środa, 1 lipca 2015

Sernik puchatek na biszkoptowym murzynku z czekoladową pianką

Witam serdecznie amatorów sernika. Dzisiaj mam propozycję na atrakcyjny sernik o fantastycznym smaku. Ciacho bogate w białko i czekoladę naprawdę stawia na nogi. Polecam gorąco na różne okazje.
Pośród słodkości ze świeżymi owocami lata- nie to, żeby mi się przejadły- zatęskniłam za czymś odmiennym i z czekoladą,




Składniki na dużą blachę o wymiarach około 24 cm x 40 cm


biszkopt z 3 jaj lub biszkopt z 5 jaj lub 250 g ciemnych biszkoptów albo herbatników
około 50 ml ponczu do posmarowania biszkoptu - skład: łyżka soku z cytryny, woda zimna przegotowana, płaska łyżeczka cukru lub zamiast ponczu, jeśli mamy pod ręką kompot na przykład z truskawek.

Masa serowa

około 60 dag twarogu półtłustego
5 jaj
3/4 szklanki drobnego cukru
250 ml mleka 2% (pełna szklanka)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej 
ulubiony aromat
szczypta soli
1-2 łyżeczki kakao

Pianka czekoladowa

550 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%, z tego około 50 ml do mieszania z czekoladą w kąpieli wodnej
100 g ciemnej czekolady gorzkiej minimum 60% kakao
1 łyżeczka kakao w proszku
4 łyżeczki z brzuszkiem cukru pudru
1,5 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny - opcjonalnie jeśli chcemy, żeby pianka była bardziej sztywna - zrobiłam bez niej i wyszła delikatna masa, dająca się kroić nożem a jeśli bym dodała do niej żelatynę to wówczas rozklejam ją najpierw w 2-3 łyżkach zimnej przegotowanej wody i kiedy spęcznieje, wstawiam żelatynę w szklance do naczynia z gorącą wodą. Mieszam i czekam aż się dobrze rozpuści. Do ciepłej żelatyny dodaję kilka łyżek gotowej pianki. Energicznie mieszam. Dodaje do całości pianki i energicznie miksuję.

Przygotowanie sernika


Upieczony wystudzony biszkopt nasączam ponczem. 
Zabieram się do masy serowej - ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Na koniec dodaję do ubitej piany dla usztywnienia łyżkę lub dwie cukru i chwilę miksuję. Do osobnej misy wkładam twaróg, resztę cukru, trochę mleka na początek i blenderem miksuję na gładko. Dodaję żółtka. Miksuję krótko. Dodaję mąkę ziemniaczaną. Miksuję do połączenia i dodaję resztę mleka. Ponownie miksuję krótko do jednolitej masy. Odstawiam robot i mieszam dużą łyżką masę serową z ubitą pianą - ostrożnie i jak najkrócej. Nie martwię się, że w masie gdzieniegdzie widać pęcherzyki piany. Im dłużej mieszamy tym sernik będzie mniej pulchny. Tłuszczu nie trzeba dodawać, bo twaróg ma go sporo a przekonacie się, że i tak sernik bez niego smakuje idealnie. Wylewam masę serową na ciasto i wstawiam do rozgrzanego piekarnika z temperaturą 175 stopni C. Piekę około 40-45 minut na funkcji grzałka góra-dół. Sernik kiedy ostygnie zawsze trochę opada tworząc zagłębienie, które wypełniam pianką czekoladową. 
Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką i kakao w kąpieli wodnej (naczynie szklane wypełnione składnikami układam na rondlu z ciepłą wodą). Trochę to trwa aż czekolada się roztopi, dlatego warto ją rozdrobnić. Temperatura wody nie powinna przekraczać 40 stopni, gdyż masa zrobi się brzydka i straci blask czekolady. Czekolada topnieje w temperaturze 34 stopni C, mniej więcej w temperaturze ludzkiego ciała. Mieszam składniki na konsystencję kremu i dodaję do ubitej śmietany, którą słodzę zaraz po ubiciu i chwilę miksuję. na koniec dodaję krem czekoladowy. Miksuję i wykładam masę na dobrze wystudzony sernik, który wcześniej posypałam kakao przez sito. Na wierzch wyrównanej masy dodaję cienką warstwę kakao lub robię polewę albo posypuję startą czekoladą. Ciasto musi poleżeć w lodówce kilka godzin. najlepsze jest na drugi dzień a super, jak się niestety kończy.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Skrzydełka z kurczaka soczyste w sosie teriyaki

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się prostym przepisem na mięciutkie, bardzo pyszne skrzydełka. W odróżnieniu od grillowanych, które przeważnie wychodzą przesuszone i niesmaczne te mają soczystą treść a do marynaty nie trzeba dodawać tłuszczu.


