wtorek, 14 maja 2013

Krem budyniowy - idealny przepis

Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sezamowe, czy owocowe. Z niewielkim dodatkiem likieru, rumu lub ekstraktów z wanilii, pomarańczy, po prostu powala smakiem. Najlepiej robić go samodzielnie z prostych produktów, ewentualnie kupując sprawdzoną markę proszku budyniowego.


Kokosowy murzynek z budyniowym kremem, do którego dodaję wiórki kokosowe

Składniki

1 łyżka mąki ziemniaczanej z dużym brzuszkiem lub 1 budyń np: waniliowy (ok.40 g)
1 łyżka mąki pszennej z brzuszkiem (jeśli wolicie bardzo gęsty to łyżka kopiasta)
4 łyżki z brzuszkiem cukru
0,5 litra mleka
1-2 żółtka
25 ml likieru lub 2 łyżki spirytusu
250 gramów masła miękkiego lub sprawdzonej margaryny



 

Przygotowanie kremu budyniowego (karpatkowego)



0,3 litra mleka gotujemy z 4 łyżkami cukru i mieszamy do rozpuszczenia cukru. W 0,2 l zimnego mleka rozprowadzamy dokładnie obie mąki. Kiedy mleko z cukrem zawrze, dodajemy wymieszany, zimny roztwór mleka i mąki i wszystko energicznie mieszamy. Zmniejszamy płomień i cały czas mieszamy. Nie martwimy się grudami, zaraz znikną i pojawi się gładki, choć gęsty budyń. Wyłączamy płomień, dodajemy do bardzo gorącego budyniu 2 żółtka (jeśli małe) i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kiedy budyń porządnie ostygnie, dodajemy go partiami do utartego wcześniej masła i cały czas miksujemy. Pod koniec dodajemy likier i próbujemy. Próbowanie to zasada numer jeden w kuchni. Jeśli chcemy uzyskać słodszy krem, możemy dodać łyżkę cukru pudru - ja akurat z tym składnikiem wolę nie przesadzać.

Wobec nieścisłości w składnikach, gdyż może się zdarzyć, że mąka wilgotna waży więcej a suchsza mniej, doradzam w razie, gdy krem wyjdzie rzadki,  rozrobić dobrze łyżeczkę z brzuszkiem mąki ziemniaczanej w niewielką ilością mleka i dodać do budyniu, który już się ugotował i na małym grzaniu wymieszać dokładnie do jednolitej konsystencji. Z wielu problemów da się wybrnąć, więc nie wpadajmy w panikę. Kiedy krem gęsty, że łyżką trudno ruszyć - dolewamy partiami mleko i cały czas mieszamy na małym grzaniu do pożądanej konsystencji 
 - ani rzadkiej ani bardzo gęstej.

niedziela, 12 maja 2013

Sałatka majowa z sałaty...

W maju chętnie sięgamy po świeżą sałatę, ogórka, rzodkiewkę i szczypiorek, szukając sił witalnych w soczystej zieleni.

Składniki


główka sałaty
kilka rzodkiewek
pół świeżego ogórka
pęczek szczypiorku
2 łyżeczki majonezu
80 ml jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki brązowego cukru
szczypta chrzanu
sól, pieprz

 

Przygotowanie


Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę drzemy na kawałki, liść, po liściu. Rzodkiewkę i ogórka tniemy w plasterki, szczypiorek siekamy tradycyjne. Mieszamy rozdrobnione warzywa w salaterce. Teraz zabieramy się do zrobienia domowego sosu sałatkowego - do jogurtu dodajemy majonez, najlepiej domowy, cukier trzcinowy lub miód, sól, pieprz, ciut chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia składników. Zobacz film
Nazwałam ją sałatką majową, bo w tym miesiącu jest najczęściej robioną przystawką do obiadu. Podana z wątróbką i kaszą jaglaną smakuje doskonale. Przepis tutaj

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Kasza jaglana z wątróbką - zdrowy i szybki obiad


Kasza jaglana gości u mnie bardzo często. Nie potrzebuję już dziwnych tabletek na oczyszczanie. Poczytajcie o niej tutaj Gotuje się ją w lekko osolonej wodzie (wcześniej trzeba ją przepłukać na sicie pod bieżącą wodą), jak każdą kaszę, czy ryż i jak zawsze podczas gotowania, podlewa się wodą w razie potrzeby, miesza od czasu do czasu.
Przepis na majową sałatkę (widoczną na zdjęciu)




 

Składniki

(porcja na dwie osoby)


1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
około 400 gram wątróbki drobiowej 
1 płaska maki pszennej lub ziemniaczanej
4-5 łyżek oleju
1 cebula
1-2 pazurki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie


