sobota, 21 czerwca 2014

Sałatka jarzynowa z fasolką szparagową

Kto tylko może i lubi jeść fasolkę szparagową, powinien w pełni wykorzystać letni sezon. Oprócz smacznej wersji z masłem i bułką tartą, bardzo dobrze smakuje w sałatkach, w sosach i zapiekankach.


Składniki



około 0,5 kg fasolki szparagowej
2-3 średnie marchewki
1 mały seler
nie ma u mnie pietruszki, bo akurat w tym czasie bardzo maleńka
mała cebula
3 kiszone ogórki
3 jajka ugotowane na twardo
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
4-5 łyżek naturalnego jogurtu
1 łyżeczka chrzanu 
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
sól do smaku

Przygotowanie


1. Warzywa gotuję na parze do miękkości. (ważne, żeby się nie rozlatywały)

2. Wystudzone warzywa kroję w kostkę (fasolkę pokroiłam w większą kostkę niż pozostałe warzywa i jajka)

3. Pokrojone warzywa solę (można tez posypać cukrem) i mieszam.

4. Przygotowuję prosty sos jogurtowy z dodatkiem majonezu, chrzanu, cukru i jogurtu. Mieszam dokładnie i wlewam do warzyw. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 18 czerwca 2014

Sernik z czereśniami puszysty i wyśmienity

Witam serdecznie. Sporo czasu upłynęło u mnie od ostatniego wypieku a do kawy nic tak lepiej nie smakuje, jak domowy pulchny sernik, zwłaszcza w sezonie na świeże owoce - truskawki, czereśnie, jagody czy maliny. Bardzo polecam!!!




Składniki:


60 dag świeżego sera twarogowego półtłustego
600 ml jogurtu naturalnego
około 1 kg czereśni wydrylowanej z pestek
5 jaj
3/4 szklanki cukru
250 ml mleka 2%
250 g biszkoptów
2 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
1, 5 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1,5 opakowania galaretki (u mnie truskawkowa)
pół szklanki kompotu lub wody przegotowanej
2 łyżeczki kakao
aromat migdałowy
szczypta soli

Przygotowanie



1. Owoce dokładnie myję pod bieżącą woda, osączam i pozbawiam pestek

2. W formie (u mnie duża forma 39 cm x 23 cm) układam biszkopty, uszczelniając puste miejsca pokruszonymi ciastkami a na koniec ścieram kilka na proszek i dodatkowo posypuję szczeliny. Biszkopty posypuję przez sitko kakao. Boków formy ani dna niczym nie smarowałam.

3. Blenderem miksuje ser do gładkości. 

4. Ubijam białka ze szczypta soli - ja dodałam do ubitej piany cały cukier w kilku rzutach, ale dla łatwej późniejszej obróbki przy mieszaniu piany z masą serową, polecam dodać do piany tylko jedną łyżkę cukru a większą ilość do masy serowej ucieranej z żółtkami. Dzięki temu, na koniec przy dodawaniu piany do masy serowej, szybciej uzyskamy jednolitą masę, gotową do wylania do formy. 

5. Do zmiksowanego sera dodaję po jednym żółtku i za każdym razem miksuję krótko tylko do połączenia. Potem dodaję mleko na dwa razy, olej, mąkę ziemniaczaną, aromat. Miksuję i na końcu dodaję pianę z białek i (bez robota!) ostrożnie mieszam łyżką . Sernik tylko wydaje się trudny a tak naprawdę nie ma przy nim większych problemów. Masa sernikowa jest dosyć rzadka, ale i przez to delikatna i puszysta. Piekę około 50 minut w temperaturze 175 stopni C.

6. Galaretkę rozpuszczam w chłodnym kompocie w połowie szklanki (można rozpuścić zwyczajnie w wodzie przegotowanej. Jak spęcznieje wstawiam szklankę do naczynia z gorącą wodą, co jakiś czas mieszam aż do porządnego rozpuszczenia galaretki.

7. Rozkładam na wystudzonym serniku czereśnie bez pestek. Warto formę wstawić do lodówki przed wylaniem gęstniejącej masy jogurtowej, gdyż z musem i czereśniami wszystko szybciej stężeje.