Składniki marynaty na około kg sporych skrzydełek (8-10 sztuk)


40-50 ml sosu teriyaki
50-60 ml maslanki lub kefiru
łyżeczka ulubionych suszonych ziół - zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
1 łyżeczka z brzuszkiem miodu (wg uznania, gdyż sos teriyaki jest słodki) 
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku (na około kilogram mięsa łyzeczka soli z małym brzuszkiem)

Przygotowanie skrzydełek


Przepis na filmie LINK

Skrzydełka oczyszczam, myję w zimnej wodzie i osączam. 
Mieszam składniki marynaty. 
Dobry sos teriyaki charakteryzuje się bardzo smacznym aromatycznym składem - sos sojowy, imbir, olej sezamowy, miód lub cukier, czosnek, wino...  Mozecie przygotować własny domowy sos teriyaki. Postaram się wkrótce taki przepis pokazać na blogu i na filmie.
Skrzydełka polewam marynatą i dobrze mieszam. Warto powtórzyć mieszanie podczas leżakowania w lodówce - leżakowanie od kilku do kilkunastu godzin. Kurczak nabiera w trakcie marynowania bursztynowego koloru.
Piekę z dodatkiem pokrojonej drobno cebuli i czosnku, ale nie jest to konieczne, około 35-45 minut (sprawdzam miękkość w trakcie pieczenia) w temperaturze na początku 190 lub 185 stopni C a na 15 minut przed końcem obniżam temperaturę na 180 stopni C. (funkcja grzałka góra-dół: jeśli skrzydełka słabo się rumienią nastawiam na 2-3 minuty funkcję grill i gotowe!)

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



piątek, 26 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe super pyszne z owocami i kruszonką serową

Witam kochani. Dzisiaj kolejna rewelacyjna drożdżówka, która znika w mgnieniu oka. Podobnie, jak w ostatnim przepisie przygotowałam placek z pół kilograma mąki i tylko z jednego jajka. To niesamowicie pyszne ciasto drożdżowe -puszyste i wilgotne, że już teraz myślę o następnym z jagodami. I jak tu nie kochać lata... Bardzo polecam!


Składniki 

(szklanka-250 ml)

0,5 kg mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
około 0,5 szklanki cukru, z czego 2-3 łyżeczki do posypania owoców (dodałam mniej cukru do ciasta niż w ostatnim przepisie i placek w smaku jest super)
około pół szklanki ciepłego mleka (mleka tyle, żeby ciasto nie było tępe ani zbyt rzadkie)
3-4 dag świeżych drożdży
1 jajo
2 spore łyżki masła 82% tłuszczu lub sprawdzonej margaryny
1-2 łyżki oleju
0,5-0,7 kg owoców umytych i osączonych - truskawki, śliwki, jagody, maliny, wiśnie...
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli

duża blacha rozmiar około 24 cm x 40 cm, żeby ciasto nie było zbyt wysokie i wyglądało, jak drożdżówka

Kruszonka serowa składniki

około 35 dag twarogu półtłustego
1  żółtko
1/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie



