyszne roladki:) lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne roladki, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uważam ,ze Pani blog jest jednym z najlepszych.Proste i nieskomplikowane dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O bardzo dziękuję za uznanie. To wspaniała nagroda i motywacja dla mnie. Uwielbiam proste dania, jak większość ludzi na tym świecie, bo są pyszne i proste do przygotowania. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Też robię takie roladki z kurczaka! Są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez znam ten przepis…..roladki są przepyszne
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie sprawdzony przysmak. dziekuję za wizytę.

      Usuń
    2. Zrobiłam roladki według Pani przepisu już dwa razy i były fantastyczne. Miałam też kilka niewymiarowych kawałków, które usmażyłam jak kotleciki i powiem szczerze, że nigdy nie jadłam tak soczystego mięsa z kurczaka. Gratuluję bloga, zerkam tu często.

      Usuń
    3. Bardzo dziekuję za każde odwiedziny i ocenę przepisów. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Witam Panią :) może to głupie pytanie ale czy roladki można zamrozić - i przez ile czasu można je przechowywać w zamrażalce? Jak to jest z tym mrożeniem potraw mięsnych, jeśli akurat zostaje nam więcej ?
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo mądre pytanie - ja mrożę produkty mięsne do 2-3 tygodni. Wkładam do pojemnika z zamknięciem a wyjmuję wcześniej na kilka godzin przed odgrzaniem, gdyż raptowne odmrażanie nie jest zbyt dobre. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Witam.
    Czy zamiast jogurtu mogę użyć kefiru? UWIELBIAM PANI PRZEPISY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Kasiu. Oczywiście, że jak najbardziej. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Czy zamiast pierś z kurczaka schab tez można?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Weroniko przepis jest rewelacyjny, roladki wyszły soczyste i pyszne! Fileta rozkroiłam "na książkę", zamiast pieczarek dałam grzyby. Roladki podałam pokrojone w 3-4 cm plastry z zapieczonym serem na wierzchu. Gratuluję Pani świetnych przepisów!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.