8. Ubijam zimny jogurt około 2 minut, żeby go trochę napowietrzyć, dzięki temu powstanie delikatna pianka. Do rozpuszczonej ciepłej galaretki dodaję kilka łyżek jogurtu i energicznie mieszam. Po czym szybko łączę z pozostałym jogurtem, jeszcze chwilę ubijając całość. Na chwilę wstawiam mus jogurtowy do lodówki. Kiedy wyraźnie zgęstnieje wylewam na czereśnie i zaraz posypuję startą czekoladą. Wstawiam ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny lub dłużej, bo lepiej się kroi.

Smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Pyszna pasta z ryby i jajek

Kiedy macie juz dość wędliny i sera, sięgnijcie po mój prosty przepis na fantastyczną w smaku, zdrową pastę do kanapek - z ryby gotowanej na parze i jajek. Polecam ją wszystkim a szczególnie dzieciom, które coraz częściej nie dojadają, mając dookoła produkty o wątpliwej wartości.




Składniki

3- średnie filety z flądry lub morszczuka
3 jaja ugotowane na twardo
1-2 łyżki majonezu lub 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
sok z połowy cytryny
1-2 łyżeczki musztardy
płaska łyżeczka ziół prowansalskich 
płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
sól do smaku


Przygotowanie


1. Rozmrożoną rybę lub fileta (idealnie by było, gdyby ryba była świeża a jaja od kurek z wolnego wybiegu) myję w zimnej wodzie i układam na sicie do gotowania na parze, wcześniej wlewam wodę tak, by nie dotykała sita. Posypuję fileta solą i ziołami. Przykrywam pokrywą, która ma dziurkę na upust pary. Gotuję około 10 minut, jeśli grube płaty ryby - trochę dłużej. Osobno w garnku gotuję około 8 minut jajka od momentu włożenia ich na wrzątek. Zaraz po ugotowaniu odlewam wodę z jaj i zalewam zimną. Ugotowaną rybę zdejmuję z sita, bo lepiej odparuje.

2. Obrane jaja i rybę wrzucam do malaksera. Dodaję majonez, musztardę, szczyptę cukru, sok z cytryny i miksuję na jednolitą pastę. Jeśli trzeba koryguję smak dodając ostrości lub soli. Pasta jest przepyszna. Można z niej robić fantazyjne kanapeczki, na przykład dla milusińskich, żeby z apetytem wcinały zdrowe jedzonko, ale wystarczy nią tylko przesmarować pieczywo. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 14 czerwca 2014

Pyszna surówka z młodej kapusty marchewki szczypiorku...

Czerwiec to idealny czas na surówki z białej kapusty - jest młoda i nie tak zielona, jak ta w maju, do tego chrupiąca i mięciutka.



Składniki 


porcja na 4 osoby

pół główki kapusty młodej
2 spore młode marchewki
pęczek szczypiorku
1 młoda nieduża cebulka
1 jabłko
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki dobrej oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (polecam olej lniany)
1-2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka tartego chrzanu
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
szczypta soli

Przygotowanie


1. Umyte, sparzone warzywa ścieram na tarce o szerszych oczkach (kapustę najlepiej ścierać na szatkownicy). Cebulę i szczypiorek siekam na drobno. Warzywa posypuję solą i cukrem. Mieszam i odstawiam na minutkę, żeby zmiękły i dały mnóstwo smaku. Jeśli zbierze się sok można go odlać i wypić.

2. Mieszam składniki sosu do surówki: jogurt, olej, chrzan, sok z cytryny i dodaję
do wymieszanych warzyw. Mieszam całość i gotowe.

Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 13 czerwca 2014

Domowe lody zawsze najlepsze przepis

Okres letni to najlepszy czas na robienie fantastycznych domowych lodów. Od razu na początku mojego postu doradzam kupić maszynkę do lodów. Dawniej ludzie kręcili lody w naczyniach suto obłożonych lodem. Dzisiaj możemy kupić taką lodową miskę już za stówkę PLN.


Przyda się do przygotowania naprawdę dobrych kremowych lodów bez kryształków, łupiących w zębach. Nawet, jak popsuję się mechanizm z łopatką do lodów to i tak zrobicie je bez trudu, kręcąc drewnianą łyżką.