Przygotowanie


Opłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Kasza ma delikatnie pyrkać na niewielkim ogniu, pod przykryciem, od 15 do 20 minut (można ją prużyć, czyli zagotować i odstawić do spęcznienia, zawinięta w ręcznik i koc, ale moim zdaniem jest szorstka i mniej smaczna) . Mieszamy co jakiś czas. Po tym czasie zestawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem a z pewnością wypije resztki płynu. Możemy ugotować ją na dwa dni. Następnego dnia wystarczy do niej dodać niewielką ilość wody lub bulionu warzywnego i podać na przykład z jajkiem w koszulce lub sadzonym.
Wątróbkę czyścimy z przyrostów tłuszczowych i innych niepożądanych części (zdarza się woreczek żółciowy, który bezwzględnie trzeba ostrożnie odkroić), opłukujemy w zimnej wodzie, osączamy i kroimy w paski lub w kostkę. Wrzucamy do rondla (koniecznie z pokrywą) na niewielką ilość oleju. Dusimy około 10 minut, doprawiając pod koniec solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. W osobnym rondelku rumienimy na oleju posoloną i pokrojoną cebulkę, dodając pod koniec starty czosnek. Dodajemy do wątróbki. Całość posypujemy odrobiną mąki pszennej (ziemniaczaną trzeba rozprowadzić w małej ilości wody i dopiero dodajemy do wątróbki).
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 9 maja 2013

Wiosenna sałatka z twarogu i rzodkiewki - idealny przepis

Witam serdecznie. Twaróg może smakować wyjątkowo. Wystarczy dodac do niego małe co nieco...



  Składniki


250 gram dobrego twarogu
1 pęczek rzodkiewki
1 mały pęczek szczypiorku
3 łyżeczki majonezu
4 łyżki jogurtu
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego (może być zwykły)
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki


Przygotowanie jest bardzo proste. Ścieramy umyte rzodkiewki na tarce z dużymi oczkami i dodajemy twaróg. W osobnej miseczce robimy sos do twarogu - mieszamy majonez z jogurtem, cukrem, pieprzem i solą. Wlewamy do twarogu wymieszanego z rzodkiewką i szczypiorkiem i mieszamy. Dekorujemy w razie potrzeby  rzodkiewką i szczypiorkiem. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 8 maja 2013

Babka piaskowa trójkolorowa - Pound cake tricolor

Witam serdecznie. Będąc ostatnio u znajomych, zajadałam przy kawie babkę piaskową w trzech kolorach. Wyglądała zachęcająco i ten jej smak wydawał się taki wyjątkowy - może to barwy tak na mnie podziałały. Obiecałam, że przygotuję podobną.




Składniki



4 duże jaja
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 lub 3/4 szklanki drobnego cukru (dozujcie cukrem sami - ja daję połowę szklanki, bo przecież będzie polewa, lukier lub cukier puder)
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie - robię bez niej i też rośnie, przynajmniej dwukrotnie)
szczypta barwnika 
aromat pomarańczowy  lub utarta skórka z cytryny





Przygotowanie



Na filmie przygotowałam ją nieco inaczej, dodając do zmiksowanych żółtek z olejem wymieszane mąki i dopiero pianą (dodając ją partiami) rozrzedzałam ciasto, ale poniższy przepis będzie łatwiejszy, gdyż mieszanina żółtek, mąki, oleju jest dosyć gęsta i trzeba cierpliwie ją rozetrzeć z pianą na puszystą masę.


Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub tartą bułką. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodając pod koniec partiami cukier. Do piany dodajemy żółtka zmiksowane z olejem. Mąki trzeba wcześniej wymieszać ze spulchniaczem i dodawać partiami do masy białkowo-żółtkowej (najlepiej mieszać łyżką). Ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dodajemy 3 łyżeczki kakao, do drugiej barwnik i delikatnie mieszamy. Do masy kakaowej dobrze jest dodać kilka łyżek wody lub mleka, by zachować tą samą gęstość ciasta, co pozostałe. Trzecia część zostaje bez zmian. Wylewamy masy w dowolnej kolejności i szybko wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Babka piaskowa piecze się około 45-50 minut. Kiedy intensywnie zaczyna się rozchodzić przyjemny zapach ciasta po kuchni, znak, że już czas sprawdzić ją patyczkiem. Polewamy babkę, jak wystygnie - ja posypałam ją jeszcze kolorowymi wiórkami. Przepis na lśniącą polewę czekoladową tutaj

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 2 maja 2013

Domowa rolada drobiowa z farszem z wątróbek

Jeśli masz dość dziwnych smaków w kupnej wędlinie, zabierz się do łatwego przygotowania swojskiego wyrobu, wykorzystując filet drobiowy z kurczaka lub indyka.



