Strony

czwartek, 9 marca 2023

Jeśli masz twaróg wypróbuj przepis na pulchne placki

 Witam Kochani! Twaróg w lodówce? Kolejna pasta a może placki? Lubimy smak serowych ciast...


Na ok. 15 placków potrzeba: 

250 g twarogu (u mnie półtłusty)

220 ml mleka

130 g maki pszennej

1-2 jajka

2 łyżki cukru

ciut cukru waniliowego i cynamonu

szczypta soli

trochę tłuszczu do smażenia




Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Miksuję roztarty twaróg z mąką, mlekiem, cukrem, jajkami, wanilią, cynamonem, szczyptą soli, mniej więcej na gładko. Ciasto powinno być konsystencji takiej jak na babkę, czyli zdecydowanie gęściejsze od naleśnikowego.

Rozgrzewam tłuszcz na patelni, ale delikatnie na bardzo umiarkowanym grzaniu- na indukcji smażę na stopniu 4 lub 5. Serowe placki rozluźniają się trochę na patelni, bo ser się przecież topi, ale po usmażeniu placuszki smakują wybornie. Dodatki oczywiście według uznania.

Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika


1 komentarz:

  1. Ten pomysł na serowe placuszki jest świetny. Smakują obłędnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.