Nie wnioskujcie z tytułu, że to jakieś przechwałki. Po prostu potwierdza się przekonanie, że nie trzeba przepłacać, by uzyskać pyszne i puszyste ciasto. Na kajmak też nie musicie wydawać kasy. Wystarczy zrobić karmel z cukru i dodać do niego zagęszczone mleko lub śmietankę a do smaku troszkę czekolady (obiecuję posta i film z przepisem na karmel)
Składniki
30 dag białego półtłustego twarogu
300 ml świeżej śmietany 12%
300 ml mleka
4 duże jaja
5 dag rodzynek
5 dag pokrojonych moreli
5 dag migdałów posiekanych
około połowy szklanki drobnego cukru
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej lub kaszy manny
4 łyżki dżemu
około 200 ml kajmaku (zużyłam około 250 ml)
szczypta soli
aromat migdałowy
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek alkoholu do ponczu i namoczenia bakalii
Przygotowanie
Przygotowanie na filmie LINK
1. Pieczemy biszkopt i zostawiamy go w formie (moja forma 26 cm x 36 cm)
2. Bakalie płuczemy pod bieżącą wodą. Moczymy chwilę w gorącej przegotowanej wodzie, którą odlewamy i przepłukujemy wrzątkiem. Morele kroimy na wielkość zbliżoną do rodzynek. dodajemy do bakalii 1-2 łyżki alkoholu i mieszamy.
3. Przygotowujemy poncz z soku z cytryny, 1/4 szklanki przegotowanej wody, 1 łyżki alkoholu.
4. Nasączamy biszkopt
5. Smarujemy biszkopt dżemem lub powidłami
6. Rozcieramy ser tłuczkiem do ziemniaków
7. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy, kiedy sztywna, cukier w trzech rzutach i miksujemy na bezę.
8. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
9. Do miski z roztartym serem dodajemy żółtka. Miksujemy chwilę i dodajemy śmietanę. Ponownie miksujemy chwilę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy, dolewamy mleko, jakiś aromat i znowu miksujemy. Kiedy masa serowa jest jednolita, dodajemy pianę, również partiami, w dwóch, trzech rzutach.
10. Na koniec dodajemy oprószone w mące bakalie i bardzo wolno mieszamy całość. Wylewamy masę na biszkopt i natychmiast wstawiamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu sernik stygnie jeszcze pół godziny w piekarniku. Charakterystyczna górka rosnąca podczas pieczenia zawsze trochę opada. To naturalne...
11. Kiedy sernik porządnie ostygnie polewamy go kajmakiem, którego wcześniej warto wymieszać z rozpuszczoną ciepłą żelatyną. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami migdałowymi.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
To ja poproszę kawałeczek do herbatki :) wygląda nieziemsko i tak też pewnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńteż jestem zdania, że nie trzeba szukać sukcesu na pyszne ciasto w zadęciu i Bóg wie jakich kombinacjach wystarczy ruszyć makówkę lub poszperać w książkach i ineternecie a uda nam się wyczarować pyszne i tanie ciasto bez nadwyrężania domowego budżetu! :)
Dokładnie... Mnie właśnie największą frajdę sprawia robienie autorskich przepisów. Każdy z nich podlega mojej surowej krytyce zanim się nim podzielę.
UsuńDziękuję serdecznie za komentarz i pozdrawiam
Smakowity serniczek , wyszedł przepięknie aż ślinka cieknie na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńCzy koniecznie trzeba dodawać żelatynę do kajmaku? Robię krówkę z kajmakiem na wierzch i nigdy nie dodawałam,nic się kajmakowi nie stało...
OdpowiedzUsuńNie koniecznie, ja chciałam, żeby kajmak nie był maziowaty. Zresztą polewa na wierzchu może być dowolna - z polewy czekoladowej, warstwy kremowej i posypki - to co lubimy
UsuńWitam czy mozna zamiast biszkoptu dodac na spod kupne biszkopty ?wiem,ze to nie to samo.chce zrobic ciasto na sobote,ale nie bede miala czasu upiec biszkoptu:( czy sernik uda sie na takim spodzie hmm ? zrobilam ostatnio torcik jogurtowy z brzoskwinia pychaaaa lekki,szukam wlasnie takich przepisow dzie mozna odjkac sporo tluszczu i kalorii:) pozdrawiam KASIA BIEGACZKA
OdpowiedzUsuńWitam
UsuńOczywiście, że można darować sobie pieczenie ciasta i wyłożyć spód ciastkami. Też będzie pysznie.
Pozdrawiam cieplutko i zapraszam na kolejne przepisy.
Pani Weroniko dziekuje za przepis na puchatka. wyszedl rewelacyjnie choc byl tylko na herbatnikach!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję za przetestowanie przepisu. Zapraszam serdecznie na pozostałe. Może coś przypadnie do gustu. Pozdrawiam
UsuńA co jeśli ta masa serowa to nie masa tylko ciapa?
OdpowiedzUsuńAle kiedy przed pieczeniem, czy po? Przed jest rzadszy i tak ma być...
Usuńto dzięki bo się wystraszyłem bo tam pisze że jednolita masa
UsuńSerdecznie witam Pani Weroniko.piekłam jabłecznik z serem pyszny,chociaż nieco zepsułam krojąc na pół biszkopt.zawiodła mnie pamięć bo wydawało mi się że wszystko pamiętam oglądając film.a przepisy Pani tak przyciągają wzrok że oglądam zamiast robić .Zaraz się biorę za sernik.Gorąco Pozdrawiam Barbara R
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Basiu za wizytę Trzymam kciuki za każdy wypiek. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na kolejne przepisy
UsuńWitam ! Czym można zastapić alkohol ?sernik wyglada smakowicie :))
OdpowiedzUsuńWitaj Iwono. Teraz królują klementynki, pomarańcze-dodaj soku z cytrusów
Usuńa czy śmietana może być zwykła ze sklepu ,ta 12%? a jak nie ,to jaką wybrać ?pozdrawiam ;)
Usuńmoże być 12%. Pozdrawiam
Usuń