Witam Kochani! Twaróg w lodówce? Kolejna pasta a może placki? Lubimy smak serowych ciast...
250 g twarogu (u mnie półtłusty)
220 ml mleka
130 g maki pszennej
1-2 jajka
2 łyżki cukru
ciut cukru waniliowego i cynamonu
szczypta soli
trochę tłuszczu do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Miksuję roztarty twaróg z mąką, mlekiem, cukrem, jajkami, wanilią, cynamonem, szczyptą soli, mniej więcej na gładko. Ciasto powinno być konsystencji takiej jak na babkę, czyli zdecydowanie gęściejsze od naleśnikowego.
Rozgrzewam tłuszcz na patelni, ale delikatnie na bardzo umiarkowanym grzaniu- na indukcji smażę na stopniu 4 lub 5. Serowe placki rozluźniają się trochę na patelni, bo ser się przecież topi, ale po usmażeniu placuszki smakują wybornie. Dodatki oczywiście według uznania.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Ten pomysł na serowe placuszki jest świetny. Smakują obłędnie.
OdpowiedzUsuń