Składniki na lody śmietankowe


pojemność około 1 litra


pół litra mleka 2%
250 ml śmietany kremówki 30%
5 żółtek
0,5 szklanki cukru

do lodów truskawkowych
1/2 do 3/4 szklanki zmiksowanych owoców lub sos truskawkowy



Przygotowanie 


1. Miskę do lodów wstawiam do zamrażalnika przynajmniej na 12 godzin, żeby płyn, pomiędzy ściankami dobrze się zamroził.

2. Do rondla wlewam 1,5 szklanki mleka i wsypuję cukier. Mieszam do rozpuszczenia cukru na średnim ogniu. W międzyczasie roztrzepuję na jednolitą masę żółtka w połowie szklanki chłodnego mleka. Wlewam do podgrzewanego mleka, ostrożnie i cały czas staram się mieszać, pilnując jednocześnie, żeby masa nie zagotowała się a jedynie zgęstniała na konsystencję bardzo rzadkiego budyniu a może trafniej do konsystencji rzadszego sosu. Moment zdjęcia z ognia łatwo poznać - masa paruje i gęstnieje. Natychmiast zestawiam z ognia i wstawiam rondel do zimnej wody, by przyśpieszyć studzenie.

3. Ubijam schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaję do niej dobrze wystudzoną masę mleczno-żółtkową i krótko miksuję. Wstawiam płynne lody do zamrażalnika na około 45 minut - w tym czasie, zaglądam 3-4 razy do zamrażarki i dokładnie chwilę mieszam, żeby masa nie krystalizowała a jedynie bardzo dobrze się oziębiła.





4.   8-10 truskawek krótko miksuję z odrobiną cukru.





5. Montuję maszynę do lodów - ja dodatkowo izoluję misę przed szybkim rozmrażaniem, owijając ją ręcznikiem, zwłaszcza, jak za oknem upały a w domu nie koniecznie chłodno. Włączam łopatkę i wlewam dobrze schłodzony lodowy płyn. Moja maszynka robi lody na krem około 30-40 minut, dlatego ja najczęściej rezygnuję z łopatek i kręcę lody ręcznie drewnianą łyżką, mieszając z małymi przerwami masę lodową, którą na początku trzeba cały czas zgarniać z boków misy a później idzie kręcenie już, jak z płatka - masa robi się puszysta i kremowa - lepsza niż wyrobiona mechaniczną łopatką. Cały etap zabiera raptem 15 minut czasu.




6. Wyjmuję połowę śmietankowego kremu i wkładam do pojemnika. Zamykam przykrycie i wstawiam do zamrażarki. Do drugiej połowy lodowego kremu, dodaję zimny mus truskawkowy lub z innych owoców lub też sos na przykład truskawkowy i minutę-dwie mieszam na jednolitą masę. Wkładam do pojemniczka z pokrywką i do zamrażarki. Lody porcjuję po 3-4 godzinach. Lody wyjmuję na minutę-dwie z zamrażarki i nakładam zmoczoną w letniej wodzie łyżką do lodów. Nie ma lepszych lodów, nad domowe. Polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Ciasto z truskawkami eleganckie z nutą kawy II. Hmm... Pyszności

Dwa tygodnie temu opublikowałam przepis na tort z truskawkami, który zniknął w jedno popołudnie. Dlatego zdecydowałam się powtórzyć i podwoić ilość, wzmacniając przy tym smak ciasta o dodatkowy - bardzo smaczny krem truskawkowy.



Składniki:


około kilograma truskawek
 2 biszkopty z 3 jaj lub 1 z 6 jaj (przepis na biszkopt z 3 jaj)
30 dag okrągłych biszkoptów
krem budyniowy z porcji na pół litra mleka
krem truskawkowy z porcji na pół litra truskawkowego kisielu
2 galaretki truskawkowe
szklanka wystudzonego mocnego naparu z kawy
około 200 - 250 ml ponczu (woda zimna przegotowana + sok z połowy cytryny + łyżeczka cukru + 1-2 łyżki mocnego alkoholu)

Przygotowanie


1. Truskawki obrane z szypułek krótko mieszam w misce z zimną wodą, żeby pozbyć się piachu. Potem płuczę na sicie, osączam i rozdrabniam.