Mąkę przesiewam do miski. Robię dołek w mące, do którego wsypuje rozdrobnione drożdże. Posypuję dwoma łyżeczkami cukru i zalewam je ciepłym mlekiem (może być też ciepła woda). Kiedy rosną drożdże topię masło w rondlu krótko na małym ogniu. Tłuszcz powienien być dość ciepły, ale nie gorący. Dodaję do niego cukier, cukier waniliowy, jajko, olej i szczyptę soli. Dokładnie mieszam. Dodaję płynne składniki do miski z mąką i zaczynem drożdżowym cienkim strumieniem. Wyrabiam  ciasto ręką lub robotem grubymi skręconymi łopatkami około 3-4 minut do momentu kiedy ciasto zaczyna odstawać od ręki lub łopatek i misy. Odstawiam ciasto pod przykryciem do chwili aż urośnie. Trwa to przeciętnie około pół godziny lub godzinę, ale jak rośnie sobie dłużej to ciasto jest jeszcze lepsze. 
W międzyczasie robię prostą szybką kruszonkę z sera- mieszam widelcem twaróg z cukrem i żółtkiem. Robię to krótko tak, żeby zachowały się krupki w masie, czyli niedbale. 
Po wyrośnięciu ciasto przerabiam krótko kilka razy na desce. Wałkuję na prostokąt i przekładam do wysmarowanej formy. Po około 15 minutach układam owoce. Jeśli są kwaśne mało słodkie posypuję cukrem a potem rozkładam kawałki pokruszonego doprawionego twarogu. Piekę około 30 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 25 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe pyszne z owocami i kruszonką

W sezonie na świeże owoce przygotowanie domowego ciasta to prawdziwa przyjemność. Drożdżowe ciasto nie jest trudne a smak fantastyczny! Jesli się obawiacie, wyróbcie je robotem grubszymi łopatkami. Kiedy będzie gładkie i zacznie odstawać od miski to znak, że musi odpocząć i urosnąć przez minimum pół godziny a najlepiej zostawić go w spokoju na dłużej. Wówczas jest delikatne, miękkie i łatwo go formować.


To ciasto przygotowałam tylko z pół kilograma mąki pszennej z przeznaczeniem na dużą blachę o wymiarach około 20 cm x 40 cm. Dzięki temu ciasto jest niskie i lepiej smakuje z owocowym nadzieniem, jak wspaniała domowa drożdżówka.

Składniki


0,7 kg umytych osączonych owoców (truskawki, jagody, śliwki, brzoskwinie...)
0,5 kg mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
80 g masła 82% lub sprawdzonej margaryny
3-4 dag świeżych drożdży
3 jaja
około 70 ml szklanki ciepłego mleka
1-2 łyżki oleju
3/4 szklanki cukru, z tego część do drożdży i posypania owoców
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Kruszonka jak zrobić?


2 łyżki z brzuszkiem masła
4-5 łyżek z brzuszkiem mąki
3 łyżki cukru
płaska łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie: Wszystkie skłądniki rozdrabniam ręcznie lub robotem do uzyskania granulatu i wstawiam do lodówki na pół godziny. Jeśli kruszonka zbyt się skleja, dodaję ciut mąki a jesli zbyt sucha, dodaję trochę masła lub łyżeczkę śmietany minimum 18%

Przygotowanie ciasta drożdżowego z owocami


LINK do filmu z tym przepisem
Mąke przesiewam do miski. Robię w niej dołek i wsypuję pokruszone drożdże, które posypuję dwoma łyżeczkami cukru i polewam ciepłym mlekiem. Drożdże rosną kilka minut. W tym czasie 

Przepis na ciasto drożdzowe na platformie edukacyjnej Wiki vid po adresem:
https://wikivid.eu/pl/strona-vids/1631/ciasto-drozdzowe-pyszne-z-owocami-i-kruszonka

podgrzewam masło, żeby było dość ciepłe, ale nie gorące. Dodaję całe jaja, cukier waniliowy, cukier, olej i szczyptę soli. Mieszam dokładnie masę i wlewam cieńkim strumieniem ciepłą lub letnią do miski z mąką. Najpierw mieszam składniki w kilku ruchach i wyrabiam całość ręką około 3-4 minut aż ciasto zacznie odstawać od miski i od dłoni. Można wyrobić go robotem. Też będzie dobrze i mniej przy tym pracy. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem najlepiej na godzinę, dwie... (minimum 30 minut)

Wyrośnięte ciasto naciskam dłonią i krótko przerabiam, podsypując w razie potrzeby mąką. Wałkuję na placek o grubości około 1,5- 2 cm i układam w formie przy pomocy wałka, wcześniej obsypanego mąką. Czekam około 10-15 minut, jak ciasto znowu trochę podrośnie i układam owoce (takie, jak śliwki najlepiej skórkami do spodu), które posypuję cukrem, żeby nie były kwaśne po upieczeniu. Wykładam kruszonkę i znowu zostawiam ciasto na kilka minut, zanim rozgrzeje się piekarnik do 190 stopni C. Piekę około 25-30 minut, grzanie z góry i z dołu.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 23 czerwca 2015

Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem

Gołąbki tradycyjne, zwłaszcza w sezonie na świeżą kapustę, mają najlepszy smak i są łatwiejsze w przygotowaniu. Liście kapusty miękną szybko podczas krótkiego blanszowania. Wcześniej tylko trzeba wykroić głąb wraz z przylegającymi grubymi nerwami na kształt stożka. Dzięki temu w garnku łatwo rozchylić liście, żeby kapusta równomiernie i szybko zmiękła.