Składniki:


2-3 piersi podwójne z kurczaka
około 50 dag wątróbki
1 duża, namoczona i dobrze odciśnięta bułka 
1 cebula, 1 jajo
2-3 pazurki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego, słodka papryka, gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju do podsmażenia wątróbki

Przygotowanie


W przeddzień myjemy fileta z kurczaka. Nacieramy solą, czosnkiem, ziołami i papryką. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce do następnego dnia.
Cebulkę podsmażamy, dodając pod koniec starty czosnek, szczyptę soli, pieprzu, ziół prowansalskich i papryki słodkiej.
Wątróbkę oczyszczamy z przyrostów tłuszczowych i pęcherzyków żółciowych, jeśli takowe są (wystarczy, że przeoczymy jeden a smak wątróbki będzie nie do przełknięcia - co prawda rzadko się to zdarza, bo wątróbka trafia do sklepów raczej oczyszczona, ale trzeba mieć to na uwadze, bo robiąc farsz, kilkakrotnie wyjmowałam taki pęcherzyk, gdzie w środku jest nieprzyjemna zielonkawa ciecz, pełna goryczy). Wymytą wątróbkę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i koniecznie przykrywamy pokrywą, dla naszego bezpieczeństwa. Na początku, zanim się zetnie, strasznie strzela i trzeszczy. Smażymy przez około 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Solimy pod koniec duszenia. Dodatkowo możemy podlać ją niewielką ilością wody, by się nie przypalała. Kiedy lekko zbrązowieje odstawimy z ognia i czekamy aż ostygnie. Mielimy wszystko w maszynie, kończąc na odciśniętej bułce. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jeszcze trochę startej gałki muszkatołowej i próbujemy. Doprawiamy według własnego gustu smaku. Ucinamy około 60 cm rękawa foliowego do pieczenia. Fileta z kurczaka lub z indyka rozcinamy wzdłuż, tak, by powstała jego, jak największa powierzchnia, ale nie dopuszczając, by była zbyt cienka. Rozkładamy na wierzchu folii ( nie w jej środku - użyłam rękawa nie po to, by upiec roladę w jego wnętrzu, ale po to, by go wykorzystać do zawinięcia, jednocześnie sprawiając, by wyrób był ścisły). Wykorzystałam formę na rolady i wyszło super. Polecam Wam ten sposób, bo nie potrzeba niczym obwiązywać, tylko pamiętać, by koniec rękawa foliowego znalazł się na spodzie. Układam fileta na podwójnej folii rękawa, wykładam farsz (dałam go nieco za dużo, ale też wyszło nieźle) i zawijam. Wcześniej nastawiłam piekarnik na 180 stopni C. Wkładamy roladę zawiniętą w folii do takiej temperatury. Po 30 minutach obniżamy ją nawet do 160 stopni C. i pieczemy kolejne 30 minut.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Torcik jogurtowy - idealny na upały

Polecam lekki torcik jogurtowy, bez dużej ilości tłuszczu.



Składniki


1 litr jogurtu naturalnego
około 200 gram herbatników do wyłożenia spodu formy  (polecam jednak biszkopciki, bo lepiej trzymają się ciasta - ja miałam pod ręką herbatniki, które lubią się kruszyć)
sok z cytrusów do nasączenia ciastek
1-1,5 łyżki cukru pudru
2 galaretki o różnych kolorach (nie muszą być kupne - można je zrobić na bazie domowych przetworów, do których dodasz żelatynę i cukier)
4 łyżeczki żelatyny (2 do masy jogurtowej białej i 2 do galaretki naturalnej bez jogurtu - u mnie jest to sok jagodowy w ilości 300 ml

Przygotowanie




Jogurt dzielimy na 3 części, w tym na jedną z nich odkładam go nieco więcej: Przykładowo dwa razy po 300 ml jogurtu (na każde 300 ml jogurtu, dodaje 1 galaretkę rozpuszczoną w niepełnej szklance gorącej wody) i raz 400 ml jogurtu, do którego dodaję 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody. Naczynie z żelatyną wkładam do rondelka z ciepłą wodą.Zobacz, jak robię torcik jogurtowy na filmie w YT

Pierwsza warstwa:
300 ml zimnego jogurtu ubijam robotem, by go dobrze napowietrzyć (tak uzyskujemy efekt pianki). Pod koniec dodaje do galaretki kilka łyżek ubitego jogurtu do galaretki, szybko mieszam i wlewam do pozostałego jogurtu. Całość krótko miksuję i czekam chwilę, jak masa lekko stężeje. Wylewam na ciastka w tortownicy i wkładam do lodówki

Druga warstwa
Mieszam rozpuszczoną żelatynę w jagodowym soku i jak zacznie żelować wylewam na pierwszą warstwę.

Trzecia warstwa
Miksuje kolejne 300 ml zimnego jogurtu. Kiedy się nieco napowietrzy, dodaje rozpuszczoną galaretkę innego koloru tak, jak w pierwszej warstwie.

Czwarta warstwa
400 ml zimnego jogurtu ubijamy aż się napowietrzy. Pod koniec dodajemy około 1,5 łyżki cukru pudru. Dodajemy niewielką część jogurtu do dobrze rozklejonej, letniej żelatyny, szybko mieszamy, wlewamy i całość chwilę miksujemy. Kiedy masa żeluje, wylewamy na trzecią warstwę. U mnie w tortownicy było jeszcze miejsce na jedną warstwę, ale nie miałam już galaretki ani żelatyny, więc poprzestałam na czterech.

Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na lśniącą polewę
lub zobacz , jak robię ją na filmie w YT

Życzę udanych wrobów
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...