2. Galaretki zalewam zimną przegotowaną wodą na pojemność 300 ml płynu(duży kubek). Mieszam. Kiedy spęcznieją wstawiam do garnka z gorącą wodą. Co jakiś czas mieszam, żeby szybciej  i dokładnie się rozpuściły. Dodaję galaretkę do owoców. Mieszam i wstawiam razem z miską do zimnej wody w zlewie, żeby szybciej zgęstniała. 

3. Spodni biszkopt nasączam mniejszą ilością ponczu, żeby biszkopt wytrzymał nacisk powyższych warstw i owoców. Smaruję cieniutko kremem truskawkowym.


4. Dobrze stężałą galaretkę wykładam na krem truskawkowy a na nią grubszą warstwę kremu budyniowego jasnego.



5. Na krem wykładam moczone biszkopciki w kawie. U mnie zdarzyły się miejscami mniej nasączone ciastka - trzeba po prostu kilka sekund dłużej przytrzymać je w kawie, ale ostrożnie, żeby biszkopciki się nie rozciapały.

6. Biszkopty pokrywam cieńszą warstwą kremu truskawkowego i wykładam nań drugi biszkopt gładką powierzchnią na wierzch. Nasączam i pokrywam cienko kremem truskawkowym a boki jasnym kremem - nie dla zasady, lecz po prostu z tego co zostało mi do dyspozycji. Układam moczone w kawie ciastka ( rozłożyłam 4 rzędy po 6 sztuk, tak, żeby każdy biszkopcik wyznaczał jednocześnie porcję ciasta. Wyszło mi 24 sporych porcji przesmacznego ciasta do kawusi.

7. Na suchej patelni  rumienię garść płatków migdałowych. Wystudzonymi obsypuję boki i wierzch tortu. Polewam roztopioną czekoladą. 

Baaardzooo polecam!!! 

Pozdrawiam Weronika

środa, 11 czerwca 2014

Zupa kalafiorowa z pęczakiem samo zdrowie

Lato i jesień to najlepszy czas do popisywania się w kuchni wartościowymi posiłkami. Usilnie przy tym podkreślę, że nie musi być drogo, żeby było zdrowo i smacznie. Nie szukajmy ciągle tuńczyka na półkach, bo jeszcze trochę i przestanie istnieć. W zasięgu mamy świeże warzywa, gruboziarniste, bogate w składniki kasze. Lada chwila zagości w menu fasolka szparagowa a to dopiero jest skarbiec pyszności i zdrowia...



Składniki na około 3,5 litra zupy 

Oprócz małego kalafiora i połówki średniej cukinii do zupy zużyłam:


komplet włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por, cebulka ze szczypiorem, czosnek, natka z pietruszki
około 5 łyżek z brzuszkiem suchego pęczaku
przyprawy naturalne: zioła prowansalskie, sól, pieprz 
oraz:
1 płaska łyżka masła
1 łyżka śmietany 12%

Przygotowanie


1. Umyte warzywa rozdrabniam w kostkę lub talarki oprócz różyczek kalafiora, które odcinam od jego twardszych części, które kroję drobniej, jak pozostałe jarzyny.
2. Opłukany pęczak wstawiam do gotowania z kilka razy większą objętością wody, ale tak maksymalnie do połowy garnka. Gotuję około 10 minut w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko. Dodaję wszystkie warzywa oprócz różyczek kalafiora i gotuję około 5 minut, też krótko, bo to młode jarzyny. 

3. W trakcie podsmażam na masełku (króciutko!) - najpierw cebulkę poszatkowaną, potem dodaję szczypior z czosnkiem. 

4. Dodaję do zupy różyczki kalafiora, podsmażoną cebulkę ze szczypiorem i czosnkiem. Mieszam i gotuję kolejne minuty - dobrze sprawdzić a najlepiej spróbować kalafiora, zanim się z miękkości rozpadnie. Pod koniec bełtam śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i łącze z całością. Ostrożnie mieszam.

5.Siekam natkę pietruszki, którą dodaję już na wyłączonym palniku. Delikatnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam. Zupa jest bardzo pyszna, pożywna i wartościowa.

Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...