LINK do filmu






Składniki


spora biała kapusta
około 60 dag mięsa mielonego
około 1,5 - 2 szklanki ugotowanego ryżu (80-100 g suchego ryżu)
1 jajo
bułka lub gruba kromka chleba do zamoczenia
1 cebula
2 spore ząbki czosnku
kilka listków świeżych ziół - na przykład tymianek, oregano, cząber
łyżeczka płaska pieprzu ziołowego
szczypta ziół prowansalskich
łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
szczypta pieprzu chilli lub pieprzu czarnego
sól do smaku

Składniki do szybkiego sosu pomidorowego I i przygotowanie LINK
lub poniżej przepis

Sos pomidorowy II sposób

200 ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
około 1 litra wody
1 spora łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub pszennej
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
płaska łyżeczka ziół prowansalskich i szczypta ziołowego pieprzu
płaska łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki mielonej chilli
sól, cukier do smaku

Przygotowanie sosu pomidorowego 

Do gotującej wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy, sól, pieprz, cukier. Wyrabiam w szklance mąkę z przecierem i odrobiną wody na gładko i dolewam gorącego płynu jeszcze raz tyle. Mieszam energicznie i wlewam zaklepkę do całości. Jeśli sos nie jest odpowiednio kwaśny, dodaje trochę soku z cytryny lub octu balsamicznego. Sos powinien być dosyć gęsty, gdyż w czasie gotowania gołąbków powstaje dodatkowy sos z mięsa i kapusty, który go  trochę rozrzedza.





Przygotowanie kapusty

Przepis na filmie LINK

Zrywam wierzchnie liście, bo łykowate i raczej niesmaczne. Wydrążam głąba dość obficie wraz z przylegającymi bardziej twardymi nerwami liści na kształt stożka, uważając by nie przebić kapusty na wylot, by nie uszkodzić liści. Wkładam do wrzątku, ale nie gotuję lecz parze około 10 minut w temperaturze około 95 stopni C. Obracam kapustę, jeśli nie zalewa ją dobrze woda. Warto rozszerzyć liście od strony głąba, żeby łatwiej zmiękły pod wpływem temperatury. Nie przedłużam, żeby kapusta nie zmiękła za nadto, żeby dało się w liście pozawijać farsz. Kapustę osączam i studzę. Rozbieram ostrożnie z liści i cieniuje główny środkowy nerw liści, żeby były elastyczne i łatwe do rolowania.

Farsz do gołąbków

Do zeszklonej posiekanej drobno cebuli dodaje posiekany czosnek ze świeżymi ziołami i zioła suszone. Od momentu dodania czosnku krótko podsmażam całość, kilkanaście sekund, żeby czosnek i papryka i zioła się nie przypaliły i zaraz dodaję do zmielonego mięsa. Dodaję także jajo, ugotowany ryż, około płaskiej łyżeczki soli i dokładnie wyrabiam.

Gołąbki przygotowanie

Wykładam na początek liścia u nasady porcję farszu. Zawijam na raz a potem zakładam boki liścia do środka, jak paczuszkę i roluję gołąbki do końca, w kierunku cienkich części liścia. Układam gołąbki ciasno w naczyniu tak, żeby ostatnie zawinięcie liścia znalazło się na spodzie. Dzięki temu nie potrzeba używać wykałaczek ani nici do zabezpieczenia. Zalewam gorącym sosem i gotuję w piekarniku pod przykryciem około 30 minut od zagotowania w temperaturze na początku 185 stopni C, Pod koniec można obniżyć temperaturę do 150 stopni, żeby gołąbki  w sosie nie gotowały się raptownie. U mnie trwa to w całości około godziny czasu a zimą ze starszą kapustą około 20 minut dłużej.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 17 czerwca 2015

Makaron z truskawkami w 5 minut!

Witam serdecznie amatorów truskawek. Polecam kolejny błyskawiczny sposób dla zapracowanych zamiast pracochłonnych pierogów z truskawkami. Dodam, że smak makaronu w sosie truskawkowym, jak dla mnie jest identyczny a roboty przy tym prawie wcale. Dla wrażliwych na gluten polecam  rewelacyjnie pyszny zestaw z makaronem ryżowym.



Składniki na 2-3 porcje


3 szklanki dojrzałych truskawek
2 łyżki cukru lub miodu
około 200-300 g makaronu pszennego lub ryżowego

3 łyżki jogurtu lub świeżej śmietany

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Makaron gotuję kilka minut tak, żeby nie był twardy, ale bardziej miękki od typowego al dente. Trzeba próbować. Ryżowy oprócz nitek gotuje się podobnie. Makaron warto wybrać pokręcony lub rurki, świdry, muszle, żeby zatrzymywał sporo sosu. Truskawki umyte i osączone wrzucam do rondla. Dodaję cukier. Podgrzewam do zagotowania i mieszam. Gotuję bardzo krótko, żeby nie straciły koloru, około minuty. Odcedzam kluski bez opłukiwania. Polewam makaron porcją truskawkowego sosu i robię kleks ze śmietany. Bomba smaku!!! Polecam!
Jeśli macie czas bardzo polecam przepis na pierogi z truskawkami. LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 16 czerwca 2015

Sernik na herbatnikach puszysty z galaretką i truskawkami

Sezon truskawkowy nabrał tempa. Na przetwory do słoików truskawki tak średnio się nadają, dlatego skupiam się częściej nad bezpośrednim ich spożyciem. Dzisiaj łatwa propozycja na pulchny sernik, który może byc wyższy, jesli zwiększycie składniki, ale wtedy trzeba pamiętać, by 10-15 minut dłużej piec ciasto.



Składniki na formę około 25 cm x 36 cm


0,5 lub 0,7 kg gotowego mielonego twarogu (lub zmiksować twaróg+0,5 szklanki mleka) lub podobna ilość serka homogenizowanego
świeże truskawki lub inne owoce na czasie
5 jaj
3/4 szklanki drobnego cukru lub pudru zmielonego w młynku do kawy
250-300 g herbatników
2 galaretki truskawkowe
0,8 litra goracej wody lub słabo osłodzonego kompotu
3-4 łyżki oleju
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
aromat np: cukier waniliowy
szczypta soli

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Gotowy ser niesłodzony jest dość rzadki w porównaniu do sera na wagę, do którego po zmiksowaniu blenderem warto dodać około pół szklanki mleka lub chudej śmietany, żeby sernik był bardziej pulchny.

Formę wykładam herbatnikami. Herbatniki smaruję ponczem cytrynowym (łyżka soku z cytryny, ciut cukru i 1/4 szklanki chłodnej przegotowanej wody)

Do ubitej piany z białek ze szczyptą soli, dodaję łyżkę cukru. Chwilę miksuję, żeby ją utrwalić, by nie podpływała wodą.

W osobnej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem (około minuty) aż masa zwiększy objętość i zjaśnieje. Dodaję cukier waniliowy, mąkę przesianą przez sito i chwilę miksuję całość do połączenia. Na koniec dodaję olej i znowu krótko miksuję. Ostrożnie i krótko łącze masę serową z ubitą pianą. Wylewam na herbatniki. Wyrównuję i wstawiam na około 35 minut do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni C, funkcja grzałka góra-dół.

Kiedy sernik stygnie mieszam galaretki co jakiś czas do całkowitego rozpuszczenia w 0,8 litra gorącego kompotu lub wody. Wykładam wybrane kawałki truskawek na zimny sernik (jeśli truskawki są niesłodkie posypuję je wcześniej niewielką ilością cukru, żeby nie były zbyt kwaśne w słodkiej galaretce). Formę z ciastem, na tym etapie, warto wstawić do lodówki na około 30 minut a potem pokryć owoce gęstniejącą galaretką i ponownie włożyć sernik do lodówki. Bardzo polecam!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...