Witam Kochani! Ostatnio robiłam kotlety pół na pół z ryżu i soczewicy i powiem Wam, że są bardzo smaczne a przy tym pożywne i świetne jako główne danie w towarzystwie ulubionej sałatki.
Składniki na ok. 12 kotletów
3/4 szklanki ryżu sypkiego(szklanka o pojemności 250 ml)
3/4 szklanki soczewicy
1-2 jajka (część białka można zostawić do panierki)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
sól do smaku
3-4 łyżki bułki tartej do panierowania, z czego część można dodać do masy, jesli ta wychodzi niezbyt gęsta, by ułatwić sobie formowanie kotletów lub kulek.
przyprawy wg uznania - u mnie trochę bazylii, papryki słodkiej i ostrej, ciut imbiru
1-2 łyżki sosu sojowego - doskonale podkreśli smak ryżu i soczewicy
tłuszcz do smażenia
LINK do przygotowania na filmie
Zalewam w szklankach zimną wodą: suchą soczewicę i ryż i odstawiam na ok. 20-30 minut
Widok po spęcznieniu |
Osobno opłukuję soczewicę i ryż. Osączone przekładam do osobnych garnków.
Do garnka z ryżem dodaję około 400 ml wody- mniej więcej tyle, jak dwie objętości ryżu, zaś do soczewicy nieco mnie wody ok. 300 ml, gdyż ta gotuje się krócej i z praktyki wiem, że soczewica nie potrzebuje tyle wody, co ryż. Gotuję na niewielkim grzaniu: ryż ok. 13-15 minut a soczewica ok. 8-10 minut- trzeba spróbować, żeby były miękkie i odparowały dobrze wodę. Można oczywiście ugotować razem, ale zacząć wtedy od gotowania ryżu i mniej więcej w połowie czasu dodać soczewicę (ilość wody podobna jak powyżej), będzie mniej garów do zmywania. Po ugotowaniu odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu rumienię cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec dodaję do niej przyprawy, starty czosnek. Mieszam, króciutko przesmażam i zaraz zdejmuje z ognia, żeby przyprawy i czosnek oddały smak, ale nic a nic się nie przypaliły.
Łącze soczewicę z ryżem. Dodaję jajka (jedno białko opcjonalnie można roztrzepać do panierowania). Dodaję cebulkę zrumienioną z przyprawami, sól do smaku, sos sojowy. Mieszam i formuje kotlety. Jeśli masa słabo się formuje trzeba dodać 1-2 łyżki bułki tartej, wymieszać i już będzie łatwiej szła robota. Panierka może być prosta bez mąki a i białko nie jest konieczne. Wystarczy obtoczyć kotlety w samej bułce i smażyć na rumiano, na średnim grzaniu, 3-4 minuty z każdej strony. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie
Ciekawe kotleciki :)
OdpowiedzUsuńWydają się tak bardzo proste :) na zdjęciach wyglądają super.
OdpowiedzUsuńPani Beato tak samo wyglądają w realu. Polecam i dziękuje za komentarz
UsuńPyszne i pożywne kotlety. Proste przepisy często okazują się najlepsze. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak: prostota i celowość to często klucz do dobrego odżywiania. Pozdrawiam
UsuńNigdy nie robiłam takich, a słyszałam że są pyszne. Musze w końcu się zabrać za to
OdpowiedzUsuńPani Izo nic tylko wypróbować. Pozdrawiam
UsuńNie jadłam jeszcze niczego z soczewicą. Będę musiała spróbować takich kotlecików. Wyglądają smacznie
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! Soczewica jest bardzo odżywcza a przy tym szybko się gotuje-warto nią wzbogacać np: duszoną kapustę czy inne warzywa
UsuńSoczewica to taka trochę niedoceniana roślina, a jest naprawdę dobra i wartościowa. :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto dodawać do różnych potraw. Pozdrawiam
UsuńTanie, zdrowe i szybkie. Na pewno je zrobię.
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam!
UsuńBrzmi bardzo ciekawie. Nigdy nie słyszałam o takich kotletach
OdpowiedzUsuńSmaczne kotlety w wersji bezmięsnej. Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuńSoczewica z ryżem brzmi całkiem ciekawie. Będę musiała kiedyś zrobić takie
OdpowiedzUsuń