piątek, 8 listopada 2013

Pyszna zupa brokułowa z makaronem


W. Domogród

Jesień rozgościła się na dobre, więc pora powrócić do rozgrzewających i wartościowych zupek. Może dla części z Was zupa brokułowa nie brzmi zachęcająco, ale zapewniam, że jest wyborna, wzbogacona wywarem z aromatycznych warzyw.

Składniki


połowa brokuła lub mały brokuł
1 marchew
1 pietruszka
skrawek selera
pęczek natki z pietruszki
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki świeżej śmietany 12%
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebulki i czosnku



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie

1. Umytego brokuła dzielimy na różyczki. Marchew, pietruszkę i seler można zetrzeć na tarce i dodać do brokuła, szybciej się ugotują. Zalewamy warzywa około jednym litrem wody, solimy i gotujemy do miękkości. 

2.W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu i podsmażamy w rondelku posiekaną cebulkę, wrzucając do niej pod koniec starty czosnek i zioła prowansalskie. 

3.Do rondelka z cebulką wlewamy kilka łyżek wywaru z gotujących się jarzyn. Mieszamy cebulkę i dodajemy do zupy.

4. Odcedzamy makaron i nie płuczemy go w wodzie. Przykrywamy pokrywką, żeby był ciepły. (Dodałam do niego łyżeczkę oleju i wymieszałam, co zapobiega jego rozmiękaniu).
5. Zmiksowałam zupę tuż po zdjęciu z palnika. Dodałam do niej śmietanę i gotowe. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

  1. Brokułowa to jedna z moich ulubionych zup :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też a brokuła dodawała bym do wszystkiego.... Pozdrwaiam

      Usuń
  2. Łatwy przepis, zupka .... Smaczna ;) tylko myślę że zamiast makaronu chyba ziemniaki były by lepsze, chociaż może dlatego że dałem rurki ??? :P Kokardki Byłby lepsze, albo tak jak w przepisie świderki, niestety nie chciało mi się iść do sklepu ;] ogólnie super pomysł dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczki zamiast klusek też super. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pycha! :)
    Ja zawsze robiłam z dodatkiem świeżego koperku, jak tutaj:
    http://co-na-obiad.pl/kuchnia_polska/zupy/zupa_brokulowa_.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodawać, co chcesz z zieleniny, ale w listopadzie o koperek, taki dobry trochę trudno

      Usuń
  4. Witam serdecznie :) Właśnie dogotowuje mi się brokułowa wg Pani przepisu i jest pyszna! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ocenę i bardzo miłe odwiedziny/Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...