Czy można się oprzeć chrupiącemu daniu, zwłaszcza, gdy głód ściska w żołądku? Rumiana skórka, pod którą skrywa się kruche i mięciutkie mięso, niekoniecznie kaloryczne, bo większość tłuszczu wytopiło się przecież do brytfanny. Oj tam... Oj tam... Po prostu przeeeepyszny kurczaczek - bez panierek i w naturalnych przyprawach. Polecam gorąco...
Składniki
Przygotowałam solidną porcję na 4 osoby
Składniki główne: 4 duże udka lub ćwiartki
na marynatę - 3-4 łyżki oleju do smażenia, 4 łyżki octu jabłkowego, szczypta soli, 1 solidna łyżeczka miodu, płaska łyżeczka roztartych ziół prowansalskich, mała szczypta rozmarynu i bazylii, płaska łyżeczka imbiru mielonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, dwa ząbki czosnku
dodatkowo: kilka gałązek tymianku i płaska łyżeczka czerwonej papryki do posypania kurczaka .
Przygotowanie
1. Z kurczaka odcinamy nadmiar tłuszczu i skóry. Oczyszczamy skórę z resztek piór i zrogowaciałych części. Myjemy porządnie w zimnej bieżącej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Porcjujemy drób a każdy z kawałków przyprawiamy solą. Po tym zabiegu mięso może odczekać kilka minut. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i polewamy kurczaka. Mieszamy mięso na przykład w misce i przykrywamy talerzem. Wkładamy całość do szczelnej foliowej torebki, by w lodówce zapach marynaty nie przyćmił innych przysmaków. Kurczaka warto przemieszać chociaż raz i zostawić go w spokoju na kilka godzin. U mnie zazwyczaj mięso leżakuje w nocy.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni C. Mięso przed wyłożeniem do formy jeszcze raz dobrze mieszamy. Blachę smarujemy niewielką ilością oleju i układamy porcje kurczaka. Posypujemy je listkami tymianku (świeży tymianek jest rewelacyjny) i odrobiną słodkiej mielonej papryki. Pierwsze pół godziny kurczak piecze się w temperaturze 185 stopni a później w niższej, według potrzeb. Jeśli zbyt szybko się rumieni trzeba ją jeszcze obniżyć. Warto przetrzymać kurczaka do prawie godziny w piekarniku, bo jest mięciutki, rumiany i niesamowity w smaku.
Taki kurczak to idealny przepis na niedzielny lub świąteczny obiad. Pięknie się prezentuje na półmisku, ciesząc oko rumianą skórką a podniebienie wyśmienitym smakiem.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Taki kurczak to idealny przepis na niedzielny lub świąteczny obiad. Pięknie się prezentuje na półmisku, ciesząc oko rumianą skórką a podniebienie wyśmienitym smakiem.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pycha :)
OdpowiedzUsuńTeż miałam dzisiaj kurczaka:)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś kurczaka w rej marynacie na obiad - był naprawdę pyszny! Polecam niezdecydowanym:)
czegoś takiego szukałam!!! dodałam tylko trochę jogurtu - jogurt proponowałaś przy innym przepisie- udka leżakowały całą noc. O dziwo, mimo ograniczenia soli z mojej strony i zioła prawdopodobnie spowodowały, że smak dla mnie super. A najważniejsze- udka nie są suche. Idealne dla cukrzyków Przepis zagości u mnie na stałe. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńDopiero teraz zauważyłam Twój komentarz odpowiadając na inny. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. Pozdrawiam serdecznie
Usuńchciałabym zrobić tego kurczaka w święta i kotlety z filetów kurczaka.w związku z tym mam pytanie.
OdpowiedzUsuńczy mogę kurczaka przygotować dzień wcześniej i podgrzać w piekarniku-kotlety również?nie będą suche?jeśli tak to w jaki sposób i w jakiej temperaturze.są to moje pierwsze święta na które przyjdzie teściowa'-)z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam !!WESOŁYCH ŚWIĄT
Witam
UsuńOczywiście, że można zrobić. Podczas pieczenia wydziela się sos, który po pieczeniu warto przelać do naczynia, schować razem z kurczakiem do lodówki a przed podgrzaniem polać kurczaka, żeby niw podsuszał się i nie tracił na smaku. Kotlety wystarcz tylko podgrzać, jesli to były te z mozzarellą i pieczarkami.
Radosnych i bardzo pysznych Świąt Bożego Narodzenia i wspaniałej teściowej
Już któryś raz robię kurczaka z tego przepisu. Jest SUPER! Polecam..
OdpowiedzUsuńSuper przepisy dziękuję za dobre rady kulinarne polecam Pani przepisy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń