wtorek, 22 października 2013

Śledzie w pysznym sosie chrzanowym

Śledż w sosie chrzanowym to mega smaczna sałatka. Taki sos jest świetny nie tylko do sałatek rybnych, ale także do surówek, innych ryb i mięs pieczonych.

W. Domogród

Jedyna wada sałatki to to, że znika natychmiast ze stołu. Śledzie to ciągle dość tanie bogactwo cennych tłuszczy NNKT - najlepszego paliwa dla mózgu, serca i wzrostu.

Składniki


W. Domogród


5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias

2-3 łyżki najlepiej domowego majonezu lub śmietany

2-3 łyżki soku z cytryny

1, 5 łyżeczki chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości

1 małe jabłko

1 mała czerwona cebula

pęczek natki z pietruszki (rewelacyjny dodatek)

1 łyżeczka brązowego cukru

sól i pieprz


Przygotowanie


1. Wymoczone śledzie (śledzie najlepiej moczyć przez noc w zimnej wodzie) kroimy w paseczki lub w kostkę. Kropimy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

2. Cebulę siekamy na drobniutko. Dodajemy do niej cukier i trochę soli. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę, by puściła wszystkie smaki.

3. Siekamy bardzo drobno natkę z pietruszki (można ją zmiksować razem z majonezem lub ze śmietaną). Mieszamy z majonezem lub ze śmietaną. Obrane jabłko kroimy również w drobną kostkę. Dodajemy do śmietany. Dodajemy także cebulę, chrzan, sól w razie potrzeby i wszystko dokładnie mieszamy. Sos może się wydać słodki w smaku, ale nie martwcie się, ze śledziem będzie idealny.

4. Sos chrzanowy łączymy ze śledziami i ponownie mieszamy. Dobrze by było, gdyby sałatka przed jedzeniem nieco odpoczęła i się przegryzła, ale z praktyki wiem, że rzadko kiedy jest to możliwe...

Pozdrawiam wszystkich, zaglądających do Domogrodu i zapraszam ponownie.

Zobacz inne łatwe przepisy:

Śledzie w sosie pomidorowym
Śledzie w oleju
śledzie z papryką
Śledzie w majonezie
Śledzie w jogurcie

11 komentarzy:

  1. Coś dla mojego Męża, uwielbia śledzie, a także sosy chrzanowe. Muszę zrobić dla niego coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jak dla mnie sos chrzanowy to jeden z najciekawszych sosów, pasujących do ryb, mięsa, czy warzyw. Mąż z pewnością się ucieszy. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dzisiaj zrobiłam śledziki i są pyszne. Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ocenę. Pozdrawiam i zapraszam na pozostałe przepisy

      Usuń
  3. W składnikach majonez a w opisie śmietana.To czego właściwie użyto w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a zdjęcia nie widać i składników też? A krytyk prycha... Haha. Ha... ha

      Usuń
  4. Rzeczywiście w spisie składników jest majonez, zaś w opisie jest "mieszamy ze śmietaną". Ze zdjęcia raczej trudno wywnioskować, czy to majonez, czy raczej śmietana. Pewnie smaczne, ale z czym je w końcu robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dobrze - ja k zrobi Pan(i) ze śmietaną tez będzie dobrze, jak z majonezem też będzie dobrze, wiecej można zrobic pospółkę i dać trochę śmietany i trochę majonezu, wymieszać - kuchnia to nie laboratorium naprawdę trzeba próbować/ Pozdrawiam

      Usuń
  5. dokładnie, czytam komentarze i śmiech bierze. widac pancie srancie, ktore maja dwie lewe rece do gotowania. jest wyraznie majonez lub smietana. no coz, w dzisiejszej szkole kiepsko ucza i z czytaniem problem u niektorych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo często Tu zaglądam i dużo korzystam z tak wyśmienitych przepisów serdecznie dziękuję za dobre rady dziś będę robiła śledzie z sosem chrzanowym , serdecznie pozdrawiam i zycze zdrowych i spokojnych Świąt Narodzenia Pana Barbara z Kujaw:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Basiu i dziekuję za bardzo miły wpis. Życzę Radosnych Świąt I Pomyslności W Nowym Roku 2018. Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.