niedziela, 12 maja 2013

Kasza jaglana z wątróbką - zdrowy i szybki obiad

 

Kasza jaglana gości u mnie bardzo często. Nie potrzebuję już dziwnych tabletek na oczyszczanie. Poczytajcie o niej tutaj Gotuje się ją w lekko osolonej wodzie (wcześniej trzeba ją przepłukać na sicie pod bieżącą wodą), jak każdą kaszę, czy ryż i jak zawsze podczas gotowania, podlewa się wodą w razie potrzeby i oczywiście, miesza od czasu do czasu.
Przepis na majową sałatkę (widoczną na zdjęciu)




 Składniki

solidna porcja na dwie osoby


1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
około 400 gram wątróbki drobiowej 
1 płaska maki pszennej lub ziemniaczanej
4-5 łyżek oleju
1 cebula
1-2 pazurki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie


Przygotowanie


Opłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Kasza ma delikatnie pyrkać na niewielkim ogniu, pod przykryciem, od 15 do 20 minut (można ją prużyć, czyli zagotować i odstawić do spęcznienia, zawinięta w ręcznik i koc, ale moim zdaniem jest szorstka i mniej smaczna) . Mieszamy co jakiś czas. Po tym czasie zestawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem a z pewnością wypije resztki płynu. Możemy ugotować ją na dwa dni. Następnego dnia wystarczy do niej dodać niewielką ilość wody lub bulionu warzywnego i podać na przykład z jajkiem w koszulce lub sadzonym.
Wątróbkę czyścimy z przyrostów tłuszczowych i innych niepożądanych części (zdarza się woreczek żółciowy, który bezwzględnie trzeba ostrożnie odkroić), opłukujemy w zimnej wodzie, osączamy i kroimy w paski lub w kostkę. Wrzucamy do rondla (koniecznie z pokrywą) na niewielką ilość oleju. Dusimy około 10 minut, doprawiając pod koniec solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. W osobnym rondelku rumienimy na oleju posoloną i pokrojoną cebulkę, dodając pod koniec starty czosnek. Dodajemy do wątróbki. Całość posypujemy odrobiną mąki pszennej (ziemniaczaną trzeba rozprowadzić w małej ilości wody i dopiero dodajemy do wątróbki).

2 komentarze:

  1. Weroniko jesteś wspaniała z tym swoim gotowaniem. :) a Zioła prowansalskie i czosneczek widzę ze chętnie używasz w wielu potrawach .
    Dziękuję :)
    Sciskam Twoje ręce które widzę podczas przygotowań.
    Czuję że szkołę gotowania pobieram u Najlepszej osoby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie Danusiu. Zapraszam serdecznie, kiedy tylko chcesz/ zioła prowansalskie uwielbiam-robię własne mieszanki z ogrodu - tymianek, rozmaryn, cząber, bazylia, oregano, mięta żadne tam sztuczne miałkie przyprawy nie wiadomo co. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...