środa, 23 października 2013

Jak przygotować pyszną fasolę


Fasolkę kochają Brazylijczycy, Portugalczycy a i u nas chyba nie najgorzej się plasuje na liście ścisłego menu.

W. Domogród

Niektórzy mówią, że ciężka i rozdymająca... Nie zgadzam się z tą opinią, chyba, że ktoś ma na nią alergię, czy coś w tym rodzaju. Jeśli fasolę odpowiednio się przygotuje jest rewelacyjna a do tego bogata w komplet witamin, minerałów i bardzo wartościowego białka. Fasolę moczymy przynajmniej 12 godzin w chłodnej wodzie, by pozwolić jej uwolnić się od niekorzystnych puryn, które źle działają na nasze jelita. Po moczeniu wodę trzeba odlać i dobrze opłukać fasolę pod bieżącą wodą, ale o tym poniżej w przygotowaniu fasolki.

Składniki

Przygotowałam porcję na 4 osoby, na
którą potrzeba 0,5 kilograma fasoli.




0,5 kg fasoli Mały Jaś. 

4 marchewki

3 pietruszki

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

150 gram wędzonki (u mnie jest kiełbaska w ramach kompromisu względem męża)

2 kopiaste łyżeczki słodkiej mielonej papryki

około 100 ml przecieru pomidorowego lub dobrego koncentratu.

1 łyżeczka ziół prowansalskich (dodatkowo dodałam kilka gałązek świeżego tymianku)

2 liście laurowe i 3-4 ziarna ziela angielskiego

pęczek natki z pietruszki

sól i pieprz




Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie 

Suchą fasolę wsypujemy do garnka. Zalewamy sporą ilością chłodnej wody. Najlepiej niech sobie stoi przez noc do południa następnego dnia. Po czym odsączamy ją na sicie i płuczemy jeszcze chwilę pod bieżącą wodą. Zalewamy ponownie wodą, tak tylko, by jej lustro przykryło nabrzmiałą fasolkę. Zaletą moczenia fasolki jest także fakt, że krócej będziemy ją gotować. Trwa to przeciętnie około godziny. Jeśli fasola jest bardzo stara, może to potrwać dłużej. Na początku gotowania dodaje do fasoli tylko sól, liście laurowe i ziele angielskie.

Na około pół godziny przed końcem gotowania, wrzucam do fasoli pokrojone w kostkę warzywa.

Podsmażam posiekaną cebulkę. Kiedy się zrumieni, dodaję pokrojoną wędzonkę. Jesli wędzonka tłuściejsza zaczynam od jej podsmażenia bez dodatkowego tłuszczu i potem dopiero dodaję cebulę. Po podsmażeniu wędzonki, dodaje starty czosnek. Chwilę podgrzewam, by się czosnek nie przypalił i dodaje paprykę. Wyłączam palnik (paprykę można bardzo łatwo przypalić). Dodaję ciut wody do rondla, by zabrać ze spodu wszystkie smaki. Mieszam i wrzucam do gotującej się fasoli z warzywami. Zabieram jeszcze do rondla kilka łyżek wywaru z fasoli, ponownie mieszam i łącze z całością. Dodaje jeszcze przecier pomidorowy, szczyptę chili i chwilkę gotuję.

Próbuję i sprawdzam fasolkę na miękkość. Na sam koniec dosypuję do fasoli około 2 łyżki bułki tartej a po chwili posiekaną natkę z pietruszki i zestawiam garnek z ognia.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. ale pyszności :) nigdy nie dodawałam bułki tartej do fasolki, skorzystam z przepisu za kilka dni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna:) Zajadamy się aż się uszy trzęsą :)) Polecam wszystkim. Dziękuję za super przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.